Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   USB 2 i wolny transfer plików (https://forum.cdrinfo.pl/f5/usb-2-wolny-transfer-plikow-54673/)

icemac 01.08.2005 15:37

a ja napisze cos innego
mam ecs-a ale to nie o tym bajka

pod winda xp sp2 kopiowanie na playera muvo c100 teraz na poziomie 90kb/s a wczoraj bylo 900kb/s

pod mandrake 10.1 PP kopiowanie na poziomie 1Mb/s i bezproblemowo

moze winda znow sie posypala :>
a moze musze wywalic usb z systemu i jeszcze raz niech sie zainstaluje ??

Metallicat 31.07.2005 01:31

Podpinam się. Mam XPeka z SP2 i transfer jest również tragiczny, a mianowicie z urządzeniami pracującymi na USB 2.0 mam transfer 1,5 MB/s. Mam płytę główną Abit NF7, nie wiem - muszę coś doinstalowac do windy?? Help ! W biosie oczywiście USB1.1+2.0 Enabled ;/

smolik 24.07.2005 20:45

No bo właśnie jest taka różnica między kopiowaniem do playera i z playera.
Więc myśle że nie masz co kombinować.
Mam USB-drive i u mnie różnica jest podobna.

_bakupl_ 24.07.2005 19:03

Może masz w biosie USB2.0 FullSpeed, ustaw HighSpeed...Hm, moze jeszcze... zainstaluj stery do USB 2.0 pod Windą jeśli tego nie zrobiłes...

Krzysztof Cz 24.07.2005 17:29

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez Kasprzak
a patrzales na innym kompie z USB 2.0?
Moze player rzeczywiscie nie obsluguje takiej predkosci, lub jak juz pisano...moze cos z nim jest nie tak (moze ktos ma takiego samego to mozesz zapytac czy chodzi tak samo 'wolno')

Nie miałem jeszcze możliwości testować na innym komputerze z USB 2,
ale napisze co sie już dowiedziałem.Model playerka to Iriver790 i fabrycznie
obsługuje i wykorzystuje zalety portu USB 2.
Irivery mają możliwość aktualizacji firmvare model w wersji imm korzysta z oprogramowania o tej nazwie ,a ograniczeniem jest brak możliwości wgrania plików nagranych przez dyktafon i radio skompresowanych do formatu MP3 w celu jak mi się wydaje antypirackim.I może słusznie ,ale MP3 może i służyć do przenoszenia innych plików z kompa na inny komuter.Tak więc po wgranu
wersji UMS Playerek nie ma już możliwości korzystania z oprogramowania ,ale za to widziany jest jako dysk wymienny a z tym wiążą sie te ograniczenia w transferze. Sprawdziłem Z MP3 playera do PC 1700kb/ps a Z PC do playera 360kb/ps więc USB 2 chyba działa ,ale dlaczego taka różnica?

Kasprzak 24.07.2005 16:57

a patrzales na innym kompie z USB 2.0?
Moze player rzeczywiscie nie obsluguje takiej predkosci, lub jak juz pisano...moze cos z nim jest nie tak (moze ktos ma takiego samego to mozesz zapytac czy chodzi tak samo 'wolno')

Krzysztof Cz 24.07.2005 16:17

Cytat:

Napisany przez joujoujou
Spróbuj jak się będzie kopiować na innym kompie, być może to coś nie tak z tym playerkiem? :>

Właśnie próbowałem na komputerze z USB 1,1 i transfer był podobny

joujoujou 24.07.2005 16:04

Spróbuj jak się będzie kopiować na innym kompie, być może to coś nie tak z tym playerkiem? :>

Krzysztof Cz 24.07.2005 15:55

Cytat:

Napisany przez ed hunter
panowie spokojnie!

a jaką szybkość przesyłania danych ma to cudeńko mp3? :>

bo ja przypuszczam, ze tu jest problem.

Zrobiłem zrzut przy kopiowaniu za pomocą Total Commandera 6.51 z pliku na dysku do MP3 playera, który w systemie jest widziany jako dysk wymienny.Gdy przenoszę piki sposobem (przenieś i upuść )trwa to tyle samo.Plik 20 MB kopiowany był 52 sekundy.

ed hunter 24.07.2005 14:35

panowie spokojnie!

a jaką szybkość przesyłania danych ma to cudeńko mp3? :>

bo ja przypuszczam, ze tu jest problem.

Krzysztof Cz 24.07.2005 12:58

Paweł_K-->nie mam możliwości Ingerencji w porty USB z poziomu biosu.
Phoenix Award Soft III

Krzysztof Cz 24.07.2005 12:39

Cytat:

Napisany przez Pawel_k
a sprawdz w biosie czy niemasz wylaczonego usb2.0/wlaczonego usb 1.1 ???

Już sprawdzam i zaraz napiszę

Pawel_k 24.07.2005 12:38

a sprawdz w biosie czy niemasz wylaczonego usb2.0/wlaczonego usb 1.1 ???

Krzysztof Cz 24.07.2005 12:22

Dziękuję bardzo kob2005 za szybką odpowiedź.Jak możesz to zobacz,
czy na załączonym zrzucie jest wszystko w porządku.

kob2005 24.07.2005 12:09

Te zworki służą do uruchomienia komputera za pomoca klawiatury /myszy (USB/PS2) .
Po zaliczeniu odpowiednich opcji w biosie + wlasnie ingerencja na zworkach opisanych powyzej daje np. mozliwosc usruchomienia komputera za pomoca wklepania z klawiatury hasla .Co ciekawe - komputer jest "martwy" (nie reaguje na przycisk Power )do momentu wpisania wlasnie zalozonego wczesniej haselka .

Co do USB 2.0 :
Sprawdz w Menedzer urzadzen/kontrolery uniwersalnej magistrali szeregowej czy posiadasz pozycje: "Intel ...USB2 Enhanced Host" - jesli tak ,to ze sterownikami USB 2.0 wszystko ok .
Jesli nie nie ma tam takiego urzadzenia oznacza to iz nie uzywasz sledzia zewnetrznego (USB)- USB 2.0 jest tylko na dodatkowym wyjsciu (plyta glowna) + sledz Hi-Speed .

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:29.