Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Fizyka (zasady dynamiki Newtona) i problematyczna łamigłówka. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/fizyka-zasady-dynamiki-newtona-problematyczna-lamiglowka-50418/)

Banana Coctail 29.03.2005 22:40

Fizyka (zasady dynamiki Newtona) i problematyczna łamigłówka.

"Koń ciągnie wóz z pewną siłą.
Zgodnie z III zasadą dynamiki wóz ciągnie konia z taką samą siłą co do wartości ale przeciwnie skierowaną.
Wyjaśnij dlaczego wóz jedzie.
Wskazówka: kiedy siły się równoważą."

Jakieś pomysły???

qfir 29.03.2005 23:03

woz jedzie bo jest na kolkach, a kon nie jest na kolkach i jest wieksze tarcie

grzeniu 29.03.2005 23:09

Jesli sily dzialajace na cialo sie rownowaza lub na cialo nie dziala zadna sila, to ono pozostaje w spoczynku lub porusza sie ruchem jednostajnym.
Chyba wystarczy?

Gorzala 29.03.2005 23:14

jezeli sila ciagu konia jest stala, to i przyspieszenie jest stale, wiec ruch nie moze byc jednostajny...

btw - sily, o ktorych mowa w 3 zas. sie nie rownowaza - maja rozne pkt przylozenia

Piterniel 29.03.2005 23:16

Jeśli ciało A działa na ciało B siłą F (akcja), to B działa na A siłą (reakcja) o tej samej wartości i kierunku, lecz o przeciwnym zwrocie

T - Koń
F - Wózek
V - To siła działająca na ciało :D

To działa na takiej zasadzie

http://www.gimnazjum1.jozefow.pl/rysunki/ruch.gif

grzeniu 29.03.2005 23:19

Ruch jednostajny jest, zakladamy ze kon ciagnie rowno i woz nie przyspiesza ani nie skreca. No i kon pokonuje tylko opory toczenia wozu, wiec sily sie rownowaza.

georing 29.03.2005 23:44

kon ciągnie wóz poniewż dzial tam duzo innych sil, tóre powodują ruch wozu ich wypadkowa wówczas nie jest równa. Jakoś to tam bylo, kiedys nam prof. to tlumaczyl ale nic z tego nie pamiętam tylko to co napisalem

Stef 29.03.2005 23:54

woz ma tez swoja bezwladnosc.....

REi 30.03.2005 00:49

Cytat:

kon ciągnie wóz poniewż dzial tam duzo innych sil, tóre powodują ruch wozu ich wypadkowa wówczas nie jest równa. Jakoś to tam bylo, kiedys nam prof. to tlumaczyl ale nic z tego nie pamiętam tylko to co napisalem
jezeli sila ciagu konia byla by wieksza niz opor stawiany przez wuz to uklad nieustannie by przyspieszal a kon ciagnie woz bo to kon wykonuje prace nie woz.

esem 30.03.2005 09:00

Cytat:

Napisany przez Banana Coctail
"Koń ciągnie wóz z pewną siłą.
Zgodnie z III zasadą dynamiki wóz ciągnie konia z taką samą siłą co do wartości ale przeciwnie skierowaną.
Wyjaśnij dlaczego wóz jedzie.
Wskazówka: kiedy siły się równoważą."

Jakieś pomysły???

To nie jest III zasada dynamiki. III zasad dynamiki w skrócie; siła=masaxprzyśpieszenie.
A dlaczego wóz jedzie: bo jest w ruchu a siły się równoważą... 8 )

bor 30.03.2005 18:59

Chyba dawno konia nie widzieliście.
Jak taki zabira się do ciągnięcia , to mu gały na wierzch wychodzą, ale po chwili idzie spokojne bez wysiłku.
W pierwszym momencie pokonuje siły bezwładności,
później siły tarcia.

Banana Coctail 30.03.2005 19:25

Dobra dzięki za podpowiedzi. Nauczyciel wyjaśnił nam to tak:
koń i wóz to jedno ciało a drugie to ziemia.
Siły ciągniącego konia i wozu równoważą się. Ale koń i wóz mają różne punkty przyłożenia do ziemi, dlatego siły się nie równoważą. Koń odpycha ziemie a ona jego.

Predi 30.03.2005 21:14

ja bym to inaczej wyjasnil..... woz jedzie bo jest juz w ruchu tzn jezeli dzialajace na niego sily sie rownowaza (co do wartosci ) to pozostaje on w spoczynku lub porusza sie ruchem jednostajnym prostoliniowym ( I zasada) i tyle...... a skad ten woz jest juz w ruchu? bo konikowi wyszly oczy na wierzch ( ;) ) zeby go w ten ruch wprawic

andrzejj9 30.03.2005 21:52

Cytat:

Dobra dzięki za podpowiedzi. Nauczyciel wyjaśnił nam to tak:
koń i wóz to jedno ciało a drugie to ziemia.
Siły ciągniącego konia i wozu równoważą się. Ale koń i wóz mają różne punkty przyłożenia do ziemi, dlatego siły się nie równoważą. Koń odpycha ziemie a ona jego.

Według mnie bzdura, ale że fizykę miałem już jakiś czasu temu, to nie będę się spierać.

Natomiast muszę zauważyć, że do czasu wyjaśnienia podaliście tu jako wytłumaczenie chyba z połowę istniejących praw fizyki ;) (z czego pewnie z 90% nadprogramowo ||)

qfir 30.03.2005 22:11

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Według mnie bzdura, ale że fizykę miałem już jakiś czasu temu, to nie będę się spierać.

Tez cos tak mi sie wydaje.
Cytat:

Siły ciągniącego konia i wozu równoważą się. Ale koń i wóz mają różne punkty przyłożenia do ziemi, dlatego siły się nie równoważą.

no to sie zdecyduj :) rownowaza sie, czy sie nie rownowaza???

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 19:37.