Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Anomalia związana ze zmianą book type. (https://forum.cdrinfo.pl/f15/anomalia-zwiazana-ze-zmiana-book-type-48776/)

Kamisori 25.02.2005 22:06

Anomalia związana ze zmianą book type.

Ilość załączników: 4
Witaski :welcom:

Używam oryginalnej nagrywarki Liteon LDW-811S. "Wypalareczka" jest wyposażona w najnowszy firmware (HS0R). Problem dotyczy tego, że po zmianie booktype (np. za pomocą oryginalnej aplikacji zalecanej do nagrywarek Liteona) na DVD-ROM wypalona w ten sposób płyta jest rozpoznawana przez nagrywarkę jako DVD+RW. Skutkiem tego nagrywarka nie odczytuje zapisanych nań danych. Natomiast zwykły odtwarzacz DVD-ROM (zarówno stacjonarny jak i komputerowy) odczytują tak "spreparowaną" płytę bez zająknięcia. Z kolei w czasie gdy krążek jest umieszczony w nagrywarce system (w tym przypadku Windows XP) wykrywa taką płytę jako pusty (nie zapisany) nośnik. Zaznaczę przy tym iż do zapisu używam płyt Platinum DVD+R x8. W przeszłości sporo manewrowałem poszczególnymi wersjami firmware. Wygląda na to że coś się pochrzaniło. Przypuszczam że jeszcze nikt tutaj nie doświadczył takich anomali w swojej nagrywarce więc warto coś pokombinować. Przeglądąłem różne fora dyskusyjne (zarówno polskie jak i obcojęzyczne). Niestety jak do tej pory bezowocnie. Proszę o jakiekolwiek opinie i sugestie pomocne przy rozwiązaniu tegoż problemu. Ponieżej zamieszczam zrzuty ekranu obrazujące ową anomalię.

VIZZARD 26.02.2005 00:04

To proste!

Nie używaj bitsettingu dla płyt RW :nie:

:D

Kamisori 27.02.2005 00:31

Dziękuję :) Ale to nie rozwiązuje problemu. Gdyż opisana sytuacja dotyczy płyt DVD+R Platinum x8. Innych DVD+R (jak mniemam) również. Nie testowałem ze względu na koszt. Lubię wypalac na tanich i dobrych Platinumkach.
P.S Mam nadzieję że Cię nie zbanowali z FORUM (via Twój status pod nickiem)? Jeśli tak to wspólczuję. Pozatym jak do tej pory tylko Ty odpowiedziałeś na mój post. Trzymaj się cieplutko :piwo:

VIZZARD 27.02.2005 00:47

Cytat:

Napisany przez Kamisori
P.S Mam nadzieję że Cię nie zbanowali z FORUM (via Twój status pod nickiem)? Jeśli tak to wspólczuję. Pozatym jak do tej pory tylko Ty odpowiedziałeś na mój post. Trzymaj się cieplutko :piwo:

No co ty?!?

Ja sam jestem banem swojego losu :>

:mruga:

A co do twojego problemu

To drugim rozwiązaniem będzie spatchowanie biosu w Omnipatcherze funkcją AUTOBITSETTING :taktak:

I wtedy wszystkie "+" będą nagrywane jako DVD-ROM automatycznie

Bez zabawy w inne programy do booktype :taktak:

Kamisori 27.02.2005 13:18

Spox. Omnipatcherem też próbowałem. Wszystko okay. Z tą różnicą, że nagrywarka nadal nie odczytywała danych z płyty. Również po zabiegach Omnipatherem pojawił się problem z aktualizacją firmware (oryginalnego from LiteOn). Dioda napedu migotała pomarańczowym kolorkiem itd. Ale w tym przypadku sobie poradziłem. Doprowadzając wypalareczkę do tego, aby aktualizacja firmware działała bez problemów. Sęk w tym, że nie wiem jak "zachęcić" wypalareczkę do poprawnego odczytu danych wypalonych na płytach ze zmienionym bitsettingiem. Notabene dotyczy to również płyt które były nagrane przez nagrywarkę kumpla (też ich nie czyta). Dziękuję za zainteresowanie. Ponownie :piwo: dla Ciebie :)

VIZZARD 28.02.2005 09:18

No cóż!

Wobec tego to co mogę ci poradzić

To spróbowanie z którąś z wcześniejszych wersji biosu, np. HS0P

Z wykorzystaniem Omnipatchera oczywiście :taktak:

Ponadto warto też spróbować na innym nośniku

Którymś z ze znanych i lubianych :mruga:

W tym przypadku - nie Platinum
Tak z głupia frant - może to coś da? :idea:

Może akurat coś nie pasi twojemu Litkowi z tymi Platinumkami

:mruga:

Kamisori 11.03.2005 18:00

Ilość załączników: 2
Próbowałem różnych wariantów. Przy okazji odkryłem też to, że niektóre płyty DVD+R mają dziwne prędkości zapisu (np. Esperanza DVD+R 4.7 GB x4). To też ciekawe ???

kowanski 11.03.2005 18:52

Zmień bios na HS0P i zobacz :)

Przemek1980 11.03.2005 22:35

a moze masz BookType'a 1.3.5 za "świeżego" sprobuj na poprzednich

Kamisori 12.03.2005 00:32

Ilość załączników: 1
Po zmianie firmware na HS0P bez zmian. Nadal nie czyta płyt wypalonych jako DVD-ROM. Również są problemy z max write speed. Jak dotąd testowałem na płytach Platinum DVD+R x8 i Esperanza DVD+R x4. Skaszaniony speed uniemożliwia poprawny zapis. A tak wyglądają prędkości (oczywiście nieprawidłowe) w właściwości kompilacji w Nero 6.3.1.17

VIZZARD 12.03.2005 00:43

Cytat:

Napisany przez Kamisori
Po zmianie firmware na HS0P bez zmian. Nadal nie czyta płyt wypalonych jako DVD-ROM. Również są problemy z max write speed. Jak dotąd testowałem na płytach Platinum DVD+R x8 i Esperanza DVD+R x4. Skaszaniony speed uniemożliwia poprawny zapis. A tak wyglądają prędkości (oczywiście nieprawidłowe) w właściwości kompilacji w Nero 6.3.1.17

Z Esperami daj sobie spokój w ogóle :taktak:

A Platinum na moim Litku 832 też nie dawały oczekiwanych wyników :nie:

Zobacz na innej płycie z półki Verbatima na przykład :tak!:

Kamisori 12.03.2005 01:05

Sprawdzę. :) Piweczko :piwo: 4@LL

Kamisori 31.12.2005 15:51

Tuż przed wygaśnięciem umowy gwarancyjnej wysłałem ją do serwisu Komputronika.
Po upływie kilkudziesięciu dni otrzymałem nową Lite-ON SOHW-1693S.
Ta również szwankowała :( .
Płyty CD-R i CD-RW obsługiwała bez problemu.
Natomiast wogóle nie wykrywała w napędzie obecności płyt DVD-R, DVD+R oraz DVD-RW i DVD+RW (( .
Ponownie skorzystałem z serwisu. Znów trzeba było czekać prawie miesiąc.
W końcu otrzymałem przesyłkę zawierającą nową "wypalarkę" Lite-ON SHW-1635S.
Działa bez szwanku :) . Ciekawe jak długo.
W międzyczasie w pobliskim sklepie za 226 PLN nabyłem LG GSA-4166B LightScribe OEM.
Stąd wniosek że Liteony (może nie wszystkie lecz większość nagrywarek) mają wady "genetyczne".
Czyżby kiepska kontrola jakości towarów zanim opuszczą fabrykę?
Na temat nagrywarek LG jak narazie nie mam wyrobionej opinii.
Ponoć ostatnio są w Polsce bardzo popularne i cenione za odpowiednio dobrą jakość wykonania a także bezawaryjność.

Pozdrowionka dla wszytkich Forumowiczów :)
Wszystkiego najlepszego w Nowym 2006 roku i samych udanych zapisów :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 08:53.