Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Przestroga... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/przestroga-52684/)

Patrix 26.05.2005 21:53

Przestroga...

....Czytaliście księge Kevina M. ?? :D
Tam był chyba konkretyny przykład na PayPal ;)

a dziś dostałem takie cuś na maila:

Cytat:

PayPal

Account Verification Notice

Dear PayPal user,

During our regular update and verification of the accounts, we could not verify your account information. Either your information has changed or it is incomplete.
You must click the link below to verify your information below.

Click here to Verify your information

Thank you for using PayPal!
The PayPal Team

--------------------------------------------------------------------

Please do not reply to this e-mail. Mail sent to this address cannot be answered. For assistance, log in to your PayPal account and choose the "Help" link in the footer of any page.

To receive email notifications in plain text instead of HTML, update your preferences here.

PayPal Email ID PP059

Protect Your Account Info
Make sure you never provide your password to fraudulent websites.

To safely and securely access the PayPal website or your account, open a new web browser (e.g. Internet Explorer or Netscape) and type in the PayPal URL (https://www.paypal.com/us/) to be sure you are on the real PayPal site.

PayPal will never ask you to enter your password in an email.

For more information on protecting yourself from fraud, please review our Security Tips at https://www.paypal.com/us/securitytips

Protect Your Password
You should never give your PayPal password to anyone, including PayPal employees.

HAHA jakie dudki :D
- po pierwsze takich rzeczy firmy nie załatwiają przez maila
- po drugie nie mam tam konta - to największy lol :D

kraluk 26.05.2005 22:12

Takich pierdół to ja 5 dziennie dostaje...
A najlepsze jest to, że nigdy nie korzystałem z PayPal, a nawet nie mam karty kredytowej/płatniczej:D

woitas 26.05.2005 23:04

wy może i nie, ale może nabrać się na to ktoś, kto ma.
a wtedy kolesie będą "parę" $ do przodu...

Predi 26.05.2005 23:13

Cytat:

Napisany przez woitas
wy może i nie, ale może nabrać się na to ktoś, kto ma.
a wtedy kolesie będą "parę" $ do przodu...

ja wtedy mowie ze ktos byl za glupi zeby miec te pieniadze wiec je stracil...

normalna ewolucja.... naglupsi zostaja po tym bez srodkow do zycia i dobrze im za to :fiu:

Death Man 26.05.2005 23:19

Cytat:

Napisany przez Patrix
....Czytaliście księge Kevina M. ?? :D
Tam był chyba konkretyny przykład na PayPal ;)

a dziś dostałem takie cuś na maila:

HAHA jakie dudki :D
- po pierwsze takich rzeczy firmy nie załatwiają przez maila
- po drugie nie mam tam konta - to największy lol :D

Jest to nowa forma, oszukiwania ludzi, tzw PHISHING. Polega na skierowaniu na spreparowaną stronę, celem okradzenia frajerów. Tak tak koleżko:P

Patrix 26.05.2005 23:29

Cytat:

Napisany przez Death Man
Jest to nowa forma, oszukiwania ludzi, tzw PHISHING. Polega na skierowaniu na spreparowaną stronę, celem okradzenia frajerów. Tak tak koleżko:P

tylko, że ja o tym wiem :fiu:

Wawelski 26.05.2005 23:30

I co w tym śmiesznego?
Nawet jak na 100 osób 10 ma konto w danym systemie/banku itp i jak na te 10 jedna się zalogooje, to już złodzieje sa happy.

Patrix 26.05.2005 23:32

Cytat:

Napisany przez Wawelski
I co w tym śmiesznego?
Nawet jak na 100 osób 10 ma konto w danym systemie/banku itp i jak na te 10 jedna się zalogooje, to już złodzieje sa happy.

no wiesz szkoda tych co sie nabiora,
ale dla mnie to jest poprostu śmieszne...
mne ten email rozbawił :D

Bartez 26.05.2005 23:46

Cytat:

Napisany przez Patrix

Weź pod uwagę to, że nie każdy wie, co to phishing, czy inne metody. Nie każdy też musi się na tym znać, bo niby po co sobie tym głowę zaprzątać? Ja np wiem, że bez problemu można podmienić nagłówek FROM w mailu i na pewno nie dam się na takie coś nabrać. Ale załóżmy, że odbiera to jakaś blondyna, która poza włączeniem komputera, gg i poczty niewiele więcej umie. Dostaje takiego maila, widzi, że od @paypal.com. na którym ma konto, no to klika, bo skoro do niej napisali, to pewnie tak trzeba. Nawet się nie zastanawia, że to może być podstęp, bo niby skąd ma o tym wiedzieć.

Przypadków takich może być wiele i nie ma się z czego śmiać.

Death Man 26.05.2005 23:46

Cytat:

Napisany przez Patrix

Dla mnie jest on , smutny. Ukazuje tylko obraz, ile bezsensownych, tematów jest zakładanych. Dzięki temu forum jest zapchane, a szczęśliwi użytkownik posiada kolejny temat, w profilu. Naprawdę smutne.

grzeniu 27.05.2005 00:23

Cytat:

Napisany przez Death Man
Dla mnie jest on , smutny. Ukazuje tylko obraz, ile bezsensownych, tematów jest zakładanych. Dzięki temu forum jest zapchane, a szczęśliwi użytkownik posiada kolejny temat, w profilu. Naprawdę smutne.

Jestes tu od wczoraj a juz oceniasz sensownosc zakladanych tematow i szczesliwosc zakladajacych je uzytkownikow.
Nie za wczesnie to kolego Death Man?

demek 27.05.2005 01:19

no coz.....czesto takie cos dostawalem.....ale jak zmienila mi sie domenka z pf.pl na epf tak problem sie skonczyl:)

MariuszV 27.05.2005 02:21

Od zawsze tak bylo ze jedni zeruja na naiwnosci, niewiedzy czy glupocie innych tylko ze w internecie jest to o wiele prostsze...

rembrant 27.05.2005 05:19

Cytat:

Napisany przez MariuszV
Od zawsze tak bylo ze jedni zeruja na naiwnosci, niewiedzy czy glupocie innych tylko ze w internecie jest to o wiele prostsze...

Sluchajcie jak klikniecie na linka u mnie Final Countdown i podacie numer swojej karty kredytowej, i kwote np 1000$ to tez bede szczesliwy, kolega MARIUSZ V pod napisem Windows 2003 zbiera oplaty za legalne ;) dystrybucje windows server 2003 i sprzedaje sevice packi. Tak naprawde podmiana strony bankowej i wstawienie przekierowania nie jest trudne, trudniej jest zatrzec slady po sobie.

Uzytkownika ktory nie wie, ze ktos go łowi i dostanie na maila linka, ze musi szybko zalogowac sie do swojego konta bankowego zeby zmienic ustawienia, bo np. byla proba wlamiania do systemu itp. Czesto odruchowo klika w linka i otwiera mu sie strona jego banku, a ze adres inny polaczenie nieszyfrowane, kto to wie...??

DeathMen niektorzy na tym forum nie maja nic do roboty jak zapychac fora i chwala im za to. Jak sie nie podoba to nie pisz, bo umiesciles w tym temacie juz 2 posty!! :pisze: jak bedziesz tak dalej robil to bedzie trzeba server rozbudowac, znowu bedzie link o zbiorce funduszy, a wtedy to juz nie bedziesz taki aktywny znajac zycie.

Pozdrawiam wszystkich i ide na ryby ||

woitas 27.05.2005 06:49

raczej każdy z nas zaczynał swoją "karierę" płodząc przynajmniej jeden dziwny temat.
więc nie róbcie zadymy z byle powodu.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 18:03.