![]() |
w resultach różnice są, wogóle mała różnica jest no ale czy warto to zależy od Ciebie :D
kokosów się nie można było spodziewać. Mój proc chodzi jeszcze stabilnie o ile pamiętam na 1150Mhz - FSB133 (fsb dalej nie ruszałem), więc bariera 1300pkt byłaby prawdopodobnie porównywalnie większa (gdzieś do 1500pkt) - no ale jak pisalem mnie to nie kręci chodzi na defaultowych ustawieniach. P3 tak jak sie spodziewałem ma 2x wieksza pamieć L2, mamy jeszcze nawet procki tej samej serii. Ormianin faktycznie miał troche racji, moim zdaniem też nie warto ruszać ewentualnie możesz tego celka na 1Ghz puścić i bedzie ok. Ale tutaj i tak widać, że P3 górą :) PS Lekko podkręcony Tualatin miałby jeszcze lepsze wyniki od moich, ale ile to nawet nie powiem bo nie wiem. Musiałbyś kogoś innego dorwać :D |
Ilość załączników: 2
Nie ma aż tak wielkiej różnicy. A najlepsze jest to, że po podkręceniu proca na 1200mhz (fsb 133 || ) osiąga wynik lekko powyżej 1300pkt. A z tego pentiuma chyba już nic nie wyciągniesz, chyba że będziesz podwyższał fsb czego mogą nie wytrzymać już ram'y. AIDY nie mam więc zamieszcze info z everesta :)
http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=22364 http://forum.cdrinfo.pl/attachment.p...chmentid=22365 PS Więc tak jak wspominał @Ormianin gra nie warta świeczki. Różnica nie wielka a wydatek dość spory. Oczywiście jak sam benchmark pokazał są czasem dosyć spore róznice rzędu nawet 2MB/s ale nie takiego przyrostu się spodziewałem. Dziękuje za wykonanie testu i zamieszczenia screen'ów :) Czas chyba zacząć zbierać pieniążki na nowego kompa... :\ |
Ilość załączników: 1
@Ormianin
Jak nic sie na kompie nie robi to wiadomo, że nic sie nie dzieje :) Jak kompresuje film do DivX/XviD, odpale więcej programów na raz to nie tylko RAM sie liczy. Tualatin - lepszy, Coppermine - masz pewność, że każda MoBo go wykryje, ja tam do tego proca nic niemam, Tulipany lepiej się kręcą ale ja nie mam tego w zwyczaju. Celeron zawsze jest słabszy a te 33Mhz FSB i 100Mhz na procu + pewnie lepsze L1/L2 @kodziu Test zrobiony wszystko na screenie. - CPU 1271 Tutaj masz parametry mojego proca z programu AIDA32: Cytat:
|
Cytat:
benchamrki to testy syntetyczne, czasem nie maja specjalnego odzwierciedlenia w rzeczywistej pracy z programami |
W programie można wybrać podzespoły do sprawdzenia a tam między innymi jest opcja testu samego CPU. Wydaje mi się że inne podzespoły nie mają zbyt dużego testu na wyniki :)
|
Cytat:
Jeśli to testuje faktycznie sam procek i nie ma na to wpływu RAM itd to wynik będzie prawdziwy. @Ormianin Przy przesiadce z Celerona na Pentium (to są jeszcze wersje fsb100/133) zawsze jest różnica, zwłaszcza jak Pentium ma jeszcze więcej Mhz. update: ściąga sie plik: PCMark05_v101_installer.exe A tutaj masz kilka paramterów proca w asus probe: |
Cytat:
Hmm, to już sam nie wiem :/ Myślę że na razie chyba pozostane przy moim celku i zainwestuje w lepsze chłodzenie/zasilanie kompa ;) Kupowanie używanego proca na allegro to jednak pewne ryzyko. Nigdy nie wiadomo co się może trafić. Ale jeżeli któryś z moich znajomych będzie mial takiego lub podobnego pentiumka na sprzedaż to nie omieszkam go przetestować. Problemem mogą być również moje dotychczasowe pamiątki które mogą nie wydolić przy 133mhz. A do 256MB ram'u nie mam zamiaru wracać :blee: @Patrix Mam do Ciebie prośbę. Wiem że kierowanie się benchmarkiami jest bez sensu i nie zawsze odnosi się do rzeczywistej wydajności procesora ale chciałbym porównać wyniki mojego celka z Twoim pentiumem. Gdybyś mógł przetestować samego proca PCMARK'iem 2005 bylbym bardzo wdzięczny :) Benchmark waży dość sporo bo aż 75MB więc wszystko zależy od Twoich dobrych chęci.Ze znalezieniem programu problemu raczej mieć nie powinieneś a gdybyś potrzebował cukiereczka to chętnie podeśle || |
Cytat:
|
to mogłoby sie oplacać, na pamięciach jakaś nalepka albo coś ? nic nie ma ?
przyrost wydajności na pewno będzie, ja sie rok temu przesiadłem z P3 667 (133) i jest lepiej ale to dalej P3 :D u Ciebie bedzie jeszcze lepiej. |
Cytat:
|
Cytat:
Jeśli chodzi o celerona to na pewno bedzie lepiej zwłaszcza 900Mhz. Celeron zapewne fsb 100, P3 fsb 133 (mam nadzieje, że ram masz pc133 to byłoby idealnie) |
Cytat:
vs pentium III 1000Mhz ?? |
No to kitowo :|
totalna olewka asusa, wydaje biosy bez opisu...takie lenie tak jak pisałem juz nie pakuje kasy w ten sprzet - koniec, a za pare lat platforma AMD64 || dzieki za zainteresowanie temat chyba juz wyczerpany. |
Cytat:
|
u mnie nie zaskakuje, możesz sprawdzić co tam mają i czy jest opis biosu 1014 do tusl2-c ??
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:48. |