![]() |
A ja jeszcze jedno mam. Zakładm że nie naciskasz ROZŁĄCZ 1 sekunde przed następnym impulsem/minutą ??? bo rozłącznie czasem trwa, i za ten czas może zdążyć naliczyć już następny impuls/minutee.
Pzdr. |
Boże, kiedy dożyjemy lepszych czasów :(
|
Cytat:
Niepokojące wiadomości ! Ale mam pytanie - czy ten impuls był na rachunku od TP czy Tele2 ? Bo na TP nic nie mam. No i oczywiście - jak mi zerwie połączenie to nowy impuls - bardziej mi tutaj chodzi o to, że chociażby sumaryczny czas zupełnie mi się nie zgadza. Pozdrawiam ro29 |
Jeszcze jedna uwaga:
Nie wiem jak jest teraz, ale niedawno było tak, że za każde połączenie z Tele2 tepsa pobierała 1 impuls bez względu na czas połączenia. Więc za ponowne łączenie z Tele2 po zerwaniu połączenia płaci się ekstra tpsa :( Miałem podobną sytuację i problem jak Twój i rozwiązałem ją radiówką 128 kb za 48 zł/m-c. Popatrz wokół swojego domu po dachach i budynkach, może akurat będzie jakaś antena. Albo ktoś znajomy ma notebooka z kartą Wlan i namierzy u Ciebie sieć, do której miałbyś dostęp. Powodzenia :) |
Witam !
Bardzo dziękuję koledze andrzejj9 za zrozumienie ***8211; a nie często się coś takiego dzisiaj spotyka :) W kwestii billingu ***8211; sam już o tym myślałem (na szczęście ostatnio potaniał), może skuszę się choć raz, aby to przeanalizować i sprawdzić. Jak chyba już wspominałem, nie są to na szczęście (jak na razie !) bardzo duże różnice, ale choćby i te 5 zł, to zawsze coś, a po drugie ja jestem dość dokładny i byłem przyzwyczajony do tego, że jak mi Bankrut na koniec miesiąca pokazał np. 27 zł, to tyle byłem winny rodzince za Internet i nie byłem zaskakiwany jak przychodził rachunek. A druga kwestia ***8211; o czym też już pisałem ***8211; na tych rachunkach Tele2, są tylko minuty i tak do końca nie wiadomo ile człowiek zaoszczędził w stosunku do TP. Według mnie, taki rachunek, to mydlenie oczu, nikt do końca nie wie ile zaoszczędził i czy to się do tak naprawdę opłaca. Bo jeśli chodzi o Internet, to co prawda, nadal wychodzi mi taniej niż w TP, ale np. dużo częściej mam problem z połączeniem ***8211; szczególnie w godzinach 18-23 ***8211; co w TP zdarzało mi się bardzo rzadko (chyba, że mi modem nawala ***8211; ale wątpię, bo wygląda to raczej na zajętość ich numeru). W kwestii łącza radiowego, to ogólnie miałbym z nim problem, taki jak z innym rodzajem (stała umowa i koszt itd.). I nie wiem czy indywidualnie, dostałbym łącze taniej niż najtańszą Neostradę ***8211; np. w Tele2 można dostać łącze radiowe i to dość tanio, ale jako grupowe; indywidualne, to koszt co najmniej 100 zł. Co do innych dostawców ***8211; to przyznam się szczerze, że się nie orientuję. I to tyle, pozdrowienia dla andrzejj9 i wszystkich pozostałych i oczywiście nadal liczę, że może odwiedzi tę stronę ktoś, kto ma doświadczenia właśnie z Tele2. ro29 |
Cytat:
Cytat:
|
Witam !
Dziękuję za wszystkie wypowiedzi ***8211; jak widzę sprowadziły się one głównie do proponowania mi łącza stałego ***8211; do czego oczywiście za chwilę się ustosunkuję. Odpowiadając jednak najpierw użytkownikowi andrzejj9 ***8211; to jak już wspomniałem, w moim przypadku było tak, że łącząc się poprzednio przez numer TP, różnica pomiędzy tym co miałem na ich rachunku (liczba impulsów), a tym co pokazał mi taryfikator, nie była zazwyczaj większa niż jeden impuls (a najczęściej zgadzało się). Dlatego też, teraz fakt tak dużej różnicy w Tele2, wywołuje moje zdziwienie. Najgorszą rzeczą jest to, że rachunki z Tele2 są według mnie do :niepow:. Po prostu jedyną rzeczą tam wyszczególnioną jest czas połączeń i kwota ***8211; zarówno jeśli chodzi o rozmowy lokalne i dial ***8211; up. A ponieważ naliczanie jest impulsowe, to jak chyba każdy się domyśla, podany czas mówi nam tylko bardzo orientacyjnie, ile było impulsów i wtedy po prostu nie wiadomo, ile tak naprawdę się u nich zaoszczędziło. A wracając do Internetu ***8211; to w kwestii czasu nawiązania połączenia ***8211; ja mam ustawione dodawanie do czasu połączenia 30 sekund (tak jak miałem poprzednio). To prawda, że łącząc się przez Tele2, nawiązanie połączenia trwa zazwyczaj trochę dłużej niż w TP (często udaje się dopiero za drugą próbą) ***8211; ale wydaje mi się, że nie są to aż tak duże różnice ***8211; mogło by to spowodować, że różnica wyniosła by np. 10 czy 15 minut, we wspomnianym przypadku, a nie półtorej godziny. A teraz ustosunkuję się do proponowanego mi łącza stałego. Oczywiście, ja BARDZO DOBRZE wiem, że to dobre rozwiązanie ***8211; zarówno ze względu na koszty, prędkość itd. Mieszkam w Poznaniu i nie było by większych problemów technicznych, aby dostać takie łącze ***8211; czy to w TP, czy teoretycznie nawet w ICP. Ale niestety jest kilka powodów przeciw. Po pierwsze koszty ***8211; łącze stałe to minimum około 72 zł (Neostrada 128), niby mniej w ICP, ale w moim przypadku chyba wyszło by tyle samo, albo nawet więcej. Co prawda, w ostatnich miesiącach wydawałem dość dużo na Internet ***8211; nawet ponad 50 zł ***8211; ale to był mój ***8222;szczyt***8221; ***8211; ostatnio staram się ograniczać ***8211;bo np. w zeszłym roku wydawałem średnio około 20 ***8211; 30 zł ***8211; więc jest to chyba znacznie mniej niż na łączu stałym. Kolejny powód ***8211; równie ważny ***8211; to fakt, że łącze stałe to stały wydatek na minimum rok ***8211; niestety w chwili obecnej mam bardzo niepewną sytuację finansową. Łącząc się modemem, zawsze możemy się ograniczyć ***8211; mając łącze stałe, rachunek zapłacić trzeba. Pewnym powodem (może mało istotnym, ale zawsze), jest też to, że w mniejszym czy większym stopniu miałem i mam nadal czasami dostęp do łącza stałego ***8211; oczywiście wiem też dobrze, że powiedzenie ***8222;wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej***8221;, sprawdza się w tym przypadku na sto procent. Jest jeszcze kilka powodów przeciw, o których teraz nie wspomnę. A jeśli mam być szczery, to tak sobie już nie raz myślałem, że tania Neostrada pojawiła się dla mnie gdzieś około pół roku za późno ***8211; jakby pojawiła się w 2003, to wtedy może i bym ją miał ***8211; i może jakość dalej by to jakoś było ***8211; ale było co było i jest jak jest. A jeśli już tak się rozpisałem, to ustosunkuję się jeszcze do jednego ze stwierdzeń, że łącze 128 jest wolne (nie wiem czy chodziło o Neostradę, która łączy się ze 160). Ja mam czasami do czynienia właśnie z Neostradą 128 ***8211; i oczywiście, jak trzeba ściągnąć coś większego, to trwa to już dłużej, ale do standardowego korzystania z Internetu plus ściąganie niewielkich rzeczy (lub rzadziej większych), to nie jest to wcale źle (szczególnie jak się porówna do prędkości na modemie !!!). I to tyle, kończę bowiem jak zwykle się rozpisałem, i może się komuś nie chcieć czytać (żeby ktoś się nie dziwił - ten tekst przygotowuję offline, a później go wklejam). Pozdrawiam wszystkich serdecznie, dzięki za rady, mam nadzieję, że może zajrzy tu jeszcze ktoś, kto ma jednak jakieś doświadczenia z Tele2, czy to w kwestii modemu, czy nawet rozmów ***8211; i coś się wyjaśni. ro29 |
Cytat:
|
niestety telekomuna jest monopolistą i korzysta z tego jak się tylko da.
pomijając bandyckie ceny, nie chce im się dupy ruszyć, żeby na wsi też można było mieć internet. ****a jak można życ w 21 wieku bez internetu? |
tak, ale moze miec stara centrale czy cos.. I wtedy mu neo nie podlacza. Ostatnio kolega chcial to neo 128 zalozyc(mieszka ok. 5km od legnicy na wsi) i nie moze, bo tam chyba jakas stara centrala jest i nie ma mozliwosci narazie..... meczy sie nadal przez dial-upa a placi miesiecznie po ok.40 zl
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A co powiesz na neostrade po wyczerpaniu limitu ?:D
|
Cytat:
|
wdzwaniany internet nie jest internetem.
jeśli w tej lokalizacji (wielkopolska) istnieje coś stałego to trzeba zmienić na to. nawet jak będzie wolne to daje wolność!!! |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 02:04. |