![]() |
Sieć | HUB | Wi-Fi
Witam!
Mam taki problem... Mam sieć w domu 8 portowy HUB 3Coma łączy 4 kompy z sieci (4 porty są zajęte do tego jeszcze jeden dla routera czyli razem 5, zostaje mi 3 wolne) I chcialbym w tych jeden z 3 zrobić tak by byla podlaczona do tego siec Wi-Fi tzn. zebym na laptopie mial neta i sieć przez WiFi, ale zeby byl ten hub tak jak teraz. Wydaje mi sie ze jedynym rozwiazaniem jest podlaczenie punktu dostepowego...czy tylko? |
Cytat:
masz rację, to jedyne rozwiązanie HUB->AP WIFI->LAPTOP z kartą WIFI |
w wystarczy mi punkt dostepowy np. http://allegro.pl/show_item.php?item=58252261
albo Linksysa... ok. A jak to podlaczyc pod wolne wejscie w hubie do jednego wejsca w tym AP? Czy skretka? |
Cytat:
no ten sprzet to akurat router WIFI w sumie niezle rozwiazanie bo mozna dodatko zabezpieczyc dostep do sieci lokalnej wykorzystuja firewall tegoż urządzenia ale najlepiej to kup sobie AP i kartę PCMCIA tego samego producenta a unikniesz niemiłych niespodzianek w ewentualnych brakach kompatybilności |
dzieki serdeczne za porady...
ps. a tak myslalem tez nad wpieciem kumpla w siec...juz o to kiedys pytalem ale jest okazja bo tamtego watku mozesz nie znac. Dokupie do tego mojego HUBa AP i teraz pytanie...czy drugi AP moze stac u kumpla ktorego dach z moim sie widza (nie ma zadnej przeszkody, drzew, nic), a w linii prostej bedzie z 400m max... jakos zeby polaczyc kumpla do mojej sieci przez AP (on np. tez ma siec na 2 kompy) |
Ilość załączników: 1
mozesz to zrobic według ponizszego diagramu ( rozrysowany twój przypadek z pominięciem pozostałych komputerów w sieci po skrętce )
u kolegi moze to być ( na rysunku opisany jako WIRELESS ADAPTER ) karta PCI , USB lub AP w trybie klienta jezeli widzicie swoje okna to nawet prawdopobnym jest , że nie trzeba będzie stosować anten zewnętrznych ( w zależności od zakupionego sprzętu ) i przedewszystkim nie kupuj najtańszego bądź przereklamowanego sprzętu chętnie podpowiem co warto kupić jeśli będziesz zainteresowany |
ok to swietnie, napewno się zgłoszę do Ciebie :)
ps. polecali mi kiedys Linksysa |
Cytat:
ja bym polecił SENAO a jeszcze lepiej sprzęt oparty na chipsetach Atheros http://customerproducts.atheros.com/customerproducts/ |
a ja bym chcual cos takiego, tylko zeby mi to obsluzylo odleglosc ok 4 km .wiem ze bede musial dokupic antene zew(anteny beda sie widziec na pewno).
|
Cytat:
odnośnie pierwszego przypadku to nie potrafię Ci nic doradzić ale jeśli wybierasz drugą opcję to : misisz jeszcze odpowiedzieć na pytanie jakie pasmo cię interesuje ps. 4 kilosy to nie jest duża odległość, jednak ważna jest lokalizacja duże miasto, mała miejscowość czy dosłownie szczere pola |
niestety jakie pasmo to ci nie odpowiem, bo na tematyce wi-fi sie nie znam nic a nic. lokalizacja -typowe miasto,sygnal chce przeslac z centrum do nastepnej dzielnicy, antena bylaby na dachu budynku(jednego z najwyzszych w okolicy) a drugi punkt bylby na domku ,ale plusem jest to,ze domek zlikalizowany jest na gorce,wiec spokojnie anteny beda sie widzialy.
|
to może zapytam inaczej
co to ma być za łącze: kolega <> kolega dom <> firma firma <> firma czy coś innego ? i ile kasy na to przeznaczasz ? |
lacze to bedzie pomiedzy firma a domem prywatnym.
w biurze jest net,ktory chcialbym przeslac do domku. a kasy ile chce wydac... pojecie wzgledne, tyle ile bedzie potzreba aby normalnie i bez zaklocen dzialalo. |
tylko internet czy moze jeszcze jakieś kamerki itp. ?
|
tylko internet
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:21. |