![]() |
zmniejszenie podstawowej stawki VAT z 22% np. na 7% jak to jest w wiekszosci krajow UE - to by oznaczalo kolosalne straty dla Skarbu Panstwa.
Wcale nie jest to takie oczywiste. Podobnie myśleli nasi ustawodawcy gdy zmniejszali akcyzę (nie wiedzieć czemu) na alkohol. Potem byli w szoku, że znaczne obniżenie stawki znacznie zwiększyło wpływy. Zwyczajnie wzrósł obrót. W przypadku VATu na 100% byłoby podobnie (przykład Czech jest tu sztandardowy - to u nich powstają fabryki a kapitał, czyli też miejsca pracy, walą drzwiami i oknami) - pytanie tylko, ile czasu by trwało, zanim ten obrót by wzrósł (bo do znacznego zwiększenia produkcji i obrotu potrzebne są czasochłonne inwestycje). Ale tak czy inaczej ja byłbym za zmniejszeniem roli budżetu - więc i wpływów do niego. Ja chcę się składać na armię, policję, szkoły, naukę, służbę zdrowia i drogi. Małe co nieco też dopłacę do ubezpieczeń społecznych (ale niech to naprawdę będą ubezpieczenia - może być podobnie jak II filar emerytury, obowiązkowy, ale w wybranej firmie) - a reszta niech pozostaje w rękach prywatnych. Minimum urzędasów, firm państwowych, organizacji finansowanych z budżetu itd. Co do różnicy miezy zw a 0%: Jak działa VAT (w uproszczeniu). Firma kupuje łącze na fakturę powiedzmy 8 000PLN netto + VAT (9 760), sprzedaje to samo za 80x 150PLN netto + VAT (183x80). Odprowadza VAT od łącza w wysokości 2640-1760 czyli 880 z czego wychodzi, że ma 4 000 na pokrycie innych kosztów i zysk - powiedzmy, że z tego 3 000PLN to inne koszty i 1000 czysty zysk. Tak jest od 1 marca - czyli gdu wszyscy płacą 22% VATu. Warunkiem jednak odliczenia VATu jest to, że sprzedają rzeczy opodatkowane VATem (a zw oznacza ZWOLNIENIE z VATu). Czyli muszą wliczyć w koszty również zapłacony VAT, czyli razem 13 420. Gdyby chcieli sprzedać to łącze z 1 000PLN zyskiem, to musieliby krzyknąć 180PLN. Wychodzi niby to samo. Jest tylko jedno małe ale, które powoduje, że w tej drugiej sytuacji tepsa jest faworyzowana i ma niższe koszty. Jeżeli udział sprzedaży zw nie przekroczy pewnego progu (dosyć niskiego, ale tepsa go nie przekraczała) to można odliczać cały VAT. Więc tepsa odlicza VAT, chociaż ma sprzedaż zwolnioną - tym sposobem może sama podzielić takie łącze na 80, a że ma koszty niższe o 2 420 PLN, to gdy ona zarabia 1 000 PLN, to jest jeszcze o 420PLN tańsza, niż gdyby "mały" ISP sprzedawał po kosztach. Dlatego nie ma sensu zakładanie firmy dostarczającej internet. Gdy VAT będzie dla wszystkich jednakowy, nie będzie miało to znaczenia i małe firemki będą miały szansę zaistnieć i wyrosnąć. Ceny netu w Polsce nie są dlatego wysokie, że są duże koszty czy wysoki VAT - jedyną przyczyną jest brak konkurencji. W innych krajach net jest opodatkowany standardową stawką, a jest kilkakrotnie taniej niż w Polsce (nawet nie odnosząc tego do wynagrodzeń). 22% VAT, równy dla wszystkich oznacza możliwość powstania konkurencji - i to jest szansa na spadek ceny. A argumenty TPSA, że nie mogą obniżyć ceny, bo ich nie stać - to dowcip stulecia. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Ehh co do podatku hmm to jest taka suma jaka wstawimy jako podstawowa cene np 1 zl + nasz podatek 22% .. gdyby w PL bylby necik za cene 4-ch hamburgerow jak w USA za pasmo 10 Mb to bysmy nie nazekali ale ze "Nasze kochane Panstwo" zamiast przed rokiem 2000 zdjac ochrone tp s.a. ze jako 1-n i jedyny "sluszny prowider" jako monopolista mogl dyktowac ceny to mamy tak jak mamy PL to w szybkosciach jest na czele 3-o Swiata jesli chodzi o "lacza" jesli w tp s.a szybki internet to pasmo 128 Kb/s (neo+ to pasmo modemu ISDN 2-u kanalowego) to albo pasc ze smiechu albo plakac bo w "Starej Unii" jak USA; Japonia (szybkie lacza zaczynaja sie od 2 Mb/s Unia Eropejska; a USA; Japonia od 10 Mb/s) wiec My jako Panstwo/Kraj mozemy mowic ze jestesmy na czele krajow 3-o swiata pewnie lepiej to wyglada niz Uganda czy inne kraje Afryki :) a co do prowiderow Netow i Telefonii zamiast isc na "mase" to ida na "sztuki" moze by wrescie swoich menadzerow i przedstawicieli ruszylo by "swoje mozgi" mam na mysli "1-n sluszny prowider" :)
|
Chłopaki się dopiero rozkręcają :) :)
Niedługo będą na mtv....4 fun tv....i radyju maryjana :) |
Cytat:
|
No własnie... :) To jakieś ziomki z wałbrzycha....ja niewiem....skąd co jak :)
|
Witam!
wolfen3 co to kur... jest... sciagnalem ta mp3 i powiem, ze wiekszej kaszanki nigdy nie sluchalem... teksty sa maksymalnie prostackie, bit brzmi jak podklad do smerfow... kelesie seplenia, mamrocza i mysla, ze sa cool... Ogolnie samo dno, poziom zero, grunt. |
Jak ktoś chce posłuchać prawdziwego undergroundowego murzyńskiego rapu to tylko tutaj :)
www.genialny-rab.prv.pl :) naprawde chłopaki mają talent do robienia muzyki no i wogóle super flow... |
Cytat:
Zostajemy więc w teraźniejszości :) lub łykamy niebieską tabletke;) |
Cytat:
|
Cytat:
|
Co tak się burzycie i tak nic się już nie zrobi, a o ile dobrze pamiętam to VAT'u za net nie płaciliśmy od 01.04.04 więc cofnijmy sie o rok wstecz i pomyślimy że nic się nie wydazyło :)
|
Witam!
Jak to mowia dura lex, sed lex - dlatego nie ma co sie zastanawiac i dowolnie interpretowac prawa... skoro w umowie napisane jest, ze niezmiennosc ceny dotyczy tylko ceny netto to niestety ale trzeba sie do tego przychylic i uznac ten zapis. Swoja droga niewielu bedzie uzytkownikow, ktorzy zrezygnuja z TPSA, ja poki co nie zrezygnuje z cala pewnoscia... a dlaczego? ...a no dlatego, ze u mnie TPSA zapewnia taki transfer, jaki w umowie czyli jak cos sciagam to mam to 80kB/s (oczywiscie zalezy od serwerow), po drugie biorac pod uwage skale roczna to jest praktycznie bezawaryjna siec - lacznie z 10h awarii rocznie - ponadto zawsze dzwoniac do nich dowiaduje sie dokladnie co jest nie tak i za ile usterka zostanie usunieta - jeszcze sie w tej materii nie zawiodlem. |
Cytat:
I w nim doczytałem ze o tym decyduje Urząd telekomunikacji który nadzoruje w Polce wszystkie usługi telekomunikacyjne i on o tym zadecyduje a nie tpsa P.S. ale jak wiadomo w Polsce ustawy i prawo to jedna sparwa a druga ich przestrzeganie według tej gazety do rachunku ma przyjść zawiadomienie o wprowadzeniu 22%vat i o możliwości zrezygnowania z usługi - ciekawe jak to będzie wyglądać (jeśli autentycznie abonent będzie mógł zrezygnować z Neo bez żadnych kosztów to REZYGNUJE i biore Chello 1MB za 80zl :)) pozdro |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:47. |