Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Dial - up przez Tele2 (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dial-up-przez-tele2-51286/)

Eliasz 27.04.2005 13:13

A ja jeszcze jedno mam. Zakładm że nie naciskasz ROZŁĄCZ 1 sekunde przed następnym impulsem/minutą ??? bo rozłącznie czasem trwa, i za ten czas może zdążyć naliczyć już następny impuls/minutee.

Pzdr.

ed hunter 26.04.2005 22:14

Boże, kiedy dożyjemy lepszych czasów :(

ro29 26.04.2005 22:05

Cytat:

Napisany przez tomqoo
Jeszcze jedna uwaga:

Nie wiem jak jest teraz, ale niedawno było tak, że za każde połączenie z Tele2 tepsa pobierała 1 impuls bez względu na czas połączenia. Więc za ponowne łączenie z Tele2 po zerwaniu połączenia płaci się ekstra tpsa :(

Miałem podobną sytuację i problem jak Twój i rozwiązałem ją radiówką 128 kb za 48 zł/m-c.
Popatrz wokół swojego domu po dachach i budynkach, może akurat będzie jakaś antena. Albo ktoś znajomy ma notebooka z kartą Wlan i namierzy u Ciebie sieć, do której miałbyś dostęp.

Powodzenia :)

Witam !
Niepokojące wiadomości !
Ale mam pytanie - czy ten impuls był na rachunku od TP czy Tele2 ? Bo na TP nic nie mam.
No i oczywiście - jak mi zerwie połączenie to nowy impuls - bardziej mi tutaj chodzi o to, że chociażby sumaryczny czas zupełnie mi się nie zgadza.
Pozdrawiam
ro29

tomqoo 26.04.2005 13:17

Jeszcze jedna uwaga:

Nie wiem jak jest teraz, ale niedawno było tak, że za każde połączenie z Tele2 tepsa pobierała 1 impuls bez względu na czas połączenia. Więc za ponowne łączenie z Tele2 po zerwaniu połączenia płaci się ekstra tpsa :(

Miałem podobną sytuację i problem jak Twój i rozwiązałem ją radiówką 128 kb za 48 zł/m-c.
Popatrz wokół swojego domu po dachach i budynkach, może akurat będzie jakaś antena. Albo ktoś znajomy ma notebooka z kartą Wlan i namierzy u Ciebie sieć, do której miałbyś dostęp.

Powodzenia :)

ro29 22.04.2005 19:09

Witam !
Bardzo dziękuję koledze andrzejj9 za zrozumienie ***8211; a nie często się coś takiego dzisiaj spotyka :)
W kwestii billingu ***8211; sam już o tym myślałem (na szczęście ostatnio potaniał), może skuszę się choć raz, aby to przeanalizować i sprawdzić. Jak chyba już wspominałem, nie są to na szczęście (jak na razie !) bardzo duże różnice, ale choćby i te 5 zł, to zawsze coś, a po drugie ja jestem dość dokładny i byłem przyzwyczajony do tego, że jak mi Bankrut na koniec miesiąca pokazał np. 27 zł, to tyle byłem winny rodzince za Internet i nie byłem zaskakiwany jak przychodził rachunek. A druga kwestia ***8211; o czym też już pisałem ***8211; na tych rachunkach Tele2, są tylko minuty i tak do końca nie wiadomo ile człowiek zaoszczędził w stosunku do TP. Według mnie, taki rachunek, to mydlenie oczu, nikt do końca nie wie ile zaoszczędził i czy to się do tak naprawdę opłaca. Bo jeśli chodzi o Internet, to co prawda, nadal wychodzi mi taniej niż w TP, ale np. dużo częściej mam problem z połączeniem ***8211; szczególnie w godzinach 18-23 ***8211; co w TP zdarzało mi się bardzo rzadko (chyba, że mi modem nawala ***8211; ale wątpię, bo wygląda to raczej na zajętość ich numeru).
W kwestii łącza radiowego, to ogólnie miałbym z nim problem, taki jak z innym rodzajem (stała umowa i koszt itd.). I nie wiem czy indywidualnie, dostałbym łącze taniej niż najtańszą Neostradę ***8211; np. w Tele2 można dostać łącze radiowe i to dość tanio, ale jako grupowe; indywidualne, to koszt co najmniej 100 zł. Co do innych dostawców ***8211; to przyznam się szczerze, że się nie orientuję.
I to tyle, pozdrowienia dla andrzejj9 i wszystkich pozostałych i oczywiście nadal liczę, że może odwiedzi tę stronę ktoś, kto ma doświadczenia właśnie z Tele2.
ro29

andrzejj9 21.04.2005 20:41

Cytat:

Napisany przez ro29
Witam !
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi ***8211; jak widzę sprowadziły się one głównie do proponowania mi łącza stałego ***8211; do czego oczywiście za chwilę się ustosunkuję. Odpowiadając jednak najpierw użytkownikowi andrzejj9 ***8211; to jak już wspomniałem, w moim przypadku było tak, że łącząc się poprzednio przez numer TP, różnica pomiędzy tym co miałem na ich rachunku (liczba impulsów), a tym co pokazał mi taryfikator, nie była zazwyczaj większa niż jeden impuls (a najczęściej zgadzało się). Dlatego też, teraz fakt tak dużej różnicy w Tele2, wywołuje moje zdziwienie. Najgorszą rzeczą jest to, że rachunki z Tele2 są według mnie do :niepow:. Po prostu jedyną rzeczą tam wyszczególnioną jest czas połączeń i kwota ***8211; zarówno jeśli chodzi o rozmowy lokalne i dial ***8211; up. A ponieważ naliczanie jest impulsowe, to jak chyba każdy się domyśla, podany czas mówi nam tylko bardzo orientacyjnie, ile było impulsów i wtedy po prostu nie wiadomo, ile tak naprawdę się u nich zaoszczędziło.

Rozumiem, w czym problem, ale niestety poza podanymi przypuszczeniami, nie mam innych pomysłów. Oszustwo ze strony operatora jest naturalnie możliwe, ale nie koncentrowałbym się od razu na tym. Pozostaje Ci chyba rzeczywiście kupno pełnego billingu i porównanie ze wskazaniami programu. To da Ci przynajmniej jakieś podstawy do dalszych spekulacji.

Cytat:

A teraz ustosunkuję się do proponowanego mi łącza stałego. Oczywiście, ja BARDZO DOBRZE wiem, że to dobre rozwiązanie ***8211; zarówno ze względu na koszty, prędkość itd. Mieszkam w Poznaniu i nie było by większych problemów technicznych, aby dostać takie łącze ***8211; czy to w TP, czy teoretycznie nawet w ICP. Ale niestety jest kilka powodów przeciw.
Po pierwsze koszty ***8211; łącze stałe to minimum około 72 zł (Neostrada 128), niby mniej w ICP, ale w moim przypadku chyba wyszło by tyle samo, albo nawet więcej. Co prawda, w ostatnich miesiącach wydawałem dość dużo na Internet ***8211; nawet ponad 50 zł ***8211; ale to był mój ***8222;szczyt***8221; ***8211; ostatnio staram się ograniczać ***8211;bo np. w zeszłym roku wydawałem średnio około 20 ***8211; 30 zł ***8211; więc jest to chyba znacznie mniej niż na łączu stałym.
Kolejny powód ***8211; równie ważny ***8211; to fakt, że łącze stałe to stały wydatek na minimum rok ***8211; niestety w chwili obecnej mam bardzo niepewną sytuację finansową. Łącząc się modemem, zawsze możemy się ograniczyć ***8211; mając łącze stałe, rachunek zapłacić trzeba.
Pewnym powodem (może mało istotnym, ale zawsze), jest też to, że w mniejszym czy większym stopniu miałem i mam nadal czasami dostęp do łącza stałego ***8211; oczywiście wiem też dobrze, że powiedzenie ***8222;wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej***8221;, sprawdza się w tym przypadku na sto procent.
Jest jeszcze kilka powodów przeciw, o których teraz nie wspomnę. A jeśli mam być szczery, to tak sobie już nie raz myślałem, że tania Neostrada pojawiła się dla mnie gdzieś około pół roku za późno ***8211; jakby pojawiła się w 2003, to wtedy może i bym ją miał ***8211; i może jakość dalej by to jakoś było ***8211; ale było co było i jest jak jest.
Jak najbardziej to rozumiem. Byłem po prostu przekonany, że Neo 128 to nie jest koszt większy niż ok. 50 złotych. Widać jednak Tepsa i na tym żyłuje, jak tylko się da. Pozostaje więc ewentualnie jakieś łącze radiowe, ale to już kwestia jego dostępności, z czym bywa różnie..

ro29 19.04.2005 23:18

Witam !
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi ***8211; jak widzę sprowadziły się one głównie do proponowania mi łącza stałego ***8211; do czego oczywiście za chwilę się ustosunkuję. Odpowiadając jednak najpierw użytkownikowi andrzejj9 ***8211; to jak już wspomniałem, w moim przypadku było tak, że łącząc się poprzednio przez numer TP, różnica pomiędzy tym co miałem na ich rachunku (liczba impulsów), a tym co pokazał mi taryfikator, nie była zazwyczaj większa niż jeden impuls (a najczęściej zgadzało się). Dlatego też, teraz fakt tak dużej różnicy w Tele2, wywołuje moje zdziwienie. Najgorszą rzeczą jest to, że rachunki z Tele2 są według mnie do :niepow:. Po prostu jedyną rzeczą tam wyszczególnioną jest czas połączeń i kwota ***8211; zarówno jeśli chodzi o rozmowy lokalne i dial ***8211; up. A ponieważ naliczanie jest impulsowe, to jak chyba każdy się domyśla, podany czas mówi nam tylko bardzo orientacyjnie, ile było impulsów i wtedy po prostu nie wiadomo, ile tak naprawdę się u nich zaoszczędziło.
A wracając do Internetu ***8211; to w kwestii czasu nawiązania połączenia ***8211; ja mam ustawione dodawanie do czasu połączenia 30 sekund (tak jak miałem poprzednio). To prawda, że łącząc się przez Tele2, nawiązanie połączenia trwa zazwyczaj trochę dłużej niż w TP (często udaje się dopiero za drugą próbą) ***8211; ale wydaje mi się, że nie są to aż tak duże różnice ***8211; mogło by to spowodować, że różnica wyniosła by np. 10 czy 15 minut, we wspomnianym przypadku, a nie półtorej godziny.
A teraz ustosunkuję się do proponowanego mi łącza stałego. Oczywiście, ja BARDZO DOBRZE wiem, że to dobre rozwiązanie ***8211; zarówno ze względu na koszty, prędkość itd. Mieszkam w Poznaniu i nie było by większych problemów technicznych, aby dostać takie łącze ***8211; czy to w TP, czy teoretycznie nawet w ICP. Ale niestety jest kilka powodów przeciw.
Po pierwsze koszty ***8211; łącze stałe to minimum około 72 zł (Neostrada 128), niby mniej w ICP, ale w moim przypadku chyba wyszło by tyle samo, albo nawet więcej. Co prawda, w ostatnich miesiącach wydawałem dość dużo na Internet ***8211; nawet ponad 50 zł ***8211; ale to był mój ***8222;szczyt***8221; ***8211; ostatnio staram się ograniczać ***8211;bo np. w zeszłym roku wydawałem średnio około 20 ***8211; 30 zł ***8211; więc jest to chyba znacznie mniej niż na łączu stałym.
Kolejny powód ***8211; równie ważny ***8211; to fakt, że łącze stałe to stały wydatek na minimum rok ***8211; niestety w chwili obecnej mam bardzo niepewną sytuację finansową. Łącząc się modemem, zawsze możemy się ograniczyć ***8211; mając łącze stałe, rachunek zapłacić trzeba.
Pewnym powodem (może mało istotnym, ale zawsze), jest też to, że w mniejszym czy większym stopniu miałem i mam nadal czasami dostęp do łącza stałego ***8211; oczywiście wiem też dobrze, że powiedzenie ***8222;wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej***8221;, sprawdza się w tym przypadku na sto procent.
Jest jeszcze kilka powodów przeciw, o których teraz nie wspomnę. A jeśli mam być szczery, to tak sobie już nie raz myślałem, że tania Neostrada pojawiła się dla mnie gdzieś około pół roku za późno ***8211; jakby pojawiła się w 2003, to wtedy może i bym ją miał ***8211; i może jakość dalej by to jakoś było ***8211; ale było co było i jest jak jest.

A jeśli już tak się rozpisałem, to ustosunkuję się jeszcze do jednego ze stwierdzeń, że łącze 128 jest wolne (nie wiem czy chodziło o Neostradę, która łączy się ze 160). Ja mam czasami do czynienia właśnie z Neostradą 128 ***8211; i oczywiście, jak trzeba ściągnąć coś większego, to trwa to już dłużej, ale do standardowego korzystania z Internetu plus ściąganie niewielkich rzeczy (lub rzadziej większych), to nie jest to wcale źle (szczególnie jak się porówna do prędkości na modemie !!!).
I to tyle, kończę bowiem jak zwykle się rozpisałem, i może się komuś nie chcieć czytać (żeby ktoś się nie dziwił - ten tekst przygotowuję offline, a później go wklejam).

Pozdrawiam wszystkich serdecznie, dzięki za rady, mam nadzieję, że może zajrzy tu jeszcze ktoś, kto ma jednak jakieś doświadczenia z Tele2, czy to w kwestii modemu, czy nawet rozmów ***8211; i coś się wyjaśni.
ro29

andrzejj9 19.04.2005 21:17

Cytat:

Napisany przez Damianos L
tak, ale moze miec stara centrale czy cos.. I wtedy mu neo nie podlacza. Ostatnio kolega chcial to neo 128 zalozyc(mieszka ok. 5km od legnicy na wsi) i nie moze, bo tam chyba jakas stara centrala jest i nie ma mozliwosci narazie..... meczy sie nadal przez dial-upa a placi miesiecznie po ok.40 zl

Dlatego napisałem na 90%.. Ale jednak w wiekszości miejsc, gdzie dociera tepsa, można internet założyć.

ed hunter 19.04.2005 14:45

niestety telekomuna jest monopolistą i korzysta z tego jak się tylko da.

pomijając bandyckie ceny, nie chce im się dupy ruszyć, żeby na wsi też można było mieć internet.

****a jak można życ w 21 wieku bez internetu?

Damianos L 19.04.2005 12:57

tak, ale moze miec stara centrale czy cos.. I wtedy mu neo nie podlacza. Ostatnio kolega chcial to neo 128 zalozyc(mieszka ok. 5km od legnicy na wsi) i nie moze, bo tam chyba jakas stara centrala jest i nie ma mozliwosci narazie..... meczy sie nadal przez dial-upa a placi miesiecznie po ok.40 zl

andrzejj9 19.04.2005 10:40

Cytat:

Napisany przez woitas
pod warunkiem, że ma możliwość podpięcia stałki, co nie wszędzie jest możliwe (niestety).
sądzę, że gdyby mógł, ro29 przestałby dawno używać zwykłego dial-up.

Jeżeli korzystał w tym miejscu z usług tpsa to i na 90% może sobie założyć stałe łącze. A NEO 128 kosztuje coś koło 50 złotych. To jednak o wiele bardziej opłacalne niż modem.

ed hunter 19.04.2005 00:20

Cytat:

Napisany przez smolik
Wolniejsze od dial-up to chyba już nie może być ;)

:) nie chodziło mi o wolniejsze, ale stałe np. 128 to tragiczna szybkość, najważniejsze aby było stałe.

Piterniel 19.04.2005 00:19

A co powiesz na neostrade po wyczerpaniu limitu ?:D

smolik 19.04.2005 00:17

Cytat:

Napisany przez ed hunter
wdzwaniany internet nie jest internetem.

jeśli w tej lokalizacji (wielkopolska) istnieje coś stałego to trzeba zmienić na to.

nawet jak będzie wolne to daje wolność!!!

Wolniejsze od dial-up to chyba już nie może być ;)

ed hunter 18.04.2005 23:51

wdzwaniany internet nie jest internetem.

jeśli w tej lokalizacji (wielkopolska) istnieje coś stałego to trzeba zmienić na to.

nawet jak będzie wolne to daje wolność!!!

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:04.