Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Ankieta dotycząca żywności transgenicznej (https://forum.cdrinfo.pl/f5/ankieta-dotyczaca-zywnosci-transgenicznej-52603/)

grzechu1987 23.05.2005 23:42

Ankieta dotycząca żywności transgenicznej

Witam!
Przeprowadzamy wraz z kolegą sondaż dotyczący żywności transgenicznej (jest to zadanie na biole). Jeśli chcesz nam pomóc to wystarczy, że poświęcisz kilka minut na wypełnienie ankiety, która jest dostępna pod tym adresem:
http://www.icpnet.pl/~alcoholic/ankieta/index.php
Jednocześnie prosimy, żebyć rozesłał(a) powyższy link jak największej liczbie osób.
Jeśli możesz podejdź do tego poważnie..
Z gory dziekujemy:
Grzegorz Kulik
Miłosz Leopold

Damianos L 24.05.2005 07:10

ok,ankieta wykonana

yahol 24.05.2005 07:33

Nie lubie takich ankiet.
Ale jestem przeciw takiej zywnosci, wiec w drodze wyjatku - wypelnilem.
Choc efektu tej ankiety - raczej sie nie spodziewam.

andy 24.05.2005 07:40

Wypełniona.

t_e_l 24.05.2005 08:07

wypełniona :)

nimal 24.05.2005 08:14

wypelniona
brak okreslenia celu w ankiecie
jedno pytanie wybitnie tendencyjne (3 odpowiedzi na nie, jedna na tak, brak posrednich...)

Ormianin 24.05.2005 08:22

Przecz z taka zywnoscia!
Natura tego nie stworzyla, a ingerowanie w genetyke ma swoje konsekwencje... poza tym mamy juz taki syf na rynku, ktory nazywa sie soja, bardzo prosze zmodyfikowana genetycznie roslina straczkowa, niesmaczna i marketingowo przereklamowana (a nic nie pisze sie w mediach na temat skutkow ubocznych spozywania - spozywanie soi moze doprowadzic do celiakii - uczulenia na gluten - dlaczego te badania sie ukrywa?)

nimal 24.05.2005 08:28

nie zgodze sie z niesmaczna - wszytsko zalezy od potrawy i przyzadzenia :)
modyfikacje zywnosci zaczelismy juz wieki temy - sadzac rosliny poza miejscem ich wystepowania i nawozac je, pilac itd - teraz idziemy tylko dalej
tyle szod wywolalismy bezmyslnie sadzac rosliny nie majace naturalnych wrogow w nowym ekosystemie, ze glosy o szkodliwoscie roslin transgenicznych napawaja mnie pustym smiechem - TRZEBA TO KONTROLOWAC a nie zabraniac
a propos uczulen - truskawki sa BARDZO mozno uczulajace, nawet te niepryskane ;) wiec bez przesady - wszytsko jest dla ludzi tylko w odpowiednich ilosciach

ed hunter 24.05.2005 08:38

wypełnione.

Ormianin 24.05.2005 08:50

Cytat:

Napisany przez nimal
nie zgodze sie z niesmaczna - wszytsko zalezy od potrawy i przyzadzenia :)
modyfikacje zywnosci zaczelismy juz wieki temy - sadzac rosliny poza miejscem ich wystepowania i nawozac je, pilac itd - teraz idziemy tylko dalej
tyle szod wywolalismy bezmyslnie sadzac rosliny nie majace naturalnych wrogow w nowym ekosystemie, ze glosy o szkodliwoscie roslin transgenicznych napawaja mnie pustym smiechem - TRZEBA TO KONTROLOWAC a nie zabraniac
a propos uczulen - truskawki sa BARDZO mozno uczulajace, nawet te niepryskane ;) wiec bez przesady - wszytsko jest dla ludzi tylko w odpowiednich ilosciach

Tyle tylko ze pilenie, sadzenie, nawozenie nie ma nic wspolnego z zywnoscia transgeniczna, takie rosliny powstaja w duzych labolatoriach, a nad ich powstaniem trzymaja lape silne grupy kapitalowe dla zyskow nie dla dobra ludzkosci... poczytaj sobie historie soi a bedziesz wiedzial jak powstaje tzw. zmodyfikowana genetycznie roslinnosc... tak sie sklada ze mam tutaj obok siebie maloznke ktora po biotechnologii pracuje w takiej branzy... wczesnej sadzilem jak ty sojowe kotlety sa niezla potrawa dietetyczna... po analizie jej materialow badawczych,... jemy soczewice... najbardzej naturalna z roslin stroczkowych... a reszta do kosza!

Zmutowana krowe tez nie chcialbys jadac... podobnie jest z roslinami

sc0rpi0 24.05.2005 09:38

A też sobie zrobiłem :)

Calme 24.05.2005 09:40

zrobione - ale jesli juz tylko jestem za roslinami ozdobnymi reszta jak dla mnie odpada

nimal 24.05.2005 09:42

sek w tym ze nie da sie jesc zdrowo
mieso jest pompowane (najpierw zwierzeta odpowiednia pasza, potem po uboju mieso chemikaliami)
mleko nie za wiele ma juz wspolnego z krowa po przejsciu przez mleczarnie
warzywa owoce... wszystko z czym sie blizej zetkiesz (a procesem produkcykjnym) okazuje sie tak mocno zmodyfikowane...
dlaczego wiec zywnosc trangeniczna miala by byc gorsza? jezeli modyfikacje pozwalaja np uniknac czesci opryskow - co jest gorsze? chemia na roslinach czy jej modyfikacje? bo oby zeczy nie unikniesz

nie przecze ze kwestia wymaga badan i nadzoru (kiedy nawet palenie bylo "nieszkodliwe", potem pewne badania wyszy na swiatlo dzienne), zeby nie bylo naduzyc czy wprowadzania zywnosci nietestowanej

ale nie panikujmy! to nie jest zlo wcioelone!

edit:
a propos pielenia, sadzenia itd: to po prostu modyfikacje ktore mogl czlowiek wykonywac wieki temu, jak popatrzysz na dzika poziomke i na taka z dzialki to zobaczysz ze to dwa rozne organizmy, inne owoce, wszytsko inne - to taka pierwotna forma modyfikacji (przyklad czesciowo trafiony bo poziomka w lesie moze byc po prostu zdziaczla krewniaczka tej z pola)
a propos - znajdz w polsce dziekiego ziemniaka... hm, chyba sie nie da :) i o to chodzi - zmienilismy nasz ekosystem, teraz idziemy dalej
co jest gorsze - sprowadzenie do polski barszczu (zamiezone - mial sluzyc na pasze, teraz to plaga) czy posadzenie ziemnika dojzewajacego szybciej? albo kukurydzy ktorej nie trzeba pryskac?

polakT 24.05.2005 10:12

check :D

czero 24.05.2005 10:32

zrobione :)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:51.