Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Zero-kierunkowy... tpsa (https://forum.cdrinfo.pl/f5/zero-kierunkowy-tpsa-57463/)

ro29 14.10.2005 00:41

Cytat:

Napisany przez Smartek
ja i tak ze stacjonarnego nie korzystam, bo wszyscy z domu maja komorki - a stacjonarny mamy TYLKO dlatego, ze jest neostrada :| - to tez jest lekko zalosne... wykorzystywanie sytuacji! i to nie mozna miec najmniejszego abonamentu!
pozdro ;)

A u mnie w domu nikt nie ma komórki :nie: ;)
A przez stacjonarne dzwonimi przez Tele 2 - i właśnie z rachunkiem przyszła informacja, że w naszym przypadku nic się nie zmieni - a już myślałem, że trzeba będzie dodawać prefiks Tele 2

Ale ta sprawa przenoszenia numerów pomiędzy strefami mnie zaskoczyła - co prawda zazwyczaj wiemy do kogo dzwonimi na stacjonarny - ale może się zdarzyć sytuacja, że będziemy mieli numer wyglądajacy na lokalny, a okaże się, że to na drugim końcu Polski.

Pozdrawiam
ro29

nimal 12.10.2005 09:18

teraz jak wykrecasz czy wystukujesz 060x... to nie wiesz czy osoba z ktora rozmawiasz jest w pokoju obok czy w paryzu i jakos to nikomu nie przeszkadza :) rozdmuchujecie sprawe z tymi numerami

a co do cen, coz, bede musieli cos zrobic - wyrownac
na logike powinni obnizyc do pioziomu miejscowych, ale znajac zycie to podniosa... zeby nie stracic pozycji lidera w kategorii najdrozsze polaczenia na swiecie...

jak mnie cieszy kolejna kara dla telepsow za rolowanie konkurencji... :D

andrzejj9 11.10.2005 18:20

Cytat:

Napisany przez kraluk
Dokładnie.
Tak przynajmniej miało być. Czytałem pierwotne zarządzenie w tej sprawie, ale mogło się zmienić. Popytam się znajomych z tp i postaram się szerzej dowiedzieć na ten temat.
Ale jak już wspomniałem - mogli jednak coś zmienić.

To co, dzwoniąc do kogoś takiego, kto przeprowadził się np. do Warszawy, będę wykręcał 071? I to ma niby ułatwić sprawę??

kraluk 11.10.2005 17:54

Cytat:

Napisany przez andrzejj9
Teraz to z kolei mi pomieszałeś.. To jak to w końcu będzie - dodaje się na początku numeru 0 i kierunkowy do miasta, czyli np. w moim przypadku 071. I niby przenosząc się na przykład do Warszawy mam zachować ten numer? Dla mnie w ten sposób to nie ma sensu..

Dokładnie.
Tak przynajmniej miało być. Czytałem pierwotne zarządzenie w tej sprawie, ale mogło się zmienić. Popytam się znajomych z tp i postaram się szerzej dowiedzieć na ten temat.
Ale jak już wspomniałem - mogli jednak coś zmienić.

andrzejj9 10.10.2005 19:05

Cytat:

Napisany przez kraluk
Widzę, że nie wszyscy wiedzą o chodzi, więc wytłumaczę zainstaniałą sytuację.

Otóż ten cały wymysł z włączeniem kierunku do 'stałego' numeru jest wymysłem naszego Ministerstwa Infrastruktury, któremu Unia Europejska tak 'zalecila', tzn. nakazała.
A w całej sprawie chodzi o to, żeby mieć cały czas ten sam numer, np. mieszkamy w Gdańsku i przeprowadzamy się do Krakowa. Teraz zmieniliby nam cały numer. Po wejściu tych przepisów w życię, nasz numer, niezależnie gdzie będziemy mieszkać będzie taki sam.

Ma to swoje zalety (nie trzeba wszystkich informować o zmianie numeru), ale posiada również wady (teraz nie będzie można po numerze rozpoznać w jakim regionie ktoś mieszka).

I jeszcze jedno: ten przepis tyczy się WSZYSTKICH operatorów stacjonarnych (nie tylko TP), ale też komórkowych, ale ci drudzy mają trochę inne zasady.

Teraz to z kolei mi pomieszałeś.. To jak to w końcu będzie - dodaje się na początku numeru 0 i kierunkowy do miasta, czyli np. w moim przypadku 071. I niby przenosząc się na przykład do Warszawy mam zachować ten numer? Dla mnie w ten sposób to nie ma sensu..

epol 10.10.2005 17:16

Cytat:

Napisany przez woitas
skąd będę wiedzieć, że dzwoniąc z telefonu np.: (032) 455-11-11 na numer (032) 455-11-12 nie zadzwonię na drugi koniec polski i nie zapłacę jak za połączenie międzystrefowe ???

Dowiesz sie tego jak przyjdzie rachunek ^_^ ^_^

kraluk 10.10.2005 15:19

Cytat:

Napisany przez woitas
wymyslił to pewnie jakiś ******nięty :balwan: powiązany finansowo z tpsa... :zly:

Ech... Nie przeczytałeś mojego postu wyżej.

Otóż wymyśliło to cudactwo Ministerstwo Infrastruktury pod zalecenie UE...

woitas 10.10.2005 15:08

a jak będzie z rozliczaniem tych połączeń :hmm:
skąd będę wiedzieć, że dzwoniąc z telefonu np.: (032) 455-11-11 na numer (032) 455-11-12 nie zadzwonię na drugi koniec polski i nie zapłacę jak za połączenie międzystrefowe ???
wymyslił to pewnie jakiś ******nięty :balwan: powiązany finansowo z tpsa... :zly:

nimal 10.10.2005 14:28

i tak uzywam tylko komorki prywatnie, wiec wszystkich mam powpisywanych +48 i potem seria 9 cyfr
w robocie mam centrale, wiec jakbym numeru nie stukal, to na jedno wychodzi - wpisze 4 cyfry czy 11 i tak centrala sprawdza jak ma polaczenie wykonac i wybiera operatora

szczerze to dobrze, nie bedzie watpliwosci gdzie dzwonisz (dobra - i tak ich nie ma :) ), nie bedziesz sie zastanawial czy jestes w tym samym starym wojedzotwie czy moze jednak nie i trzeba dodac kierunek...

eh, rozdmuchiwanie sprawy - jakby dodali wymog kozystania z + i 11 cyfr to tez bym nie protestowal :) i tak uzywam komorki :P

kraluk 10.10.2005 14:08

Widzę, że nie wszyscy wiedzą o chodzi, więc wytłumaczę zainstaniałą sytuację.

Otóż ten cały wymysł z włączeniem kierunku do 'stałego' numeru jest wymysłem naszego Ministerstwa Infrastruktury, któremu Unia Europejska tak 'zalecila', tzn. nakazała.
A w całej sprawie chodzi o to, żeby mieć cały czas ten sam numer, np. mieszkamy w Gdańsku i przeprowadzamy się do Krakowa. Teraz zmieniliby nam cały numer. Po wejściu tych przepisów w życię, nasz numer, niezależnie gdzie będziemy mieszkać będzie taki sam.

Ma to swoje zalety (nie trzeba wszystkich informować o zmianie numeru), ale posiada również wady (teraz nie będzie można po numerze rozpoznać w jakim regionie ktoś mieszka).

I jeszcze jedno: ten przepis tyczy się WSZYSTKICH operatorów stacjonarnych (nie tylko TP), ale też komórkowych, ale ci drudzy mają trochę inne zasady.

woitas 09.10.2005 22:02

Cytat:

Napisany przez rycho
Bo świat zacofany jest:)

to nie do końca prawda.
wymysł z numerem kierunkowym nie jest żadną nowością.
w grecji, gdzie się nieźle zabawiłem, numery zaczynają się właśnie od kierunkowego.
saloniki mają np.: 2310 XXX XXX :smoczek:

Ice 09.10.2005 21:46

no to teraz co nie bedzie cennika rozmow miedzymiastowych ??? No bo skad mam wiedziec ze dzwonie do innego miasta ??? Zreszta mnie to nie dotyczy bo mam tylko tel. komorkowy, ale tak z ciekwosci pytam.

Eliasz 09.10.2005 20:46

http://www.wielkarzeczpospolita.net/...amy/tpmoon.gif

.
;)

epol 09.10.2005 13:12

Juz w okresie wakacyjnym w Antyradiu bylo o tym, wiec dla mnie zadna nowosc :)

A i tak w domowki nie dzwonie, bo drogo wychodzi :P

rycho 09.10.2005 11:09

Cytat:

Napisany przez zYxMa
To dlaczego nigdzie na świecie tak nie ma? :\ :nie: :podbite: ???

Bo świat zacofany jest:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:25.