Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Legitymowanie (https://forum.cdrinfo.pl/f5/legitymowanie-55740/)

Lukash 22.08.2005 18:17

Legitymowanie

wczoraj na onecie dzisaj w tv pisza i mowia o legitymowaniu,..sprawa dotyczy ochrony danych osobowych. Głowny Inspektro Danych Osobowych wyslal do Komendy Glownej Policji informacje o tym jak maja oni legitymowac ludzi chodzi o to ze nie moga robic tego glosna tylko tak zeby nikt z osob trzecich tego nie slyszal w innym wpadku policja moze zosatc podana do sadu:) smieszna sprawa, martwi mnie to ze telewizja jak zwykle pokazala cala sprawe w zlym siwetle wedlug nich kazdy kto jest legitymowany to kryminalista i przestepca,..takie odnosze wrazenie po wysluchaniu wiadomosci...co wy na to???

MetalSlug 22.08.2005 18:59

Legitymowanie ma na celu poznanie danych osobowych "zapobiegawczo", w celu ustalenia tożsamoiści, bądź z sytuacji gdy legitymowany znalazł się "w złym czasie w złym miejscu". Niestety legitymowanie jest też często wykorzystywane w celu nękania przez policję pewnych grup ludzi (manifestanci w trakcie przemarszu, "podejrzana" młodzież, itp.). Z pewnością osoba legitymowana nie powinna byc postrzegana jako przestępca!

pawelblu 22.08.2005 19:14

Nie rozumiem o co chodzi. Policja ma prawo legitymowac KAZDEGO. A sposob - no coz ... i policjant i legitymowany jest czlowiekiem, wiec obaj powinni sie odpowiednio zachowywac podczas tej czynnosci (nie wyobrazam sobie policjanta wykrzykujacego dane osobowe kontrolowanego, czy kontrolowanego ktory odmawia wylegitymowania na podstawie ochrony danych osobowych).

Lukash 22.08.2005 19:44

wlasnie ale zawsze jak kogos legitymuja nie raz to widzialem czy nawet jak mnie raz legitymowali to krzyczeli moje dane do szczekawki bo inaczej dyspozytor nie uslyszy trzeba glosno je mowic a teraz mozna za to ich podac do sadu:) smiesznie ale takie prawo..nikt nie mowi ze policja nie moze legitymowac chodzi tylko o to ze nie moze sprawdzac czy podawac twoich danych do sprawdzenia glosno musi to zrobic tak zeby osoby postrone tego nie slyszaly

woitas 22.08.2005 20:20

prawidłowo.
to zarządzenie powinno być wydane już dawno temu.
czyli teraz w policji zaczną się zakupy nowego sprzętu do łączności :D

Damianos L 22.08.2005 20:58

Cytat:

Napisany przez woitas
prawidłowo.
to zarządzenie powinno być wydane już dawno temu.
czyli teraz w policji zaczną się zakupy nowego sprzętu do łączności :D

ciekawe czy ten sprzet do lacznosci bedzie tak "dobry" jak te super terenowki ARO ktore ostatnio zakupili :blee: :haha:

woitas 22.08.2005 21:03

a co z nimi nie tak, bo nie jestem ostatnio w temacie?

edit: już wiem :P

Cud rumuńskiej techniki w policji

Niedźwiedzia przysługa ***8211; tylko tak można nazwać to, czym Komenda Główna Policji uraczyła kilkadziesiąt komisariatów w całej Polsce. KGP ogłosiła przetarg na samochody terenowe dla policji. Wydawałoby się, że wygra auto superwytrzymałe, bezawaryjne i co najważniejsze świetnie przystosowane do policyjnych akcji. Tymczasem wygrało ARO - cud rumuńskiej techniki, który z autami terenowymi ma tyle wspólnego, ile maluch z samochodami WRC.

ARO to konstrukcja wymyślona jeszcze w latach 70-tych ubiegłego wieku. Opinii użytkowników na jej temat lepiej nie powtarzać, bo uszy więdną. Postanowiliśmy jedna przetestować taką terenówkę, która od miesiąca służy policji w podsądeckim Grybowie. Pomagał nam w tym ekspert, dziennikarz TVN TURBO - Michał Trocki. Już pierwsze spojrzenie na samochód wywołuje śmiech ***8211; rosyjskie UAZ-y sprzed prawie pół wieku miały bardziej nowoczesny design. Ale nie ulegajmy pozorom. Przyjrzyjmy mu się dokładniej.

- Ale ten zbiornik paliwa cieknie ***8211; dziwi się Michał Trocki i ściera z palców śmierdzącą maź. Policjant, który ma zaszczyt jeździć ARO tylko bezradnie wzrusza ramionami.

Samochód ma wiele wad

- Do tego auta w ogóle nie potrzeba narzędzi ***8211; śmieje się Michał odkręcając palcami śruby przy kole. W ARO nie ma też płyty oddzielającej przewożonego od policjantów, bo... żadna się nie mieści.

- W lepszym stanie przywożą dobrze bite auta z Niemiec ***8211; konkluduje Michał, wkładając palce w wielką szczelinę w karoserii.
^_^

andrzejj9 22.08.2005 21:05

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Nie rozumiem o co chodzi. Policja ma prawo legitymowac KAZDEGO. A sposob - no coz ... i policjant i legitymowany jest czlowiekiem, wiec obaj powinni sie odpowiednio zachowywac podczas tej czynnosci (nie wyobrazam sobie policjanta wykrzykujacego dane osobowe kontrolowanego, czy kontrolowanego ktory odmawia wylegitymowania na podstawie ochrony danych osobowych).

Dokładnie.. Nie widzę powodu, dla którego policjant miałby chcieć mnie wylegitymować, ale jeśli i jeśli będzie się normalnie, w porządku zachowywał, to i ja będę tak samo wobec niego. Nie przesadzajmy z tą nieuzasadnioną czasami wrogością wobec policji.

Morris 23.08.2005 13:41

Wracając do aro, to już od pewnego czasu mam wizje, jak nasi dzielni, nieustraszeni i gotowi na wszystko radarowcy ścigają furmankę za "nie manie świateł" :haha:

Oktawian89 24.08.2005 22:53

Cytat:

Napisany przez woitas
a co z nimi nie tak, bo nie jestem ostatnio w temacie?

edit: już wiem :P

Cud rumuńskiej techniki w policji

Niedźwiedzia przysługa ***8211; tylko tak można nazwać to, czym Komenda Główna Policji uraczyła kilkadziesiąt komisariatów w całej Polsce. KGP ogłosiła przetarg na samochody terenowe dla policji. Wydawałoby się, że wygra auto superwytrzymałe, bezawaryjne i co najważniejsze świetnie przystosowane do policyjnych akcji. Tymczasem wygrało ARO - cud rumuńskiej techniki, który z autami terenowymi ma tyle wspólnego, ile maluch z samochodami WRC.

ARO to konstrukcja wymyślona jeszcze w latach 70-tych ubiegłego wieku. Opinii użytkowników na jej temat lepiej nie powtarzać, bo uszy więdną. Postanowiliśmy jedna przetestować taką terenówkę, która od miesiąca służy policji w podsądeckim Grybowie. Pomagał nam w tym ekspert, dziennikarz TVN TURBO - Michał Trocki. Już pierwsze spojrzenie na samochód wywołuje śmiech ***8211; rosyjskie UAZ-y sprzed prawie pół wieku miały bardziej nowoczesny design. Ale nie ulegajmy pozorom. Przyjrzyjmy mu się dokładniej.

- Ale ten zbiornik paliwa cieknie ***8211; dziwi się Michał Trocki i ściera z palców śmierdzącą maź. Policjant, który ma zaszczyt jeździć ARO tylko bezradnie wzrusza ramionami.

Samochód ma wiele wad

- Do tego auta w ogóle nie potrzeba narzędzi ***8211; śmieje się Michał odkręcając palcami śruby przy kole. W ARO nie ma też płyty oddzielającej przewożonego od policjantów, bo... żadna się nie mieści.

- W lepszym stanie przywożą dobrze bite auta z Niemiec ***8211; konkluduje Michał, wkładając palce w wielką szczelinę w karoserii.
^_^

sory za offtopa ale nie moglem sie powstrzymać || ;)
Filmik ARO w terenie.. buahahahahha :\ :niepow: :podbite: :| :wow: :glaszcze: || ;) ;)
http://wiadomosci.onet.pl/8299,film....=/relacje.html

andrzejj9 24.08.2005 23:26

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15
Filmik ARO w terenie.. buahahahahha :\ :niepow: :podbite: :| :wow: :glaszcze: || ;) ;)

Boże.. i Ty to widzisz i nie grzmisz... A może i grzmisz, ale w Polsce przez natłok głupoty i matactwa po prostu już nic nie słychać.....

pawelblu 25.08.2005 00:10

Najbardziej mi sie podobalo upomnienie policjanta przez tego eksperta, ze musi uwazac jak jezdzi tym samochodem, bo za takie usterki, to policja dowod zabiera. ||

Oktawian89 25.08.2005 08:48

Już ja widze ze TAKI samochód 63 tys kosztuje buahahaha :> Już lepiej jak by uzywane samochodzy z niemiec sprowadzili... :| Coraz bardziej przeraza mnie Nasz Kraj... :podbite: :bicz: :'( Widze ze emigracjia do Irlandii albo Angli jest nieunikniona...

juicepp 25.08.2005 08:51

Cytat:

Napisany przez Oktawian_15

obejrzyjcie do konca, najlepsze jest na koncu :D

andrzejj9 25.08.2005 12:25

Cytat:

Napisany przez pawelblu
Najbardziej mi sie podobalo upomnienie policjanta przez tego eksperta, ze musi uwazac jak jezdzi tym samochodem, bo za takie usterki, to policja dowod zabiera. ||

Też mi się to spodobało :) Ale to był uśmiech przez łzy..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:31.