![]() |
Napisy selektywne dla formatu dvd
Najlepszym rozwiazaniem w testach aby za kazdymy razem ( podczas proby napisow ) nie konwertowac od poczatku za pomoca The FilmMachine calego filmu jest urzycie do tego celu aplikacji dvdauthorGUI.
Ma ona mozliwosc dolaczania selektywnych napisow do plikow z rozszerzeniami *.m2v ( tylko wizja w mpeg-2 ) , *.mpg ( calaosc wizja i fonia ) , *.m1v ( plik w mpeg-1 np. vcd ) . Mozna jeszcze dodac podzial na rozdzaly i stworzyc wlasne menu lub dodac gotowe. Calosc operacji przy produkowaniu vob-ow zamyka sie w ok. 15min dla filmu trwajacego 1h:40min - dla procka AMD athlon 64 1.8Mhz 500MB RAM-u , dysk samsung 250GB SATA Pozdr Michal:spoko: |
Jaką masz wersję TFM? Nowe wersje maja Anty Aliasing Czcionki i ja wygladzają. Napisz na jakiej wersji programu pracujesz. Pozdrawiam
|
Mam pytanko do tego tematu. Wszystko u mnie w TFM wychodzi ok. poza tym że napisy włączane wyglądają paskudnie bardzo duży cień i duża obwódka. Czy ktoś wie jak można to zmienić, bo funkcje border i shadow przestają być podświetlone w momencie włączenia funcji selectable substitutes.
|
Ale plik jest z rozszeżeniem *.txt !!! Więc chyba nie musi być w żadnym standardzie, mam racje ???
|
W avi2dvd MUsisz użyć trybu ISO 8xxxx-2 (dokładnie nie pamietam początku ale 2 na końcu) ale najpierw sformatuj plik z napisami (do tego standardu iso) za pomocą programu np. gzegzółka.
|
w programie Avi2Dvd nie można zmienić "character set" na CP1250 !!!! Nie ma takiej do wyboru są różna ISOxxxxx ale nie ma tej CP1250 !! Czy przez to napisy bedą wyświetlane BEZ polskich znaków dialektycznych ???
|
Przed chwila zrobilem ta Lige i wszytsko pieknie, napisy wyswietlaja sie poprawnie. narazie zrobilem wklejone na stale nastepnym razem potestuje selektywne.
|
jak rowniez SubRip lub Subtitle Workshop
|
Zrobi Ci to wspomniany Subtitle Tool. Jak klikniesz zakladke SAVE masz do wyboru 3 wersje albo MicroDVD albo SRT albo SSA. Ja mam wersje 2002.05.27 BETA i dziala swietnie.
|
Witajcie.
Próbowałem w przekonwertować z *.txt do *.srt programem Subtitle tool ale nic z tego. Czy tylko w *.srt TFM przyjmuje napisy ?? I jaki program przerobi mi z *.txt do formatu który przyjmie The Film Machine ?? Bardzo prosze o pomoc ! PeACE |
dzieki za wskazowke @czechoj, hmm ja rozumiem te opcje pytalem bardziej czy ktos juz robil tak filmy w tfm, z jakim rezultatem i na jakiej wersji.
|
Jeżeli chcesz selektywne napisy w filmie to TFM też to robi w ostatnim kroku tworzenia np DVD zaznaczasz opcję Use subtitles. A następnie opcję selecteble subtitles. Pamietaj aby nadać fontom "character set" CP1250 (bedziesz miał wtedy Polskei znaki diakrytyczne). Dodatkowo w celu profesjonalnego oznaczenia nadaj im nazwę "Polish". Powodzenia
A jest jeszcze kilka takich programów np. WinAviConverter oraz Avi2DVD jednak one wg mnie jakościa nie dorównuja TFM |
recznie nie przerabiam - wiec jesli tfm tego nie robi to divxa mam nie ruszonego (choc sadzilem ze kazdy kombajn przerabia na 25fps). thx za odpowiedzi ide kombinowac.
AHA i nadal licze ze ktos sie podzieli doswiadczeniami z selektywnymi podpisami w tej wersji. btw tfm to narazie pierwszy all-in-one za ktory sie wzialem, sa jakies inne z opcja selektywnych subow (pewne)? |
i nie przerabiaj filmu z 23,976 na 25
po cóż to film będzie normalnie odtwarzany |
Nazwa napisów musi być identyczna z nazwą divx`a. Do tego synchronizacja klatek (film i napisy muszą miec identyczna i to musisz sprawdzić bo wszystko Ci się rozjedzie) i zamiana microDVD do srt - wazne.
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 21:07. |