Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Pytanie o ... Płytę ... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/pytanie-o-plyte-500/)

esem 08.06.2002 17:13

Im dłużej będziesz sie pytał - tym mniej będziesz wiedział. A co byś nie wybrał - to i tak będziesz żałował.
Od lutego pracuję na platformie: sl75drv4, Athlon 1700+, 256MBDDR, GF3ti200 128MBDDR, Teac 40x, Maxtor 60GB UDMA5, CD-ROM (no name) 52x, zasilacz 350W. Komputer był modernizowany od lutego do maja elementami. Ze starych (4letnich) ostał się ino FDD i CD. Na winXP a wcześniej na winME system jest super stabilny, żadnych problemów, żadnych zacięć. nawet nie musiałem jeszcze zadawać pytania na jakimkolwiek forum: mam problem albo nie wiem co się dzieje.
SOLTEK jest bardzo pożądną firmą (www.soltek.de), biosy ukazują się regularnie, sterowniki też. Ma pełny monitoring płyty (temperatury i wentylatory) ale to jest tylko bajer - napewno nie zadziała jak będzie taka potrzeba. W innych płytach zreszta też - zanim zadziała dioda termiczna pod procesorem (a jej dokładność ca. 50% w lewo i prawo) to i tak bedzie po Athlonie. Polecam filmik jak to sie fajnie dzieje (www.tomshardware.pl). Ma też opcje w Biosie umozliwiającą podkręcanie całości metodą: do załamania systemu. Chyba jedyna płyta która fabrycznie ma overcloking i nie rodzi utraty gwarancji.
Wady sl75drv4 to to że się już zestarzał: USB 1.1 (a nie 2.0) , AGP 4x (a nie 8x - choć nie ma jeszcze takich kart graficznych), FSB 266 (2x133) (a nie 333 czy 400).
Ale w chipsetach VIA266A jest niekwestionowanym królem. Ocena tomshardware stawia go pozycji nr 1, potem SOYO (trudno osiągalne w Polsce) potem długo nic, potem ABIT, MSI, GIGABAYTE, Shuttle, i cos tam potem długo długo nic i cała reszta.
Inna jest ocena www.chip.pl.
A Ty chłopie nie zastanawiaj się za długo - i tak za dwa lata płyta będzie nadawała się do muzeum.

Pedros 08.06.2002 14:05

eee... chyba niekoniecznie
To dobre dyski ciche i szybkie i jak są zdefragmentowane to... nie ma mocnych
Mam na koncie takie co pracują sobie spoko 2 latka i to nieźle, bo młodzież ciągiem z nich filmiki ogląda (divxy)

Ten zjarany dostał w kość w gorące dni - było mu trudno - kopiowanie kilkunastu GB non stop, formaty, kopiowanie...
Był tak gorący, że prawie parzył i czułem, że może się wywrócić
No i trochę był noszony, no i praca w kieszeni bez wentylatora a niestety 7200 obr grzeją się troszkę więcej.
Serwis oddał mi za niego jakiegoś Caviara, błe :)

Majonez 08.06.2002 13:02

Cytat:

Pedros (08-06-2002 09:30):
I właśnie dlatego jestem posiadaczem Fujitsu 40/7200.
Choć przyznam uczciwie - udało mi się przegrzać jeden egzemplarz 20GB. :)
to moze dobrze ze z 10GB skoczylem od razu na 30GB ;)

Druss 08.06.2002 11:43

Kup se Epoxa 8KHA+ nie pozalujesz.

Pedros 08.06.2002 09:30

I właśnie dlatego jestem posiadaczem Fujitsu 40/7200.
Choć przyznam uczciwie - udało mi się przegrzać jeden egzemplarz 20GB. :)

Majonez 08.06.2002 01:39

Cytat:

Pedros (07-06-2002 01:42):

No tak...
Ale przynajmniej Fujitsu mamy obaj... ;)
heh to fajnie
nie chcialem rozpoczynac dyskusji ale uwazam ze fujitsu to jedne z najlepszych dyskow na swiecie i najcichszych

nie mialem z nimi zadnych problemow (jeden spadl mi na podloge jak rozkladalem kompa na czynniki pierwsze i nic mu sie nie stalo zadnych bledow)

a np baracuda padla mi po 2 tyg w ostatniej chwili udalo mi sie kupic 30 fuji i przkopiowac z 20 baracudy

do tego dzwiek jaki wydawal ten dysk przyprawial mnie o palpitacje serca (jak wierce dziury w polmetrowej scianie wiertara chyba z 10 letnia to mniej chrzesci)

a jak kumpel przychodz ze swoim caviarem do mnie to trace od 30 min do 1 godz aby go podlaczyc a czesto mam poszniej za***isty tekst na ekranie logowania ze procesor "is unworkable or it was change" i kolejne minuty z zyciorysu zeby system uruchomic

Pedros 07.06.2002 01:42

Cytat:

majonez (06-06-2002 01:15):
...
fujitsu 30
fujitsu 10
przez pewien czas byl tez wiatrak na grafice i na dysku (zostal mi sie po baracudzie wiec przykrecilem ale fujitsu tego nie potrzebuje)
i wszystko bangla az milo :)
No tak...
Ale przynajmniej Fujitsu mamy obaj... ;)

gofer 06.06.2002 02:53

Z mojej strony mogę polecić płyty ASUS-a. Miałem do czynienia z innymi płytami i jednak miewałem jakieś problemy, teraz bawię się na ASUS-ie, co prawda A7V133A (+AthTB 850), ale jestem z niego naprawdę zadowolony. Pamięci to raczej no name, grafika słaba (S3 Savage4 32MB) - ale jeśli chodzi o pracę nie wymagającą właśnie grafiki (office'y, większe obliczenia (różne OS-y)) to nie miałem nigdy problemów.
Jedynym problemem w ASUS'ach jest ich cena (100-150) więcej od Solteka i Gigabyte) - w tej chwili chyba 615 zł, no ale płyta jest chyba tym najważniejszym składnikiem komputera, więc radzę się zastanowić.
Płyty, które wymieniałeś wydajnością raczej nie ustępują ASUS-owi, mają też inne zalety: zintegrowany dźwięk, LAN; w ASUS-ie znajdziesz dodatkowy 4-portowy kontroler USB 2.0, układ z obsługą dźwięku przestrzennego, obsługę DDR333... (gwarancja 3-lata).

Dodatkowo polecam przejrzeć czasopisma (czasami uda się im napisać coś ciekawego ;) ) i strony producentów.

Zajrzyj jeszcze tu:
1. http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/2przeglad_plyt_pod_XP/2przeglad_plyt_podXP-soltek5.html
2. http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/2przeglad_plyt_pod_XP/2przeglad_plyt_podXP-gigabyte.html
3. http://www.pl.tomshardware.com/mainboard/02q1/020220/kt333-04.html
Może to Ci jeszcze pomoże, ale za bardzo się nie sugeruj:
http://topten.chip.pl/topten_19427.html?tt_id=18&tt_cmd=1

Niestety nic więcej na temat tych płyt nie wiem

--
Pozdrawiam
Gofer

Majonez 06.06.2002 01:15

Cytat:

Pedros (05-06-2002 12:56):
A ja znowu o abitach mam trochę inne zdanie (takie podwórkowe z własnego podwórka), że potrzebują niebadziewiastych pamięci, stabilnego zasilania i nienajgorszej grafiki, jeśli chodzi o różne warunki pracy, tj. np. instalację różnych sys.operacyjnych jednocześnie
Właściwie, to mógłbym nosić koszulkę z logo JetWay, albo MSI ;) ale... w promocji dorzucali tylko kubki. ;D
no to ja ze swojego podworka od dwoch lat mam abita kt7 (to ta bez raida) jakis badziewiasty zasilacz i to jeszcze tylko 235W pamieci nie wiem jedna 128 nie ma oznaczen a druga 256 hmm nie pamietam :)

do tego riva tnt2 m64 32mb

cedek teac cd540e
spawara teac cdw54e
fujitsu 30
fujitsu 10

przez pewien czas byl tez wiatrak na grafice i na dysku (zostal mi sie po baracudzie wiec przykrecilem ale fujitsu tego nie potrzebuje)

i wszystko bangla az milo :)

Laser 05.06.2002 20:24

Witam !

Ja tam mam MSI BX Master i nie wiem co to zwis systemu ...

Pedros 05.06.2002 12:56

Cytat:

majonez (04-06-2002 17:40):
a ode mnie chociaz to tylko moja subiektywna opinia i cos co kolata sie po glowie (tzn gdzies cosik wyczytalem) ze jedna z najlepszych plyt pod procki amd w ogole i wspolpracujaca z ddr to jest abit kg7 niestety nie ma jej

ale generalnie polecam plyty abita - wiem drozsze i sa niby inne prawie identyczne i tansze dwa razy ale wlasnie prawie identyczne i troche dziwne ze az 2x tansze (nawet biorac poprawke ze abit dolicza sobie za marke)
A ja znowu o abitach mam trochę inne zdanie (takie podwórkowe z własnego podwórka), że potrzebują niebadziewiastych pamięci, stabilnego zasilania i nienajgorszej grafiki, jeśli chodzi o różne warunki pracy, tj. np. instalację różnych sys.operacyjnych jednocześnie
Właściwie, to mógłbym nosić koszulkę z logo JetWay, albo MSI ;) ale... w promocji dorzucali tylko kubki. ;D

MaciejT 05.06.2002 11:41

Teraz mam Solteka DRV5, poprzednio miałem Solteka 75KAV i mogę powiedzieć jedno: NAJSTABILNIEJSZA platforma na jakiej pracowałem!
A było tego: MSI BX-Master, Asus CUBX, FIC FA11 pod Intela oraz te dwa Solteki pod AMD.

Kupujcie Solteki!

Majonez 04.06.2002 17:40

hmm jak Ci to powiedziec post idzie na offtopic bo Ci sami ludzie zagladaja i tu i tam
tzn Ci ktorzy daja konkretne odpowiedzi nie bede wymienial ale wszyscy wiedza o kogo chodzi

a ode mnie chociaz to tylko moja subiektywna opinia i cos co kolata sie po glowie (tzn gdzies cosik wyczytalem) ze jedna z najlepszych plyt pod procki amd w ogole i wspolpracujaca z ddr to jest abit kg7 niestety nie ma jej w ostatnich cennikach nie wiem dlaczego

ale generalnie polecam plyty abita - wiem drozsze i sa niby inne prawie identyczne i tansze dwa razy ale wlasnie prawie identyczne i troche dziwne ze az 2x tansze (nawet biorac poprawke ze abit dolicza sobie za marke)

Zetoxa 04.06.2002 17:31

... ja cię chłopie rozumiem, ale mogleś to wsadzić na off topic (pewnie majonez i tak to przeniesie)

Alinoe 04.06.2002 17:22

Pytanie o ... Płytę ...

cześć

mam takie małe pytanie - a właściwie to błagam o info dotyczące płyt głównych Soltek SL75DRV4 i SL75DRV5 oraz Gigabyte GA-7VTXH+ - czy ktoś z Was ma którąś z nich i może podesłać mi info na maila ?? chodzi mi głównie jak sprawują się one z DDRami 266 i Athlonami (w moim przypadku 1,4 Thunderbird) i czy ogólnie są to stabilne platformy ??
I TERAZ PROŚBA DO OPERATORÓW - błagam nie usuwajcie tej wiadomości - ja wiem że to nie to forum i że nie ta grupa, ale wierzcie mi pisałem już na inne fora poświęcone płytom i nie tylko i w ciągu tygodnia otrzymałem tyle wiadomości co kot napłakał i o takiej wartości że sam bym je mógł napisać nie widząc tych płyt, a na CDRinfo zawsze pytanie nie pozostaje bez odpowiedzi i z regóły są bardzo fachowe.

Pozdrawiam i z góry dziękuję M-cin

ps:Operatorzy - oddam ostatnią koszulę, ba - będę wam teczkę do szkoły nosił tylko nie usuwajcie tej wiadomości ;P
psII:mój mail sadykpasza@interia.pl

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:09.