Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Settlers 5 : jak oni mogli to sknocić! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/settlers-5-jak-oni-mogli-sknocic-48764/)

arnakus 25.02.2005 18:22

Settlers 5 : jak oni mogli to sknocić!

Właśnie gram w Settlers 5 (demko z CD-Action) i szlag mnie trafia. Gierka zaostała przerobiona na Age of Empires tylko że w 3D. W dodatku jeszcze te zmiany pogody. Starego Blue Byte już nie ma a Ubisoft poszedł na skróty. Już chyba tego nie kupię.

siwy_mw 25.02.2005 18:25

dokladnie, a szkoda bo fajna byla gierka i zabawna, zwlaszcza mordki ludzikow, a teraz to zwykla lipa nie warta strzalu :piwo:

knydel 25.02.2005 18:30

Pierwsze dwie dla mnie były najlepsze. Już następne części nie miały takiego klimatu

Predi 25.02.2005 18:38

Cytat:

Napisany przez knydel
Pierwsze dwie dla mnie były najlepsze. Już następne części nie miały takiego klimatu

dokladnie, tyle ze ostrzej...
wg. mnie s3 powinien miec inna nazwe......

settlers 1 ,2 - wymiotka super giery - SETTLERS
settlers 3, 4 - gmiot - np. Knights & Merchants
settlers 5 - gmiot - WARCRAFT 3 i inne podobne

ja chce droooogi, droooogi dla ludkow i zeby trzeba bylo planowac budowe.... itd. zeby to byla gra taktyczna jak S1 i S2 a nie nawalanka na "kto ma wiecej" :(

knydel 25.02.2005 18:50

@Predi
No drogi... to było coś :), a nie łażą jak chcą. :) :piwo:

arnakus 25.02.2005 18:57

No nie! Zrobili limit do 75 ludków w grze! To koniec Settlersów

roman01 25.02.2005 19:38

ja tam jak na razie jestem za Blitzkrieg, dla mnie to jest ciekawa pozycja. Chodz wiele jeszce zmienilbym w niej ale mam nadzieje ze w Blitzkrieg II sie poprawia.

KarolluZ 25.02.2005 20:20

z ładnych kilka tygodni temu [[jak nie miesiąc temu] zassałem sobie z sieci demko, po obejrzeniu oczywiście zapowiedzi. I rozczarowałem się..to nie to samo...zwłaszcza, że wprowadzili jakichś herosów, coś na wzór zaczerpnięte z warcrafta3. Ponadto grafika uległa całkowitej zmianie na full 3D. Tylko po co to komu ? A widzieliście zapowiedź Age Of Empires 3 ? Też wielka pomyłka... nie wiem po co oni reanimują takie gry zamiast pozwolić im odejść na zasłużoną emeryture. A tak BTW to już kończe zasysać settlers 1 na PC [full cd] to sienazywa wypas :D. A czy ktoś wie jak ustawić w s2 gre dla dwóch graczy na jednym ekranie ? w sumie mogę dwie myszki podłączyć...ale tak mi nie działa :| a w s1 działa...no może w multiplayera w s1 poszarpie z bratem :D

Pawel_k 25.02.2005 20:28

Cytat:

Napisany przez knydel

dokladnie szczegolnie 1 ta rozdzielczosc ludziki i ta zlosc jak niechcialo mi sie dalej krolestwo rozrastac bo niebylo wojownikow ;)

woitas 25.02.2005 20:54

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
Tylko po co to komu ? A widzieliście zapowiedź Age Of Empires 3 ? Też wielka pomyłka... nie wiem po co oni reanimują takie gry zamiast pozwolić im odejść na zasłużoną emeryture.

bo to łatwa kasa - żerowanie na znanych tytułach.
rynek zweryfikuje to :D

Ormianin 25.02.2005 22:24

Cytat:

Napisany przez Predi
dokladnie, tyle ze ostrzej...
wg. mnie s3 powinien miec inna nazwe......

settlers 1 ,2 - wymiotka super giery - SETTLERS
settlers 3, 4 - gmiot - np. Knights & Merchants
settlers 5 - gmiot - WARCRAFT 3 i inne podobne

ja chce droooogi, droooogi dla ludkow i zeby trzeba bylo planowac budowe.... itd. zeby to byla gra taktyczna jak S1 i S2 a nie nawalanka na "kto ma wiecej" :(

Niezgadzam sie z toba... 1 i 2 (polepszona jedynka) to byly gry pod DOSem i tyle je bylo stac... najbardzej udana byla 3, byla juz rozbudowana strategicznie i mila w graniu... 4 byla kontynuacja trojki, tyle ze troche lepiej graficznie, ale za bardzo i to byl chlam... nie widzialem piatki, ale to mozna bylo sie spodziewac ze bedzie kolejna marketingowa zagrywka aby tylko sprzedac gre

Predi 25.02.2005 22:35

Cytat:

Napisany przez Ormianin
Niezgadzam sie z toba... 1 i 2 (polepszona jedynka) to byly gry pod DOSem i tyle je bylo stac... najbardzej udana byla 3, byla juz rozbudowana strategicznie i mila w graniu... 4 byla kontynuacja trojki, tyle ze troche lepiej graficznie, ale za bardzo i to byl chlam... nie widzialem piatki, ale to mozna bylo sie spodziewac ze bedzie kolejna marketingowa zagrywka aby tylko sprzedac gre

porownujesz grafike czy co? s1 i s2 to byly gry stategiczno-taktyczne... rozgrywka byla zupelnie inna, s3 ma tyle samo wspolnego z s1 i 2 co z innymi grami gdzie sie budowalo budynki i cos w nich robilo, a potem z tego cos innego gdzie indziej.....

metoda rozgrywki byla zupelnie inna, 3 jest dla mnie dlatego beznadziejna bo usuneli watek taktyczny a wprowadzili zrecznosciowy...

s3 moze byc calkiem fajna gra.... ale to juz nie settlers.... :(

edit: w 3 budujesz budynek ktrorym zdobywasz to zarcie.... i wszystko juz dzieje sie samo.... skupiasz sie tylko na budowie i wojsku, w s1 i 2 musiales jeszcze sie zatroszczyc o tansport, zeby w Twoim panstwie wszystko dzialalo jak w zegarku....

a co do wojska, to trzeba bylo byc lepszym wojskowo zeby wygrac, a zeby byc lepszym wojskowo trzeba bylo miec lepsza gospodarke....
w s3 po prostu budujesz zolnierzy i jak juz masz wiecej to atakujesz i tyle... z tego co pamietam to jednym atakiem mozna bylo rozwalic cale panstwo wroga....
w s1 i 2, zajmowalo sie kawalek po kawalku, po kazdym ataku trzeba bylo czekac na przegrupowanie, uzupelnienie strat itd.

Maciej 25.02.2005 22:37

Settlers 1 ....nie ważne czy pod PC-Dos czy pod Amigę, jest najbardziej grywalną i wciągającą cześcią Settlersów. Żadna następna mnie tak nie wciągneła, spędzałem przy niej całe dnie. Settlers 2 gralem już na PC ...też fajna. 3 nie grałem, 4 nudna beznadzieja, 5 nie grałem.

Kasprzak 25.02.2005 22:44

dlaczego?
w piatke bardzo fajnie sie gra, ladna grafika, ale smierdzi Warcraftem ...ale nie powiem 3 najlepsza!

Berion 25.02.2005 22:45

Cytat:

Napisany przez KarolluZ
[...] Ponadto grafika uległa całkowitej zmianie na full 3D. Tylko po co to komu ? A widzieliście zapowiedź Age Of Empires 3 ? Też wielka pomyłka... nie wiem po co oni reanimują takie gry zamiast pozwolić im odejść na zasłużoną emeryture. [...]

Nastała taka moda. Skoro jest popyt jest i podaż... Smutne. Ponadto lama, która dopiero co zaczyna "przygodę z grami" (pomijam platformę - konsol ten temat również dotyczy) spojrzy na gfx. Co widzi?: "O jaaa... full3d, ale wypas". o by było gdyby settlersi byli w 2d? Ano: "łeee... jakiś badziew na 486..." (przesadziłem, ale chyba mnie rozumiesz?).

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:59.