![]() |
Jezyk niemiecki, jest prosty i latwy.
(Skopiowane z innego forum, wystawil Xaatzs)
Jak zapewne wszyscy wiedzą, język niemiecki jest stosunkowo łatwy. Osoba obznajomiona z łaciną oraz z przypadkami, przyzwyczajona do odmiany rzeczowników, opanowuje go bez większych trudności. Tak w każdym razie twierdzą wszyscy nauczyciele niemieckiego podczas pierwszej lekcji... Następnie zaczyna się odmiana przez wszystkie der, des, den, dem, die, po czym słyszymy, że wszystko to tłumaczy się w sposób logiczny... Czyli jest łatwe. Na początek, kupujemy podręcznik do niemieckiego. Np. takie przepiękne wydanie, oprawione w płótno, które zostało opublikowane w Dortmundzie i opowiada o obyczajach plemienia Hotentotów (po niemiecku: Hottentotten). Ksiązka mówi o tym, iż kangury (Beutelratten) są chwytane i umieszczane w klatkach (Koffer) krytych plecionką (Lattengitter) po to by ich pilnować. Klatki te nazywają się po niemiecku "klatki z plecionki" (Lattengitterkoffer) zaś jeśli zawierają kangura, całość nazywa się: Beutelrattenlattengitterkoffer. Pewnego dnia, Hotentoci zatrzymują mordercę (Attentäter), oskarżonego o zabójstwo jednej matki (Mutter) hotentockiej (Hottentottenmutter), matki głupka i jąkały (Stottertrottel). Taka matka po niemiecku zwie się: Hottentottenstottertrottelmutter, zaś jej zabójca nazywa się: Hottentottenstottertrottelmutterattentäter. Policja chwyta mordercę i umieszcza go prowizorycznie w klatce na kangury (Beutelrattenlattengitterkoffer), lecz więźniowi udaje się uciec. Natychmiast rozpoczynają się poszukiwania. Nagle przybiega Hotentocki wojownik krzycząc: - Złapałem zabójcę! (Attentäter). - Tak? Jakiego zabójcę? - pyta wódz. - Beutelrattenlattengitterkofferattentäter - odpowiada wojownik. - Jak to? Zabójcę, który jest w klatce na kangury z plecionki? - pyta Hotentocki wódz. - To jest - odpowiada tubylec - Hottentottenstottertrottelmutterattentater (zabójca hotentockiej matki głupiego i jąkającego się syna). - Ależ oczywiście - rzecze wódz Hotentotów - mogłeś od razu mówić, że schwytałeś Hottentottenstottertrottelmutterbeutelrattenlatten gitterkofferattentäter! |
nie mznalem dobre :spoko:
zielone rulez |
ahahah ;) @yahol szkoda ze nie ma wymowy;)bysmy sie jeszcze wiecej posmiali:) :spoko:
|
Ehh, przed chwila staralem sie przeczytac ten dluuugi wyraz, ale cos mi to nie wychodzi :D
|
Dojcze jazyk very łatwy! ^_^ :spoko:
|
Na tych długich wyrazach można sobie język połamać:P Ja osobiście wole angielski jest bardziej praktycznieszy i przydatny w życiu.A niemieski uważam ,że wcale nie jest jest very łatwy ;)
|
Cytat:
Ja się tego języka muszę w szkole uczyć;) |
Cytat:
Chociaż może się kiedyś przydać. :idea: |
Cytat:
pozdro ;) ps - coś mi walnęło do łba, żeby zacząć pisać z pl fontami :) |
@yahol umarłem :P uczyłem się niemickiego przez całe liceum,
nauczycielka była luźna babka wiec.......dupa :wsciekly: język jest naprawdę logiczny w większości przypadków że łatwy nie powiem nic tak nie uczy języka jak potrzeba jego używania (tylko bądźmy w gronie wykształconych :P) |
Cytat:
bardziej praktyczny lub praktyczniejszy To tak w nawiązaniu to tematu dyskusji i bez żadnej złośliwości. Polski też nie jest łatwy ;) Pozdr. |
ja też sie musze uczyć tego języka, z całego roku pamietam: 0 ale naszczęście Niemiecki sie nie wlicza do średniej :)
|
Cytat:
|
Calkiem calkiem ^_^ Chyba to zabiore na zajecia j. niemieckiego :>
|
hehe, dobre :spoko: :haha:
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 09:11. |