Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Usuwanie folderu (https://forum.cdrinfo.pl/f5/usuwanie-folderu-52559/)

mr_spock 23.05.2005 00:13

Usuwanie folderu

PM8 polaczylem 2 partycje, stworzony zostal folder w ktorym znalazly sie wszystkie dane z jednej z partycji.
Cos nie wyszlo, bo do folderu nie mozna sie dostac
za pomoca Drive Rescue odzyskalem dane, kopiujac je w inne miejsca
ale sam folder zostal - 15 gb :[
za cholere nie da sie go wywalic, jedyny program ktory wchodzi w niego to Drive Rescue ale tam nie ma funkcji usuwania.
Skan dysk nie pomaga, nie wykrywa bledow
nie wiem juz co w tej sytuacji zrobic

znacie jakis soft ktorym pozbede sie tego syfu?

rembrant 23.05.2005 00:16

Cytat:

Napisany przez mr_spock
PM8 polaczylem 2 partycje, stworzony zostal folder w ktorym znalazly sie wszystkie dane z jednej z partycji.
za cholere nie da sie go wywalic, jedyny program ktory wchodzi w niego to Drive Rescue ale tam nie ma funkcji usuwania.

kiedys pomagala funkcja chkdsk /f
ale to bylo przy facie, nie wiem jaki masz system zapisu danych. Pozdro

PIOTR34 23.05.2005 00:24

Cytat:

Napisany przez mr_spock

W pakiecie NSW2004 jest katalog NU, a w nim (Wipeinfo.exe dla win98/Me) i (Wipinfnt.exe dla W2k/XP/W2k3) tymi aplkacjami można usunąć zawartość wspomnianego katalogu bezpowrotnie. Sam katalog zostanie, ale może z dosa będzie się dało usunąć.

mr_spock 23.05.2005 01:48

wiec tak
mam ntsf, chkdsk /f prubowalem, ale z "uruchom" - pewnie trzeba z dyskietki startowej?

NSW nie mam i nawet niebardzo chce ta wszendobylska kobyle instalowac :/

MQs 23.05.2005 03:39

Może pomóc coś takiego:

Opcje folderów|Widok - wyłączyć "proste udostępnianie" (jeśli włączone)
Właściwości (Folderu) - Zabezpieczenia - zaawansowane|Właściciel - wybierz siebie i powinno być w porzo.

Jeżeli coś nie gra to kombinuj w tym kierunku (np. Główny administrator - ten wbudowany - chyba nie może stracic uprawnień - więc jakby co, to się na niego przełącz)

mr_spock 23.05.2005 03:43

ale ja nawet nie mam dostepu do tego folderu, nie moge wyjsc z poziomu exprolera a co dopiero modyfikowac.

joujoujou 23.05.2005 03:46

Skoro dane już odzyskałeś i skopiowałeś gdzie indziej (od tego trzeba było zacząć - żal ci było 3 DVDków?) to sformatuj tę partycję i po zawodach, IMO powinno wszystko z niej zniknąć, wszak format lekiem na całe zło. :mruga:

MQs 23.05.2005 04:43

Nie masz dostępu w znaczeniu nie widzisz folderu (w eksplorerze) ???
Jeżeli tak to przychodzą mi tylko dwie rzeczy do głowy:
1. Możesz mieć bardzo duży folder (ukryty-systemowy) Found.000 do wyrzucenia.
2. Po prostu usunąłes partycję (a nie połączyłeś)(sprawdź jeszcze raz PM)

PIOTR34 23.05.2005 07:48

Cytat:

Napisany przez mr_spock
NSW nie mam i nawet niebardzo chce ta wszendobylska kobyle instalowac :/

Tego nie trzeba instalować tylko uruchomić z płytu lub z dysku.

robert_d 23.05.2005 09:31

Spróbuj użyć konsoli odzyskiwania, tylko musisz odblokować dostęp do całego dysku:

Konsola w ustawieniach domyślnych ma pewne ograniczenia mające na celu daleko pojęte bezpieczeństwo a mianowicie:

1. Konsola ma dostęp jedynie do:

- głównego katalogu C: \
- folderu WINDOWS wraz z jego folderami
- folderu Cmdcons (jeśli konsola jest zainstalowana na dysku)
- dysków wymiennych (CD-ROM, DVD-ROM ..)

Poza tymi lokalizacjami nie mamy prawa kasować/kopiować/tworzyć/zmieniać nazw. Przy próbie dostania się do innych folderów np. C: \Program Files lub C: \Documents and Settings otrzymamy errora Access Denied (= Odmowa dostępu).

2. Nie można kopiować żadnych plików z dysku twardego na dyskietki czy płytki CD! Ale można kopiować z dyskietki/cd na dysk twardy.

Ograniczenia te można usunąć. Patrz dalej.

Domyślne reguły konsoli i ich zmiana:

Zachowanie (czytaj limitacje) konsoli określają specjalne reguły. By się dowiedzieć jak bardzo jesteśmy zlimitowani wystarczy w linii poleceń wpisać komendę set. Wyświetlą nam się domyślne reguły:

AllowAllPaths = FALSE - zakaz dostępu do innych folderów

AllowRemovableMedia = FALSE - zakaz kopiowania plików na nośnik wymienny (płyta CD lub dyskietka)

AllowWildCards = FALSE - wyłączona obsługa symboli wieloznacznych (np. znak *) dla takich poleceń, jak copy i del.

NoCopyPrompt = FALSE - przy zamianie plików za każdym razem pojawia się prośba o potwierdzenie wykonania operacji

Chcąc usunąć te ograniczenia trzeba zamienić FALSE na TRUE .... ALE domyślnie komenda set jest zdeaktywowana i próba zmiany FALSE na TRUE zakończy się komunikatem o niemożności wykonania tejże operacji. By uaktywnić komendę set należy:

Dwa sposoby na ominięcie limitacji:

1. "Metoda Microsoftu":

Najpierw należy dokonać edycji zdejmującej blokadę:

XP Pro:

Start >>> Run (Uruchom) >>> secpol.msc

Local Policies (Zasady lokalne) >>> Security Options (Opcje zabezpieczeń)

Kliknij podwójnie na Recovery Console: Allow floppy copy and access to all drives and all folders (Konsola odzyskiwania: Zezwalaj na kopiowanie na dyskietkę oraz dostęp do wszystkich dysków i folderów) i zaznacz opcję Enabled (Włączone):

XP Home:

Start >>> Run (Uruchom) >>> regedit i w kluczu:

HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\WindowsNT\Cu rrentVersion\Setup\RecoveryConsole

kliknij podwójnie w wartość SetCommand i wpisz 1.

Następnie będąc już ponownie w konsoli należy dokonać stosownej zamiany parametru. Np. by uaktywnić dostęp do innych folderów niż domyślne w linii komend wpisz:

set AllowAllPaths = TRUE

I teraz możesz już kasować co tylko pragniesz z folderów typu C: \Program Files.

całość znajdziesz tu, całkiem niezły opis, w zasadzie najlepszy, jak narazie, jaki znalazłem w necie.
Tak przy okazji fajny numer wyszedł przy pisaniu ścieżek dostępu np. c : \ normalnie pisząc wychodzi tak c:\ ! ;) :| :blee:

MOdy 23.05.2005 12:29

Ilość załączników: 1
Może ten programik pomoze.

mr_spock 23.05.2005 12:40

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Skoro dane już odzyskałeś i skopiowałeś gdzie indziej (od tego trzeba było zacząć - żal ci było 3 DVDków?) to sformatuj tę partycję i po zawodach, IMO powinno wszystko z niej zniknąć, wszak format lekiem na całe zło. :mruga:

odzyskalem te dane przy czym zapchalem wszystkie inne partycje, dvd nie mam
a formatowac nie moge, bo zostalo tam jeszcze pare gb z drugiej partycji (przed laczeniem) ktore nie mam gdzie podziac

@MQs - widze go, nie moge wejsc, przy sprawdzeniu wielkosci pokazuje 0, niemoge modyfikowac nic.

@PIOTR34 - zarganizowalem NSW 2003 i usuwa! :) fakt, ze koszmarnie dlugo - 700mb ok 10 minut

qfir 23.05.2005 12:41

sproboj odszukac ten folder w Total Commanderze, moze jest w systemowym pliku Recycler i potem usunac

mr_spock 23.05.2005 13:02

Cytat:

Napisany przez qfir
sproboj odszukac ten folder w Total Commanderze, moze jest w systemowym pliku Recycler i potem usunac

probowalem, ten folder jest ale uszkodzony
przy pomocy specjalnego softu moge w niego wejsc, ale niestety nie ma opcji usowania.

prometeusz 23.05.2005 13:03

Cytat:

Napisany przez mr_spock
ale ja nawet nie mam dostepu do tego folderu, nie moge wyjsc z poziomu exprolera a co dopiero modyfikowac.

@mr_spock ale klikając prawym klawiszem na właściowości folferu możesz przejść w zakładke zabezpieczenia - bez względu na to czy możesz wejść do środka folderu czy też nie.
Udostęponianie nie ma tu nic do rzeczy bo robisz lokalnie.
Tylko i wyłącznie zakładka zabezpieczenia tak jak pisał MQs i daj sobie pełną kontrole, jeżeli nie może dać pełnej kontroli wyłącz na dole tej zakładki zabezpieczenia "dziedziczenie" :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:54.