Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Sytuacja na Białorusi... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sytuacja-bialorusi-55012/)

-Kowalik- 03.08.2005 12:27

Sytuacja na Białorusi...

Śledzicie troszkę ten temat? Ja na okrągło ze względu bliskośc granicy. Przeraża mnie już to.

Cytat:

Tadeusz Gawin, pierwszy prezes Związku Polaków na Białorusi, został we wtorek skazany przez sąd w Grodnie na 15 dni aresztu za napisanie odezwy do członków i sympatyków Związku, aby zbojkotowali zjazd Związku naznaczony na 27 sierpnia przez kierownictwo ZPB uznawane przez białoruskie władze.
Kto nie wygodny, tego bach... WRRRR!!

WIĘCEJ

demek 03.08.2005 12:41

bo tam nie moze byc opozycji ani przeciwnikow lukaszenki:)

-Kowalik- 03.08.2005 12:46

Cytat:

Napisany przez demek
bo tam nie moze byc opozycji ani przeciwnikow lukaszenki:)

Jakto nie może, mamy XXI wiek. Takie czasy już przemineły że ludzie nie mogą miec swojego zdania. Tylko jak widac Białorusi to nie dotyczy. ((

nimal 03.08.2005 12:48

jak juz nie raz i nie dwa bywalo - to dyktatorzy w obawie przed wrogami rezimy tworza tych wrogow
uciskajac coraz mocniej powoduja powstanie niecheci do rezimu, bojac sie niecheci uciskaja mocniej itd - bledne kolo, sprzezenie zwrotne dodatnie
w koncu zawsze dochodzi do wybuchu
czasem rewolucji, czasem udaje sie lzej - cichy przewrot, grozba, wybory i po sprawie
oby stalo sie to szybko i oby obylo sie bez krwi...

zick 03.08.2005 12:49

Cytat:

Napisany przez -Kowalik-
Jakto nie może, mamy XXI wiek. Takie czasy już przemineły że ludzie nie mogą miec swojego zdania. Tylko jak widac Białorusi to nie dotyczy. ((

są miejsca gdzie wolność ,w szerokim znaczeniu tego słowa, jest czystą teorią

-Kowalik- 03.08.2005 12:53

Cytat:

Napisany przez zick
są miejsca gdzie wolność ,w szerokim znaczeniu tego słowa, jest czystą teorią

Ja wszystko rozumiem, ale właśnie się zastanawiam jak temu zaradzic. Przecież to tak samo są ludzie jak ja i Ty. To są jakieś faszystowsko komunistyczne metody. Nie jestem za wstapieniem jakichś służb pożądkowych ale coś trzeba zrobic.

para 03.08.2005 13:44

O tym wszystkim powinni pamiętać Ci, którzy tak marzą za komuną.

W Polsce też nie było lekko jeszcze nie tak dawno temu, taki jest po prostu system.

Chory system. Szkoda tylko, że u nas za miedzą.

Predi 03.08.2005 14:00

Cytat:

Napisany przez -Kowalik-

jeszcze duzo czasu minie zanim na Bialorusi bedzie XXI wiek :|

Burak_PL 03.08.2005 14:02

UE juz wygłosiło swoje stanowisko ale jak Białoruś sie do nich nei przystosuje nei przewidziano zadnych sankcji :/

Loczek 03.08.2005 16:24

XXI wiek, a niektórzy żyją jeszcze wiekiem XX, jak patrze na tego Łukaszenkę to przypomina mi się dobry wójek Stalin. Tyle tylko, że Łukaszenka jeszcze nie morduje ludzi.

Zawsze zastanawia mnie tylko psychika człowieka zmuszonego do egzystencji w takim kraju.

No i najśmieszniejsze są badania opini publicznej. Jak zawsze około 90 % ludzi popiera politykę rządu :)

EDIT: a tych, którzy odwarzyli się powiedzieć prawdę ciach do wora :)

EDIT: czasami przechodzi mnie taka myśl, że jeśli mógłbym cofnać się w czasie i w******yć jakiejś mendzie to na pewno "w*******iłbym" dla Hitlera, Stalina, Lenina, Churchila i Rosvelta. Ale to tylko marzenia... ahhh :)

Może kiedyś młody loczek będzie mieć takie sny z udziałem Łukaszenki i Putina :)

demek 03.08.2005 18:07

nie morduje? a co sie stalo z kilkunastoma obiektywnymi i nie prorzadowymi dziennikarzami? znikneli bez sladu - wyslali ich na wakacje do cieplych krajow?:)

Loczek 03.08.2005 22:36

Chodziło mi o takie mordowanie w stylu Hitler, Stalin.

Łukaszenka przesadza ! i to jest pewne.

Dlaczego Europa milczy ?

demek 03.08.2005 23:22

Cytat:

Napisany przez Loczek

Dlaczego Europa milczy ?

i uzyje tutaj mocnych slow

bo maja nas gleboko w dupie? usa oddzew wystosowaly a wielka koalicja niemiecko fracusko ......... rosyjska - nie (ci ostatni z wiadomyuch przyczyn a lukaszenka i jego bialorus jest poligonem dla putina dla reakcji europy i usa)

pawelblu 04.08.2005 00:34

Francuzi przeciez jako pierwsi wyrazili solidarnosc z dzialaniami Warszawy.

Ja bym sie ta sytuacja nie podniecal jakos strasznie. To jest gra ... Lukaszenko widzi co sie dzieje dookola - niedlugo bedzie otoczony przez UE i Nato prawie ze wszystkich stron (poza strona wschodnia oczywiscie) i po prostu sie boi, bo to jedna z osob ktore sa na liscie do 'kasacji'. Poza tym wie ze Putin nie bedzie trwal wiecznie, wiec poki jest, Lukaszenka musi sobie budowac pozycje, wiec gra w dyplomatyczne gierki z Warszawa (wspolnie z Putinem wlasnie). My, podobnie jak i reszta robimy tyle ile sie da - jezeli ktos uwaza ze za malo to niech poczeka do wrzesnia do 'zlotu UE' i tam moze byc juz dosc ostro ... Nie wiem czy wiecie ale do tej pory sankcje dla Bialorusi blokowala bodajrze Polska i Litwa, wiec Bialorus moze miec problemy handlowe w niedlugiej przyszlosci ...

To co sie dzieje w samej Bialorusi to nic nadzwyczajnego. Do niedawna na Ukrainie i nadal w Rosji funkcjonuja/funkcjonowaly PEWNE rozwiazania ktorym do demokratycznych daleko, choc to jeszcze nie to co Lukaszenka. Ale u nas wcale nie tak dawno bylo podobnie i co? Bez zewnetrznej interwencji Polacy poradzili sobie sami ...

Taka jest droga ewolucji Europejskiej i tego 'ogolnego' kierunku sie nie zmieni. Zreszta tak naprawde to jezeli chodzi o tradycje to Bialorusi blizej do europy niz Ukrainie ... Bialorus miala swoj udzial w kreowaniu kultury europejskiej znacznie wiekszy niz Ukraina ...

legion 04.08.2005 10:23

Ale jaka ironia widze ze szykuje sie nastepna komedia :) jakos wczesniej Polska nie interesowala sie tak polakami za wschodnia granica a teraz nagle podniesli krzyk jak takie rzeczy robi Lukaszenko ale tam to juz dzieje sie od wielu lat jezeli polaka mieszkajacym na Bialorusi sie to nie podoba nikt ich tam na sile nie trzyma :) ale wiem media musza miec jakas pozywke do tego by pani Pochanke mogla wywolac kolejna wojne :D a Polacy chca moze powtorzyc pomaranczowa rewolucje :D

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:38.