Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   problem natury prawnej (https://forum.cdrinfo.pl/f5/problem-natury-prawnej-50298/)

andrzejj9 26.03.2005 23:50

Cytat:

Napisany przez Remix
Witam!

No niestety... sporo bylo takich przypadkow, ze gosc np nie placil alimentow to sciagali z jego rodzicow - czesto nie mieli oni kontaktu z tym czlowiekiem od dluzszego okresu, a jednak sad uznawal, ze to oni beda pokrywac te naleznosci. Sam zainteresowany w tym czasie siedzial z kolegami na lawce i wypijal kolejna wodke.
Niestety polskie prawo jest jeszcze bardzo dziurawe i w niektorych przypadkach paradoksalne... niemniej to prawo i nie mozna go lamac tylko dlatego, ze jest bezsensowne bo pozniej nie ma co sie dziwic, ze czekaja na kogos konsekwencje i nieprzyjemnosci.
Jedyne co mozemy robic to chodzic na wybory, uczestniczyc w referendach, podejmowac inicjatywy spoleczne, manifestowac itp. :)

Jerry tak masz racje ale to nie jedyny przypadek... innym jest wlasnie to jesli ktos jest na utrzymaniu rodzicow.

Na koniec dodam tylko jedno... nie wazne jak zasadzi sad (wyrok moze byc uzalezniony od wielu czynnikow) - czy bedzie placil sam oskarzony czy jego rodzice... kase i tak trzeba bedzie zaplacic.

No niestety dokładnie tak jest. A w niektórych przypadkach naprawdę zahacza to o absurd. Swego czasu było głośno o przepisie dotyczącym właśnie odpowiedzialności za zobowiązania finansowe względem bodajże Zusu, które przechodziły z ojca na syna i tak dalej. Paranoja, ale w tym kraju wiele rzeczy można tym mianem określić..

Remix 26.03.2005 23:19

Witam!

No niestety... sporo bylo takich przypadkow, ze gosc np nie placil alimentow to sciagali z jego rodzicow - czesto nie mieli oni kontaktu z tym czlowiekiem od dluzszego okresu, a jednak sad uznawal, ze to oni beda pokrywac te naleznosci. Sam zainteresowany w tym czasie siedzial z kolegami na lawce i wypijal kolejna wodke.
Niestety polskie prawo jest jeszcze bardzo dziurawe i w niektorych przypadkach paradoksalne... niemniej to prawo i nie mozna go lamac tylko dlatego, ze jest bezsensowne bo pozniej nie ma co sie dziwic, ze czekaja na kogos konsekwencje i nieprzyjemnosci.
Jedyne co mozemy robic to chodzic na wybory, uczestniczyc w referendach, podejmowac inicjatywy spoleczne, manifestowac itp. :)

Jerry tak masz racje ale to nie jedyny przypadek... innym jest wlasnie to jesli ktos jest na utrzymaniu rodzicow.

Na koniec dodam tylko jedno... nie wazne jak zasadzi sad (wyrok moze byc uzalezniony od wielu czynnikow) - czy bedzie placil sam oskarzony czy jego rodzice... kase i tak trzeba bedzie zaplacic.

Jerry from hell 26.03.2005 23:18

@remix z całym szacunkiem ale cos bredzisz. Co mają rodzice do czynów popełnionych przez pełnoletniego chłopaka? Co? Czy jak by kogoś zabił to rodzice pujda siedzieć jak ich syna nie złapie policja? Eeeee.... NIc z tego. Nie ma takiego prawa. Jesli jestes ubezwłasnowolniony to i owszem, odpowiada za Ciebie ten co Cie ubezwłasnowolnił ale nie jak jestes zdrowy na ciele i umysle i masz skończone 18 lat to jesteś odpowiedzialny sam za siebie. To o czym mówisz dotyczy obowiazku alimentacyjnego. Jeśli nie masz kasy aby płacić alimenty (np byłej żonie) to za ciebie mogą płacić rodzice jeśli maja duże dochody a jesli nie rodzice to dziadkowie. Jest to jedyny przypadek gdy za "przestepstwo" syna :-))) odpowiadaja rodzice.

Pozdro

Atronic 26.03.2005 23:16

Cytat:

Napisany przez mr_spock
Nie kwestionuje ich prawa do pieniedzy, wiem ze oni maja racje.
Ale chce ich po prostu olac a przy okazji byc swiadomym tego co mi grozi
...... jestem praworzadnym czlonkiem spoleczenstwa, tylko nie chce zeby im to zbyt latwo przyszlo.

Świadome olanie naleznej im wierzytelności nie ma zbyt wiele wspólnego z praworządnością .

Za komentarz na przelewie mogą co najwyżej żłożyć kolejny pozew do sądu o ( w zależności co im tam napiszesz ) zniesławienie , obrazę czy inne tego typu świństwo . Fakt jest taki że jeśli im nie zapłacisz to zarobi na tym najlepiej komornik , który może poczekać długi okres czasu , aż w końcu zaczniesz zarabiać czy w inny sposób nabędziesz coś co można ci zabrać ( spadek , wygrana czy inny sposób) . Jeśli będziesz miał pracę i spróbujesz skorzystać z jakiejś ulgi podatkowej to napewno komornik się zajmie przejęciem zwrotu podatku . ( wiem to ze swojego doświadczenia).

Dla marnych 80 zł nie warto sie szarpać . Więcej będzie cię kosztować czas , pieniądze na dojazdy do sądu i inne tego typu sprawy.

pozdrawiam

MOdy 26.03.2005 23:12

Cytat:

Napisany przez Remix
Witam!

MOdy nie musisz ze mna zgadzac jak to mowia Dura Lex Sed Lex - prawo jasno okresla co sie dzieje w tym przypadku.
Malo tego, jesli rodzicom by sie cos stalo, to odpowiadaja dziadkowie! Niestety - to sie ma zmienic, bo wchodzi nowa ustawa ale poki co jest po staremu.

Po tych słowach po łacinie sądze, ze studiujesz prawo albo masz coś z tym wspólnego, więc nie będę się wspierał. Moim skromnym zdaniem uważam, że jest to bez sensu.

Remix 26.03.2005 23:08

Witam!

MOdy nie musisz ze mna zgadzac jak to mowia Dura Lex Sed Lex - prawo jasno okresla co sie dzieje w tym przypadku.
Malo tego, jesli rodzicom by sie cos stalo, to odpowiadaja dziadkowie! Niestety - to sie ma zmienic, bo wchodzi nowa ustawa ale poki co jest po staremu.

MOdy 26.03.2005 22:43

Za obraze mienia mogą Cię chyba pozwać, ale nie jestem pewien.

mr_spock 26.03.2005 22:33

Nie kwestionuje ich prawa do pieniedzy, wiem ze oni maja racje.
Ale chce ich po prostu olac a przy okazji byc swiadomym tego co mi grozi

Ponawiam pytanie - czy moze cos grozic za nicenzuralne slowa w tytule przekazu ? :)

Nie odbierajcie mnie jako pieniacza itd. jestem praworzadnym czlonkiem spoleczenstwa, tylko nie chce zeby im to zbyt latwo przyszlo.

andrzejj9 26.03.2005 22:21

Muszę niestety powiedzieć, że teraz jestem po ich stronie.. Korzystałeś w usługi to musisz za nią zapłacić. To mi się też podoba, że firma nie zamierza przymknąć oka na pojedynczą osobę. Sorry..

Ale z drugiej strony, kiedy firma nie wywiązywała się w odpowiedniego świadczenia usług, za które płaciłeś, to z kolei Ty powinieneś był respektować swoje prawa, nawet na drodze sądowej. Trzeba było to robić, bo że firma trzyma się przepisów, ale tylko jednostronnie, też nie jest w porządku.

MOdy 26.03.2005 22:20

Nie zgodze się z tobą Remix. Skoro jest już pełnoletni to rodzice za niego nie odpowiadają, a to, że z nimi mieszka to inna sprawa.

Z tego co wiem to jeśli nie zapłacisz to mozesz dostać godziny społeczne do odrobienia lub jeśli dostaniesz prace w przeciągu 5 lat(tak mi się wydaje) to komornik będzie ściągał kare z tojej wypłaty, więc lepiej to zapłać albo to olej jeśli jesteś pewien, że nie bedziesz miał pracy przez długi okres.

Eazik1 26.03.2005 22:10

Jest wyjście z tej sytuacji. napisz do providera. Opisz swoją ciężką sytuację, oraz zastrzeż że jesteś skłonny, odpracować u nich. Wykaż się dobrą wolą, Sprawa sądowa i komornik, zwiększą tę kwotę trzykrotnie.

Remix 26.03.2005 22:09

Witam!

Jesli jestes na utrzymaniu rodzicow, to od nich sciagna kase... jesli nie beda chcieli zaplacic to przyjdzie komornik.
80zl + odsetki + sprawa + komornik to moze byc spora suma!

mello 26.03.2005 22:04

Cytat:

Napisany przez mr_spock
mello - czas mam (jestem bezrobotny ;) ) a cierpliwosc tez. Firma ze mnie balona robla 2lata, placilem kase o oni swiadczyli skandalicznej jakosci uslugi. I dlatego nie chce placic tak odrazu

kumam baze :)) ale niestety prawo jest po ich stronie bo nawet jesli im udowodnisz ze oferta ktora Ci swiadczyli byla nie tak jak powinno byc ! to jestem na 95% pewny ze w umowie ktora zapewne podpisales na poczatku jest punkt ktory mowi o tym ze nie biora odpowiedzialnosci za usterki lub ze w przypadku awari nie ponasza odpiwiedzialnosci itp. itd. niestety ale prawdziwe , wiekszosc umow jest tak pisana zeby niekomu nie chialo sie jej czytac :ysz:

mr_spock 26.03.2005 21:53

mello - czas mam (jestem bezrobotny ;) ) a cierpliwosc tez. Firma ze mnie balona robla 2lata, placilem kase o oni swiadczyli skandalicznej jakosci uslugi. I dlatego nie chce placic tak odrazu

Jerry from hell - nie, firma nazywa sie Muliticon i dziala chyba tylko na terenie 3mista

Jerry from hell 26.03.2005 21:49

A z jakiej firmy masz te upomnienie? Kruk? Iritium justitia (chyba tak sie to pisze) Czy z jakiegoś innego wynalazku. Jeśli tak to sie nawet tym nie przejmuj, Możesz to wywalić do kosza a oni moga Ci naskoczyć. Poważnie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:51.