Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   dlaczego nie działa USB na przednim panelu kompa? podwójny problem :( (https://forum.cdrinfo.pl/f5/dlaczego-nie-dziala-usb-przednim-panelu-kompa-podwojny-problem-54799/)

CIAPEK 28.07.2005 01:06

dlaczego nie działa USB na przednim panelu kompa? podwójny problem :(

Witam!
Dzisiejszego wieczoru staram sie podłączyć aparat przez przedni panel w obudowie i tu nie działa :(.
Z tyłu obudowy jak najbardziej jest ok, działa także z przodu, mikrofon więc tylko usb są padnięte.
Podłączałem dzisiaj dysk kolegi i mówie z góry, że coś mogłem naruszyć w środku.
Dlatego rozkręciłem kompa i sprawdziłem wszystkie połączenia i tu... pojawił się drugi problem mianowicie wyjąłem kabelki z wejścia na płycie głównej (prowadzące do wejść usb na przedzie obudowy) i nie wiedząc, że te kabelki to nie połączona wtyczka trzymałem już w ręce osiem luźnych końcówek i teraz to wogóle nie wiem jak poprzyłączać te kabelki.
Czy kolorami mogę się sugerować a może to nie ma znaczenia?
Nie chce mi się użerać z serwisem, może sam sobie poradze...

pł. główna - Asus K8V SE Deluxe.

dzieki za wszelka pomoc

kontestator 28.07.2005 08:52

zobacz czy w biosie Ci sie nie powyłączały gniazda do przedniego panelu, ale mozliwe jest ze skopały Ci sie te gniazda, wiec spróbuj dorwać inne gniazda i podepnij je w miejscu starych.
a jesli chodzio o podłączenie tych kabli to w instrukcji powinno być ładnie opisane jakego koloru kabel gdzie ma być podłączony, wiec przejrzyj manuala

prometeusz 28.07.2005 09:17

Ilość załączników: 1
Aż dziwne ze nie ma wtyczki na kabelku, ale rozebrałem kompa i tak to wygląda
[IMG][IMG]

Ps
Widok jest od strony wtyczki na kabelku, więc gniazdo będzie na odwrót- niezapomnij

Kasprzak 28.07.2005 12:10

w manualu masz napisane DATA+ DATA- GND itp. na koncowkach tez masz oznaczenia...poradzisz sobie, Zajrzyj...

CIAPEK 28.07.2005 14:54

zaraz wychodze z pracy do domu bede walczyl! Dzieki chlopaki.
W manualu sa oznaczenia slowne, chlopaki w pracy tez powiedzieli zebym zajrzal na oznaczenia na kabelkach.

Ale! Boje/bałem sie jednego. poniewaz wczoraj podlaczylem te kabelki na slepo i chlopaki w pracy powiedzieli ze moglem spalic wejscie a nawet plyte.
Mialem chyba szczescie bo podczas wlaczania wczoraj juz komputera miałem otwartą bude i nie widziałem na szczęście nic podejrzanego więc chyba jest OK (co? ;) ).

Być może jak wspominał kolega kontestator namieszało się coś w biosie może przez ten dysk który ostatnio podłączałem.

@prometeusz - czyli widok do góry nogami ;) poznałem po brakującym niby pinie.

Czyli mam 2 levele ;) jeden podłączenie kabelków a drugi walka z tym aby USB zadziałały.
pzdr

mam nadzieje, że bedzie ok...dam znać

prometeusz 28.07.2005 15:32

do góry nogami - nie dokońca zlewa do prawa - to co narysowałem to nie gniazdo na płycie tylko kabelek

Pawel_k 28.07.2005 16:06

ja z piec razy podlaczalem te 8??? kabelkow przy okazji zmieniania chlodzenia na cpu ;)
nawet jesli oznaczenia niedokonca pokrywaja sie z tym czego by sie mozna spodziewac wg nazw w manualu to zazwyczaj standard czyli 5v+ 5v- grnd i power bodajze, zazwyczaj dla kazdego z gniazd maja jeszcze literke 1 albo 2 na laminacie takze trudno sie pomylic ;)

CIAPEK 28.07.2005 21:59

podłączone, ale...

hej!
Kabelki podłączyłem.
Faktycznie w manualu było troche inaczej niż oznaczenia kabli.
Rysunek prometeusza również pomógł.

ale! ciagle nie działają USB :(
patrzyłem w biosie jest Enabled w USB Configuration. Chyba, że jeszcze jakieś inne opcje?
Co się mogło stać?
Wasze spostrzeżenia?

P.S.
Dzięki wszystkim za udział w dyskusji.
pzdr

Y@nkee_PL 28.07.2005 22:26

a jesteś pewien, że przedni panel jest podłączony do płyty?

CIAPEK 28.07.2005 23:28

Cytat:

Napisany przez Y@nkee_PL
ja jesteś pewien, że przedni panel jest podłączony do płyty?

ja jasne ;)
tak jak wcześniej był.
Przecież mam ten komputer już z 2 miesiące, kupe sprzętu podłączałem przez przednie usb.

Y@nkee_PL 28.07.2005 23:53

miało być "a" :P

i weź sprawdź inne urządzonko

Ormianin 29.07.2005 07:48

skoro nie dziala, oznacza to ze podlaczyles niewlasciwie - moze powoli raz jeszcze zwyczajnie zweryfikuj kabelki

prometeusz 29.07.2005 08:58

JA bym tam jeszczcze przyjżał się sterownikom.
Kidyś dawno robiłem to u kogoś były złe sterowniki ( tył działał, przód nie)- tylko u Ciebie działało, więc jak ich nic nie nadpisało to na pewno nie to.
Zawsze możesz sprawdzić w menedżerze urządzęń czy nie masz czegoś walniętego.

CIAPEK 29.07.2005 17:28

Ormianin pisalem że zanim odłączyułem kabelki i się zamotałem też nia działało.
Profilaktycznie powkladałem jeszcze raz kebalki.

Prometeusz chodzi o stejry pod winde? moze je przeinstaluje, ale usb powinna dzialac juz chyba w biosie.

Y@nkee testoowalem na roznych urzadzeniach, pozatym to co nie dziala z przedniego panelu dziala z tylniego.

moze zalatwie od kogos na przetestowanie inne wejscia usb z kablem.

:(

Wojtek Toruń 29.07.2005 21:54

Tak tylko kontrolnie ( bez urazy ) :
W BIOS-ie włączone wszystkie USB ?
Przeważnie jest 2,4 lub 6 USB.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:11.