Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Emulacja dyskietki A (https://forum.cdrinfo.pl/f5/emulacja-dyskietki-49381/)

indianer73 09.03.2005 11:16

Emulacja dyskietki A

Witam

Czy wie ktos jak zrobic aby w systemie pojawila sie virtualna stacja A lub B??
Mam kompa bez stacji dyskietek i czasem potrzebuje jakies materialy z dyskietek i moglbym wrzucic tam obraz tej dyskietki ale nie umiem nadac virtualnemu napedowi litery A lub B.
Moze sa jakies programy albo jakies sposoby??

pozdrawiam

india

IceManSpy 09.03.2005 12:01

Cytat:

Napisany przez indianer73
Witam

Czy wie ktos jak zrobic aby w systemie pojawila sie virtualna stacja A lub B??
Mam kompa bez stacji dyskietek i czasem potrzebuje jakies materialy z dyskietek i moglbym wrzucic tam obraz tej dyskietki ale nie umiem nadac virtualnemu napedowi litery A lub B.
Moze sa jakies programy albo jakies sposoby??

pozdrawiam

india

Jak chcesz zrobic obraz dyskietki nie maja napedy dyskietek???

Patrix 09.03.2005 12:04

Flop po 35zł teraz stoi...tylko...niestety taki standard w kompach jeszcze trwa, ze warto mnieć w kompie poczciwego flopa :)

cyki 09.03.2005 15:15

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Patrix
Flop po 35zł teraz stoi...tylko...niestety taki standard w kompach jeszcze trwa, ze warto mnieć w kompie poczciwego flopa :)

Tylko gorzej jak komuś (mi ;)) zrąbał się kontroler fdd na płycie ;)

A w załączniku jest kontroler, wybierasz obraz i dajesz mount.

indianer73 09.03.2005 15:17

Obraz moze zrobic na innym kompie, a za informacje o cenie dziekuje :]
Ale nie o takie informacje mi chodzi :| !!

indianer73 09.03.2005 15:28

Cytat:

Napisany przez cyki
Tylko gorzej jak komuś (mi ;)) zrąbał się kontroler fdd na płycie ;)

A w załączniku jest kontroler, wybierasz obraz i dajesz mount.

dzieki za zrozumienie!!

jakbys mogl mi podac jeszcze raz ten link (bo z tego powyzej nie mozna nic zciagnac), albo wrzucil na maila: indianer@poczta.onet.pl

Dzieki

cyki 09.03.2005 16:04

Tu jest: http://dygi.dyn.pl/cyki/i/vfd.rar

Kurcze, na żadnym innym forum nie ma kłopotów z załącznikami a tutaj jest.

polakT 09.03.2005 16:15

nie zauwazylem problemow, chyba ze sie sciaga sexplorerem to cos czasem, firefoxem nie ma problemow

takie male pytanko czym mozna zrobic obraz dyskietki, bo mam jaks program ale on potrafi zrobic obrazy do plikow .exe

adbok 09.03.2005 19:38

Cytat:

Napisany przez Patrix

Osobiscie kupilem za 15zł we wroclawiu ;) tylko poto zeby facetowi oddac prace z podstaw przedsiebiorczosci. Nie chcial przyjac plytki cd <ciec>

Arepo 09.03.2005 20:13

Jaki sens ma obraz z dyskietki ???

Wystarczy przegrać z niej wszystkie pliki na inny nośnik np.: płytę cd-rw/dvd-rw, pen drive-a i przenieść do swojego kompa. Szybciej - skoro i tak jesteśmy u kogoś to wysłać je netem (można spakować, chociaż to tylko 1,44 MB) na swoją skrzynkę.

Po co instalować soft do emulacji, montować obraz i dopiero kopiować pliki ... o dwa kroki z dużo roboty, no chyba, że ktoś nie ma co robić z czasem hehe

pozdrawiam

mr_spock 09.03.2005 20:30

Arepo - no dokladni, tez tego nie pojmuje :)

thomascamel - w operze tez sa problemy

Berion 09.03.2005 20:33

@Arepo
Ponoć są flopy, które są w jakią sposób zabezpieczone przed kopiowaniem (np. do przenoszenia licencji)... ...
- Ja się nie orientuję, tak tylko słyszałem

qfir 09.03.2005 20:58

Cytat:

Napisany przez indianer73
jakbys mogl mi podac jeszcze raz ten link (bo z tego powyzej nie mozna nic zciagnac)

mozna sciagnac tylko nie przez zapisz jako, lecz jakims menagerem downloadu np. flashgetem :)

polakT 09.03.2005 22:06

Cytat:

Napisany przez Arepo
Jaki sens ma obraz z dyskietki ???

Wystarczy przegrać z niej wszystkie pliki na inny nośnik np.: płytę cd-rw/dvd-rw, pen drive-a i przenieść do swojego kompa. Szybciej - skoro i tak jesteśmy u kogoś to wysłać je netem (można spakować, chociaż to tylko 1,44 MB) na swoją skrzynkę.

Po co instalować soft do emulacji, montować obraz i dopiero kopiować pliki ... o dwa kroki z dużo roboty, no chyba, że ktoś nie ma co robić z czasem hehe

pozdrawiam

tak tak , a jak ktos musi czesto uzywac flopa to wiecei jak jest czytany po kilkunastu uzyciach, w roznych beznadziejnych napedach...

Arepo 09.03.2005 23:44

Cytat:

Napisany przez Berion
@Arepo
Ponoć są flopy, które są w jakią sposób zabezpieczone przed kopiowaniem (np. do przenoszenia licencji)... ...
- Ja się nie orientuję, tak tylko słyszałem

naturalnie, że są dyskietki (nie dosowe), z których nie da rady odczytać żadnych plików a winda wyświetla komunikat, że nie są sformatowane

przykładem może byś dysk, który przygotowuje instalator programu Memtest86

W pliku readme można przeczytać :
***8220;After the boot floppy has been created you will not be able to read the floppy from windows. This is normal. ***8220;

Wtedy jedyną szansą skopiowania takiego dysku jest zapewne obraz (choć sam tego nie próbowałem).

Myślałem jednak, że mówimy o ***8222;zwykłych***8221; dyskietkach jakich jest 99 % w obiegu :)

Cytat:

Napisany przez thomascamel
tak tak , a jak ktos musi czesto uzywac flopa to wiecei jak jest czytany po kilkunastu uzyciach, w roznych beznadziejnych napedach...

to zgrywasz pliki (nie obraz !) i po kłopocie ...

jakby co to nagrywasz je na nową dyskietkę :taktak:

nie widzę w czym problem ?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:04.