![]() |
Płyta DVD+R i spirytus
Przed chwilą na płytę DVD+R (Sony) wylał mi się spirytus. Co gorsza, płyta była odwrócona zapisywalną stroną do góry. Niewiele tego było, bo zdążyłem złapać, jednak parę większych kropel trysnęło. Wziąłem sciereczkę do czyszczenia okularów i wytarłem do sucha. Włożyłem do napędu i lipa.. znajduje, ale czyta bardzo powoli, albo wcale. Próbowałem zrobić obraz płyty, to przy 5% program Alcohol 120% wyrzucił mi błąd. Czy jest jakiś sposób na uratowanie tej płyty? Mój napęd to NEC ND-3540A.
|
Spróbuj iso buster albo badcopy pro. :idea:
|
To był czysty spirytus? Coś mi się wierzyć nie chce na pewno to nie on uszkodził nośnik.
|
Cytat:
|
Spróbuj ją ostrożnie umyć czystą wodą, po stronie smug.
|
albo propanolem
|
Zawsze mowilem : nie pic przy wypalaniu! Z duzo sie rozlewa ;-D!
|
Cytat:
|
Jezeli to tylko smugi - mozesz sprobowac jakims cudnym zestawem do usuwania rys z plytek (specjalna scierka + roztworek). Ile to daje nie wiem, ale jezeli to bylo cos waznego, to moze warto sprobowac. Nosnik nie powinien byc uszkodzony poniewaz z obu stron chronia go sklejone krazki poliweglanowe, a te dosc trudno uszkodzic.
|
jak spirytus może uszkodzić płyte???
chyba, że salicylak i został osad. należy kawałkiem wilgotnego ręcznika papierowego wytrzeć i powinno być ok. a może płyta się zalała w trupa i trzeba poczekać aż dojdzie do siebie? :P |
widziałem w zyciu wiele ale naj*****ą w trupa płytę - pierwszy raz :D
|
Słyszałem, że picie szkodzi ludziom, ale żeby płycie DVD też?? Świat normalnie schodzi na psy ;) || :piwo: :piwo: :piwo: dla każdego, a co 8 )
|
spiryt nie uszkadza plyt... bysiala byc podla albo spiryt lewy
Ty sie ciesz ze go nie wypiles ;p to juz lepiej na plycie testowac :banan: |
no i jak z pijana płytą? Była na odwyku?
|
dostałem od kumpla plytę Platinum+Rx8 z filmem do reanimacji po spirytusowej kąpieli :haha:
w stacjonarce Philipsa nie śmigała ale mój plexik przeczytał ja bez zająknięcia :spoko: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:47. |