![]() |
Dorabiane napisy
Witam!
Wzialem o kumpla kilka filmow, ale widac, ze napisy sa dorabiane. Koncza sie glupimi textami typu : subtitles by... Czy mozna to jakos wyrzucic? Tzn. usunac te glupie komentarze.. Pozdrawiam |
To zależy od tego czy napisy są wklejone na stałe do filmu czy włączane i wyłączane.
|
Sa wlaczane i wylaczane. Mozna wybrac napisy w kilku jezykach..
|
Cytat:
|
Tutaj masz moim zdaniem całkiem dobry poradnik jak dodać/usunąć/zmienić napisy. Jak już PIOTR32 wspomniał głupe teksty usuwasz za pomocą Subtitle Workshop i zapisujesz w odpowiednim formacie.
|
A nie da sie tego zrobic bez wyciagania napisow. Chodzi o to, ze posiadam plik z rozszerzeniem sup.
|
Nie da się. Zawsze trzeba rozłożyć płytkę na strumienie, później złożyć z poprawionymi lub nowymi.
|
Cytat:
|
Mam strumien video, audio i napisy. Stworzyl mi to dvd2dvd-r. Jak dokladniej tym subripem wyciagnac te napisy?
|
Cytat:
|
Okay, dwa problemy. Nie moge zrobic tak, zeby byly polskie znaki po przerobieniu. Zanczy sie, niektore ma, ale nie wszystkie. A dwa to to, ze napisy sa brzydkie strasznie. Moze jakies inny program, albo jakas konkretna czcionka ?
Pozdrawiam |
Pogubiłem się... Co/czym przerabiałeś? Napisy na DVD, które chcesz zmienić, są brzydkie? Masz jeszcze całego DVD? W jakim programie chcesz to poskładać w całość?
Bo jeśli problem polega na usunięciu tylko kilku wpisów, to ja bym wyciągnął napisy w postaci bitmap, przeedytował plik tekstowy usuwając zbędne wpisy i złożył to spowrotem do kupy. |
No to wyjasnij jak mam to zrobic, bo ja tez sie pogubilem. Mam juz dzwiek i wideo.. Sciganalem napisy z napisy.org i uzylem tego DVDAuthorGui. Wersje oryginalna posiadam jakby co..
Pozdrawiam |
No to wszystko jasne :) Odpowiedź na twoje 2 problemy:
- brak polskich znaków - przy dodawaniu napisów zmień Character Set na CP1250; - brzydkie napisy - na to się raczej nic nie poradzi. Widać ten DVDAuthorgui ma jakiegoś kiepskiego renderera. A formatu innego niż tekstowy nie łyka chyba. Nie wiem, nie znam tego programu. Z kolei mój pomysł to wyciągnięcie napisów z DVD w postaci bitmap np. metodą http://rebels.plukwa.net/DVD/napisy/index.html i edycja plików sst. Ale do złożenia tego później do kupy będzie potrzebny Scenarist (lub po konwersji Maestro). |
lekarstwem na brzydkie napisy może się okazać DVD Maestro
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:15. |