![]() |
Dvd Liteon 811s - nie wypala DVD
Witam
Mam problem Posiadam nagrywarkę DVD LiteOn 811S i pewnego pięknego dnia poprostu przestała nagrywać... ale tylko płyty DVD, zwykłe CD wypala bez problemu (przynajmniej takowego nie zauważyłem). Odtwarza bez problemu każdą płytę (także DVD) ale już jak chce nagrać to mówi "nie", wyczyścić DVD RW też się nie da, ale CD czyści bez problemu. Jak sobie z czymś takim poradzić? zdarzyło się komuś coś podobnego? Czy może odrazu wysyłać na serwis?? Nagrywaja ma ok 4 miesięcy i zabardzo się nie na pracowała do tej pory (może 100 płytek wypaliła) Help |
Jako że nie piszesz jaki masz konfig kompa to podać ci linka z moim problemem http://forum.cdrinfo.pl/showthread.php?t=49659
|
Zasilacz Codegen 300W (napięcia, sprawdzane MotherboardMonitor, trzyma nawet :))
płyte Shuttle ak35gt2 procek duron 1,6ghz ram 512mb elixir oprócz tego czytnik DVD (też Liteon) i dwa dyski (WD 80Gb i Samsung 20GB, ten ostatni często odpinany) wgrałem najnowszy bios do niej, zainstalowałem nowe nero i spróbowałem nagrać płytę (Platinet DVD-R) i poszło, innych pod ręką nie miałem (wcześniej Esperanza). Ale spróbowałem wyczyścić Verbaitim RW (nie pisze + czy -) i odmówił współpracy (dysk nie jest wymazywalny czy coś w tym stylu). Spróbuję na innym PC, ale nie znam nikogo z normalnym zasilaczem :/ |
Cytat:
|
u mnie ostatecznie okazało się, że się nagrywara ostatecznie pogryzła z dyskiem, który był w kieszeni (a właściwie to padała właśnie ta kieszeń). Po wyjęciu dysku z kieszeni i spieciu nagrywarki z owym dyskiem bezpośrednio taśmą wszystko poszło bez zająknięcia. Popróbuj w innym kompie albo odłącz drugie urządzenie, które masz na taśmie razem z nagrywarą, ustaw ją jako master na drugim kanale ATA i wtedy sprawdź czy problem dalej występuje.
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:49. |