Powrót   Forum CDRinfo.pl > Różne > Off topic

Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom.

Witaj Nieznajomy! Zaloguj się lub Zarejestruj

Zarejestrowani użytkownicy mają dostęp do dodatkowych opcji, lepszej wyszukiwarki oraz mniejszej ilości reklam. Rejestracja jest całkowicie darmowa!

Odpowiedz na post

Opcje związane z dyskusją Tryby wyświetlania
Stary 04.06.2002, 17:22   #1
Alinoe
thorgal to ciota

Data rejestracji: 12.04.2002
Alinoe zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Pytanie o ... Płytę ...

cześć

mam takie małe pytanie - a właściwie to błagam o info dotyczące płyt głównych Soltek SL75DRV4 i SL75DRV5 oraz Gigabyte GA-7VTXH+ - czy ktoś z Was ma którąś z nich i może podesłać mi info na maila ?? chodzi mi głównie jak sprawują się one z DDRami 266 i Athlonami (w moim przypadku 1,4 Thunderbird) i czy ogólnie są to stabilne platformy ??
I TERAZ PROŚBA DO OPERATORÓW - błagam nie usuwajcie tej wiadomości - ja wiem że to nie to forum i że nie ta grupa, ale wierzcie mi pisałem już na inne fora poświęcone płytom i nie tylko i w ciągu tygodnia otrzymałem tyle wiadomości co kot napłakał i o takiej wartości że sam bym je mógł napisać nie widząc tych płyt, a na CDRinfo zawsze pytanie nie pozostaje bez odpowiedzi i z regóły są bardzo fachowe.

Pozdrawiam i z góry dziękuję M-cin

psperatorzy - oddam ostatnią koszulę, ba - będę wam teczkę do szkoły nosił tylko nie usuwajcie tej wiadomości ;P
psII:mój mail sadykpasza@interia.pl
Alinoe jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online  
Stary 04.06.2002, 17:31   #2
Zetoxa
liniejący leming
Zlotowicz

Data rejestracji: 20.12.2001
Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>Zetoxa ma doskonałą reputację, jest przykładem osoby znającej się na rzeczy <2000 i więcej pkt>
... ja cię chłopie rozumiem, ale mogleś to wsadzić na off topic (pewnie majonez i tak to przeniesie)
Stary 04.06.2002, 17:40   #3
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 05.12.2000
Majonez zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
hmm jak Ci to powiedziec post idzie na offtopic bo Ci sami ludzie zagladaja i tu i tam
tzn Ci ktorzy daja konkretne odpowiedzi nie bede wymienial ale wszyscy wiedza o kogo chodzi

a ode mnie chociaz to tylko moja subiektywna opinia i cos co kolata sie po glowie (tzn gdzies cosik wyczytalem) ze jedna z najlepszych plyt pod procki amd w ogole i wspolpracujaca z ddr to jest abit kg7 niestety nie ma jej w ostatnich cennikach nie wiem dlaczego

ale generalnie polecam plyty abita - wiem drozsze i sa niby inne prawie identyczne i tansze dwa razy ale wlasnie prawie identyczne i troche dziwne ze az 2x tansze (nawet biorac poprawke ze abit dolicza sobie za marke)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - info - - - - - - - - - - - - - - - - - -
66 zarejestrowany użytkownik
Pierwszy Moderator/Administrator
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Majonez jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 05.06.2002, 11:41   #4
MaciejT
Team Member
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 20.06.2000
MaciejT zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Teraz mam Solteka DRV5, poprzednio miałem Solteka 75KAV i mogę powiedzieć jedno: NAJSTABILNIEJSZA platforma na jakiej pracowałem!
A było tego: MSI BX-Master, Asus CUBX, FIC FA11 pod Intela oraz te dwa Solteki pod AMD.

Kupujcie Solteki!
Stary 05.06.2002, 12:56   #5
Pedros
Second variety

Data rejestracji: 11.01.2002
Pedros zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
majonez (04-06-2002 17:40):
a ode mnie chociaz to tylko moja subiektywna opinia i cos co kolata sie po glowie (tzn gdzies cosik wyczytalem) ze jedna z najlepszych plyt pod procki amd w ogole i wspolpracujaca z ddr to jest abit kg7 niestety nie ma jej

ale generalnie polecam plyty abita - wiem drozsze i sa niby inne prawie identyczne i tansze dwa razy ale wlasnie prawie identyczne i troche dziwne ze az 2x tansze (nawet biorac poprawke ze abit dolicza sobie za marke)
A ja znowu o abitach mam trochę inne zdanie (takie podwórkowe z własnego podwórka), że potrzebują niebadziewiastych pamięci, stabilnego zasilania i nienajgorszej grafiki, jeśli chodzi o różne warunki pracy, tj. np. instalację różnych sys.operacyjnych jednocześnie
Właściwie, to mógłbym nosić koszulkę z logo JetWay, albo MSI ale... w promocji dorzucali tylko kubki. ;D
Stary 05.06.2002, 20:24   #6
Laser
Guru
Zlotowicz

Data rejestracji: 02.01.2002
Laser zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Witam !

Ja tam mam MSI BX Master i nie wiem co to zwis systemu ...
Laser jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 06.06.2002, 01:15   #7
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Cytat:
Pedros (05-06-2002 12:56):
A ja znowu o abitach mam trochę inne zdanie (takie podwórkowe z własnego podwórka), że potrzebują niebadziewiastych pamięci, stabilnego zasilania i nienajgorszej grafiki, jeśli chodzi o różne warunki pracy, tj. np. instalację różnych sys.operacyjnych jednocześnie
Właściwie, to mógłbym nosić koszulkę z logo JetWay, albo MSI ale... w promocji dorzucali tylko kubki. ;D
no to ja ze swojego podworka od dwoch lat mam abita kt7 (to ta bez raida) jakis badziewiasty zasilacz i to jeszcze tylko 235W pamieci nie wiem jedna 128 nie ma oznaczen a druga 256 hmm nie pamietam

do tego riva tnt2 m64 32mb

cedek teac cd540e
spawara teac cdw54e
fujitsu 30
fujitsu 10

przez pewien czas byl tez wiatrak na grafice i na dysku (zostal mi sie po baracudzie wiec przykrecilem ale fujitsu tego nie potrzebuje)

i wszystko bangla az milo

Stary 06.06.2002, 02:53   #8
gofer
Bywalec

Data rejestracji: 21.04.2002
gofer w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Z mojej strony mogę polecić płyty ASUS-a. Miałem do czynienia z innymi płytami i jednak miewałem jakieś problemy, teraz bawię się na ASUS-ie, co prawda A7V133A (+AthTB 850), ale jestem z niego naprawdę zadowolony. Pamięci to raczej no name, grafika słaba (S3 Savage4 32MB) - ale jeśli chodzi o pracę nie wymagającą właśnie grafiki (office'y, większe obliczenia (różne OS-y)) to nie miałem nigdy problemów.
Jedynym problemem w ASUS'ach jest ich cena (100-150) więcej od Solteka i Gigabyte) - w tej chwili chyba 615 zł, no ale płyta jest chyba tym najważniejszym składnikiem komputera, więc radzę się zastanowić.
Płyty, które wymieniałeś wydajnością raczej nie ustępują ASUS-owi, mają też inne zalety: zintegrowany dźwięk, LAN; w ASUS-ie znajdziesz dodatkowy 4-portowy kontroler USB 2.0, układ z obsługą dźwięku przestrzennego, obsługę DDR333... (gwarancja 3-lata).

Dodatkowo polecam przejrzeć czasopisma (czasami uda się im napisać coś ciekawego ) i strony producentów.

Zajrzyj jeszcze tu:
1. http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/2przeglad_plyt_pod_XP/2przeglad_plyt_podXP-soltek5.html
2. http://www.benchmark.pl/artykuly/recenzje/2przeglad_plyt_pod_XP/2przeglad_plyt_podXP-gigabyte.html
3. http://www.pl.tomshardware.com/mainboard/02q1/020220/kt333-04.html
Może to Ci jeszcze pomoże, ale za bardzo się nie sugeruj:
http://topten.chip.pl/topten_19427.html?tt_id=18&tt_cmd=1

Niestety nic więcej na temat tych płyt nie wiem

--
Pozdrawiam
Gofer
gofer jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 07.06.2002, 01:42   #9
Pedros
Second variety

Cytat:
majonez (06-06-2002 01:15):
...
fujitsu 30
fujitsu 10
przez pewien czas byl tez wiatrak na grafice i na dysku (zostal mi sie po baracudzie wiec przykrecilem ale fujitsu tego nie potrzebuje)
i wszystko bangla az milo
No tak...
Ale przynajmniej Fujitsu mamy obaj...
Stary 08.06.2002, 01:39   #10
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Cytat:
Pedros (07-06-2002 01:42):

No tak...
Ale przynajmniej Fujitsu mamy obaj...
heh to fajnie
nie chcialem rozpoczynac dyskusji ale uwazam ze fujitsu to jedne z najlepszych dyskow na swiecie i najcichszych

nie mialem z nimi zadnych problemow (jeden spadl mi na podloge jak rozkladalem kompa na czynniki pierwsze i nic mu sie nie stalo zadnych bledow)

a np baracuda padla mi po 2 tyg w ostatniej chwili udalo mi sie kupic 30 fuji i przkopiowac z 20 baracudy

do tego dzwiek jaki wydawal ten dysk przyprawial mnie o palpitacje serca (jak wierce dziury w polmetrowej scianie wiertara chyba z 10 letnia to mniej chrzesci)

a jak kumpel przychodz ze swoim caviarem do mnie to trace od 30 min do 1 godz aby go podlaczyc a czesto mam poszniej za***isty tekst na ekranie logowania ze procesor "is unworkable or it was change" i kolejne minuty z zyciorysu zeby system uruchomic

Stary 08.06.2002, 09:30   #11
Pedros
Second variety

I właśnie dlatego jestem posiadaczem Fujitsu 40/7200.
Choć przyznam uczciwie - udało mi się przegrzać jeden egzemplarz 20GB.
Stary 08.06.2002, 11:43   #12
Druss
Costam

Data rejestracji: 20.05.2002
Druss zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kup se Epoxa 8KHA+ nie pozalujesz.
Druss jest offline   Odpowiedz cytując ten post
Stary 08.06.2002, 13:02   #13
Majonez
The Dark Admin Rises
CDRinfo VIP

Cytat:
Pedros (08-06-2002 09:30):
I właśnie dlatego jestem posiadaczem Fujitsu 40/7200.
Choć przyznam uczciwie - udało mi się przegrzać jeden egzemplarz 20GB.
to moze dobrze ze z 10GB skoczylem od razu na 30GB

Stary 08.06.2002, 14:05   #14
Pedros
Second variety

eee... chyba niekoniecznie
To dobre dyski ciche i szybkie i jak są zdefragmentowane to... nie ma mocnych
Mam na koncie takie co pracują sobie spoko 2 latka i to nieźle, bo młodzież ciągiem z nich filmiki ogląda (divxy)

Ten zjarany dostał w kość w gorące dni - było mu trudno - kopiowanie kilkunastu GB non stop, formaty, kopiowanie...
Był tak gorący, że prawie parzył i czułem, że może się wywrócić
No i trochę był noszony, no i praca w kieszeni bez wentylatora a niestety 7200 obr grzeją się troszkę więcej.
Serwis oddał mi za niego jakiegoś Caviara, błe
Stary 08.06.2002, 17:13   #15
esem
OldBoy

Data rejestracji: 18.05.2002
esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>esem jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Im dłużej będziesz sie pytał - tym mniej będziesz wiedział. A co byś nie wybrał - to i tak będziesz żałował.
Od lutego pracuję na platformie: sl75drv4, Athlon 1700+, 256MBDDR, GF3ti200 128MBDDR, Teac 40x, Maxtor 60GB UDMA5, CD-ROM (no name) 52x, zasilacz 350W. Komputer był modernizowany od lutego do maja elementami. Ze starych (4letnich) ostał się ino FDD i CD. Na winXP a wcześniej na winME system jest super stabilny, żadnych problemów, żadnych zacięć. nawet nie musiałem jeszcze zadawać pytania na jakimkolwiek forum: mam problem albo nie wiem co się dzieje.
SOLTEK jest bardzo pożądną firmą (www.soltek.de), biosy ukazują się regularnie, sterowniki też. Ma pełny monitoring płyty (temperatury i wentylatory) ale to jest tylko bajer - napewno nie zadziała jak będzie taka potrzeba. W innych płytach zreszta też - zanim zadziała dioda termiczna pod procesorem (a jej dokładność ca. 50% w lewo i prawo) to i tak bedzie po Athlonie. Polecam filmik jak to sie fajnie dzieje (www.tomshardware.pl). Ma też opcje w Biosie umozliwiającą podkręcanie całości metodą: do załamania systemu. Chyba jedyna płyta która fabrycznie ma overcloking i nie rodzi utraty gwarancji.
Wady sl75drv4 to to że się już zestarzał: USB 1.1 (a nie 2.0) , AGP 4x (a nie 8x - choć nie ma jeszcze takich kart graficznych), FSB 266 (2x133) (a nie 333 czy 400).
Ale w chipsetach VIA266A jest niekwestionowanym królem. Ocena tomshardware stawia go pozycji nr 1, potem SOYO (trudno osiągalne w Polsce) potem długo nic, potem ABIT, MSI, GIGABAYTE, Shuttle, i cos tam potem długo długo nic i cała reszta.
Inna jest ocena www.chip.pl.
A Ty chłopie nie zastanawiaj się za długo - i tak za dwa lata płyta będzie nadawała się do muzeum.

Twoje uprawnienia: