![]() |
Cytat:
Bo laser sam będzie się podkręcał i dopalał kurzek A jego skuteczność będzie tak samo duża jak w przypadku bliźniaczego X-Ray :> :czar: |
Cytat:
Ale spoko wiesz że się nie gniewam ;) Piszę tego posta żeby ktoś czegoś głupiego z naszych żartów nie wywnioskował :nie: Kurz spala się w nieco wyższej temp. dlatego do odczytu warto nieco podkręcić laser i samo oczyszczanie płytyty jest prawie gratis (nie licząc wyższego rachunku za prąd). |
Cytat:
Spala kurz na płycie, przez co ją oczyszcza :taktak: Przez to płyta się mniej rysuje i mamy tu potwierdzenie twojej teorii :jupi: Więc to ty sobie tu w kulki lecisz, że ja po tobie jadę :nie: :piwo: |
Cytat:
A Ty po mnie jedziesz jak po burym psie ;) Pisz co chcesz ale w tym co wyżej napisałem coś jest ??? W/g mnie sama czynność "przelecenia" laserem (czytaj) po płycie coś robi :wow: |
Cytat:
:mruga: Polecam jeszcze w dyskusji aspekt różnicy użytkowania płyt w deckach, odtwarzaczach portable, odtwarzaczach komputerowych i samochodowych :czytaj: :D |
Cytat:
Pisałem co do moich wrarzeń dotytczących płyt nagrywanych . Przed końcem mojej tułaczki po świecie doczesnym postaram się napisać coś o płytach tłoczonych ;) :piwo: |
plyty tloczone, zarowno dvd jak i cd, oblicznae sa na ponad 100 lat zywotnosci (gdzies to chyba czytalem...) i owszem - maja bledy, ale ich ilosc nie zmienia sie z wiekiem (nie liczac oczywiscie rys)
zas reakcje chemiczne... jesli plyta nie jest wystawiona na extremalne warunki to sa tak powolne, ze zycie jest raczej za krotkie zeby plyta skorodowala oczywiscie za pare lat moge zmienic zdanie... || |
Przypomniało mi sie!! A co z płytami DVD-ROM?? Czy one też mają krótką żywotność??
Podobno są to bardzo dobre nośniki i ich cena też nie jest przecież najtańsza !! :) |
Bardzo zaciekawił mnie ten temat bo mam sporą kolekcje płyt dvd z filmami i innymi danymi (mam na myśli kopie), i teraz zastanawiam sie za ile czasu mi padną hehe.
Ale mam też pytanie, mówiliście o płytach nagrywanych domowo, a co z płytami orginalnymi ?? Czy one też po kilku latach przestaną działać?? Czy może płyty orginalne mają dużo lepszą żywotność?? |
Cytat:
No i właśnie o to mi chodzi :) Zaznaczam że jak do dziś nie padła mi żadna płyta (poza tą feralną partią Flamingo x2 paloną x1) . W moim przypadku czynnik psychologiczny można śmiało odrzucić , bo płyty z w/w "partii" które są w użytku ciągłym działają do tej pory :) Tylko te nieużywane padły :smutny: Ja mam naturę chomika, dlatego trwałość zapisanych danych jest dla mnie kluczowa. Zresztą pożyjemy , zobaczymy , Zaczołem test , za 6 miesięcy dam wyniki 8 ) Może wcześniej ??? |
@Czołgista
mysle ze masz sporo racji z moich obserwacji wynika ze kazda plyta moze pasc np niedawno mocno sie zdziwilem padem Verba MetalAzo palonego na Teacu (to jeszcze czasy cd...) mysle ze warto zbadac czy plyta odtwarzana trzyma sie lepiej, czy po prostu jak plyty uzywamy i zauwazymy niepokojace znaki to ja kopijuemy a archwialne plyty jak to archiwalne - leza niezywane i nagle mamy potrzebe skorzystac z wazkich danyh a tu kupa - to nas denerwuje bo cos stracilismy, wiec to pamietamy ze nieuzywane a padlo wysuwam wiec teze ze uzywanie plyty (pomijam oczywisice mechaniczne uszkodzenia) nie ma wplywu zadnego na trwalosc, ale psychologicznie wydawac sie bedzie ze uzywane trzymaja sie lepiej poddaje pod dyskusje - jesli za bardzo zakrecilem to sie rozpisze bardziej :P |
No ładnie :)
Ale jak ktoś by się odniósł do tego co napisałem w tym temacie , post nr 4 to by było miło :) |
ja nie mam testów (gdzieś są bo robiłem ale nikt nie wie gdzie) i o niczym nie zapomniałem ;) , ale wiem jedno mam kopie płyt, które słuchałem po 100 albo więcej razy (zgadnijcie jakiej kapeli :> :P ) i nic się z nimi złego nie dzieje.
jedyne płyty, które mi zdechły ze starości, to płyty MINT 700MB - udało się odzyskać zawartość ale były problemy. |
Cytat:
http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=275 http://forum.cdrinfo.pl/showpost.php...&postcount=285 Zrobione przy okazji innych testów. ;) |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:18. |