Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Informatyka w Warszawie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/informatyka-warszawie-50965/)

sinobrody 11.04.2005 23:55

Informatyka w Warszawie

chcialem poprosic o opinie dotyczace studiow informatycznych w warszawie. zdaje na studia za kilka miesiecy, ale nie wiem jaka uczelnie wybrac :( chcialem zasiegnac porad o opinii onich. na jakie studia najlepiej zdawac? czy lepiej wybrac prywatne czy panstwowe? pomocy!

Edwardo 12.04.2005 15:11

prywatne - placisz, w zaleznosci od kierunku, albo pare zloty, albo pare tysiecy.

przyjelo sie ze prywatne sa latwiejsze, ale w to nie wnikam

panstwowe - mniej kosztuja, wiekszy wybor itp.

bombajstic 12.04.2005 16:20

Ja polecam prywatne. Publiczne niby za darmoche, ale i tak nigdy nie wiadomo co sie dostanie. A z prywatnymi jasne wszystko - placisz i wymagasz. Placisz - dostajesz towar za jaki zaplaciles. Oczywiscie sa uczelni, ktorym chodzi tylko okase, ale sa tez takie ktore naprawde Cie wyucza (np.: taki WSISiZ). Ja tam polecam rozejrzec sie po rynku prywatnych...

Edwardo 12.04.2005 18:02

Cytat:

Napisany przez bombajstic
A z prywatnymi jasne wszystko - placisz i wymagasz. Placisz - dostajesz towar za jaki zaplaciles.

nom, w indexie same 5.0 a w glowie kupa z musztarda...
wole nie placic i niech ONI wymagaja ode mnie.

legion 12.04.2005 18:42

Cytat:

Napisany przez sinobrody
chcialem poprosic o opinie dotyczace studiow informatycznych w warszawie. zdaje na studia za kilka miesiecy, ale nie wiem jaka uczelnie wybrac :( chcialem zasiegnac porad o opinii onich. na jakie studia najlepiej zdawac? czy lepiej wybrac prywatne czy panstwowe? pomocy!

powiem ci tak ze wszedzie wcisna ci max teorii wiec wybiesz uczelnie ktora ma bardzo dobre zaplecze laboratoryjne a takze dobrych sponsowrow :D ktorzy za oferuja ci sprawdzenie teorii w praktyce :) bo inaczej cie cieko widze jak skonczysz taka uczelnie chyba ze sie podejmiesz walki o stypedium naukowe :)

bombajstic 13.04.2005 14:11

Heh, Edwardo. Ja tu nie mówię o szkółkach, gdzie płacisz i olewasz, bo i tak dostaniesz papierek. NIe na wszystkich prywatnych tak jest. To że n tych słabych, to inna sprawa. A ja mówię o tych z renow\mą i z dobrym zapleczem i kadrą. Taki właśnie WSISiZ - widać, że kasa idzie na rozbudowę i ulepszenie szkoły, na wykładowców i sale, a nie do kieszeni. Po pierwszym, jak i po każdym kolejnym, roku możesz spokojnie wylecić ile byś nie płacił. Musisz przysiąść i pokuć.

Edwardo 13.04.2005 23:09

wiec po co palcic skoro mozesz pokuc na panstowej?
a ze prywatne nowe szyby maja, albo drziw przyciemniane...w sumie mnie to ryba...

wole studiowac na sypiacym sie (tu i tam) AGH, uczelnia z tradycjami, historia, renoma i masa super ludzi z roznych zakatkow Polski i swiata.

bombajstic 14.04.2005 12:24

Na to wygląda, że jemu bez różnicy czy prywatna czy państwowa. Więc wątek pieniędzy odpada.

No właśnie - sypiący sięAGH. Wolę nawet nie pytać jaki tam sprzęt jest... Choć oczywiście może wszystko pompują w sprzęt, coby wyglądać okej :) Na WSISiZ widać każdą złotówkę wydaną na budynek, sprzęt i kadrę :]

Tradycje, historia, renoma - to nie zapewni odpowiedniego wykształcenia. To może najwyżej ładnie wyglądać w ramce na ścianie. Większość państwowych leci na 'renomie i tradycji' dawno straciwszy poziom.

A WSISiZ nie dośc że wygląda, to jeszcze i uczy bardzo dobrze. NIe tradycje, ale nowoczesnośc :) Inwestowanie w sprzęt i kadrę przynosi efekty...

sinobrody 15.04.2005 12:25

okej. jak na razie polecony został tylko wsisiz. ktos jeszcze moglby sie wypowiedziec, czy to jedyna warta uwagi uczelnia informatyczne w warszaiwe? i jakbym mogl dostac jeszcze linke do ich strony, bombajstic...

Kris 15.04.2005 13:03

UW lub PW

Edwardo 15.04.2005 13:52

Cytat:

No właśnie - sypiący sięAGH. Wolę nawet nie pytać jaki tam sprzęt jest...

to nie pytaj, bo nie uwierzysz dopoki nie zobaczysz...

podpowiem tylko tyle, ze na AGH swoim sprzetem robi testy labolatoryjne, daje na ich podstawie zaswiadczenia, dzieki ktorym mozna uzyskac aprobate techniczna w najrozniejszych dziedzinach nauki, wykonuje liczne badania i wiele wiele innych. poczukaj na gogole, nie trudno cos znalezc, np o hot spotach na aghu i innych nowinkach technologicznych...

a to wscostam, jakie osiagniecia ma? budyneczki w kropeczki i bananowa mlodziez?

Kris 15.04.2005 14:02

Cytat:

Napisany przez Edwardo
(...)
a to wscostam, jakie osiagniecia ma? budyneczki w kropeczki i bananowa mlodziez?

:haha: :spoko: ale wiesz, widać, że inwestują w budynki - czyli wygody dla swoich d..p - a nie w kadrę :)

Kris 15.04.2005 14:03

Cytat:

(...) Większość państwowych leci na 'renomie i tradycji' dawno straciwszy poziom.
(...)

Oj pierdzielisz... pierdzielisz... może jakieś przykłady?

morpheus 15.04.2005 15:04

W Wawce polecam Polsko-Japońską Wyższą Szkołę Technik Informatycznych lub PW. Kadra praktycznie ta sama ale na PJWSTI mają nowszy lepszy sprzęt na laborkach. Ja osobiście uczeszczam na PW i mam kumpla na PJWSTI i moge powiedziec że rożnica jest jedynie w jednym przedmiocie, na elektronice wiecej od nas wymagają (dlaczego? bo instytut informatyki mieści się w gmachu elektroniki).
Jesli chodzi o cene to nawet PW więcej se liczy za wieczorowke, a jesli chodzi o poziom, no coz przecież "prywatna uczelnia nie moze byc lepsza od panstwowej" G..O prawda. Szanujace sie prywatne szkoly chca jak najlepiej wypasc w rankingach zeby przyciagnac do siebie i studenta i wykladowce.

luminat 15.04.2005 15:57

Juz ktorys raz widze ten temat ale dopiero teraz mi sie przypomnialo:
Uniwersystet Warszawski zajmuje 3-cie miejsce na świecie pod wzgledem poziomu ksztalcenia programistow (na dwoch pierwszych miejscach sa uczelnie z USA). Wiec jesli nie chcesz zostac sprzedawca komputerow, to polecam ta uczelnie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:09.