![]() |
Cytat:
A przez stacjonarne dzwonimi przez Tele 2 - i właśnie z rachunkiem przyszła informacja, że w naszym przypadku nic się nie zmieni - a już myślałem, że trzeba będzie dodawać prefiks Tele 2 Ale ta sprawa przenoszenia numerów pomiędzy strefami mnie zaskoczyła - co prawda zazwyczaj wiemy do kogo dzwonimi na stacjonarny - ale może się zdarzyć sytuacja, że będziemy mieli numer wyglądajacy na lokalny, a okaże się, że to na drugim końcu Polski. Pozdrawiam ro29 |
teraz jak wykrecasz czy wystukujesz 060x... to nie wiesz czy osoba z ktora rozmawiasz jest w pokoju obok czy w paryzu i jakos to nikomu nie przeszkadza :) rozdmuchujecie sprawe z tymi numerami
a co do cen, coz, bede musieli cos zrobic - wyrownac na logike powinni obnizyc do pioziomu miejscowych, ale znajac zycie to podniosa... zeby nie stracic pozycji lidera w kategorii najdrozsze polaczenia na swiecie... jak mnie cieszy kolejna kara dla telepsow za rolowanie konkurencji... :D |
Cytat:
|
Cytat:
Tak przynajmniej miało być. Czytałem pierwotne zarządzenie w tej sprawie, ale mogło się zmienić. Popytam się znajomych z tp i postaram się szerzej dowiedzieć na ten temat. Ale jak już wspomniałem - mogli jednak coś zmienić. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Otóż wymyśliło to cudactwo Ministerstwo Infrastruktury pod zalecenie UE... |
a jak będzie z rozliczaniem tych połączeń :hmm:
skąd będę wiedzieć, że dzwoniąc z telefonu np.: (032) 455-11-11 na numer (032) 455-11-12 nie zadzwonię na drugi koniec polski i nie zapłacę jak za połączenie międzystrefowe ??? wymyslił to pewnie jakiś ******nięty :balwan: powiązany finansowo z tpsa... :zly: |
i tak uzywam tylko komorki prywatnie, wiec wszystkich mam powpisywanych +48 i potem seria 9 cyfr
w robocie mam centrale, wiec jakbym numeru nie stukal, to na jedno wychodzi - wpisze 4 cyfry czy 11 i tak centrala sprawdza jak ma polaczenie wykonac i wybiera operatora szczerze to dobrze, nie bedzie watpliwosci gdzie dzwonisz (dobra - i tak ich nie ma :) ), nie bedziesz sie zastanawial czy jestes w tym samym starym wojedzotwie czy moze jednak nie i trzeba dodac kierunek... eh, rozdmuchiwanie sprawy - jakby dodali wymog kozystania z + i 11 cyfr to tez bym nie protestowal :) i tak uzywam komorki :P |
Widzę, że nie wszyscy wiedzą o chodzi, więc wytłumaczę zainstaniałą sytuację.
Otóż ten cały wymysł z włączeniem kierunku do 'stałego' numeru jest wymysłem naszego Ministerstwa Infrastruktury, któremu Unia Europejska tak 'zalecila', tzn. nakazała. A w całej sprawie chodzi o to, żeby mieć cały czas ten sam numer, np. mieszkamy w Gdańsku i przeprowadzamy się do Krakowa. Teraz zmieniliby nam cały numer. Po wejściu tych przepisów w życię, nasz numer, niezależnie gdzie będziemy mieszkać będzie taki sam. Ma to swoje zalety (nie trzeba wszystkich informować o zmianie numeru), ale posiada również wady (teraz nie będzie można po numerze rozpoznać w jakim regionie ktoś mieszka). I jeszcze jedno: ten przepis tyczy się WSZYSTKICH operatorów stacjonarnych (nie tylko TP), ale też komórkowych, ale ci drudzy mają trochę inne zasady. |
Cytat:
wymysł z numerem kierunkowym nie jest żadną nowością. w grecji, gdzie się nieźle zabawiłem, numery zaczynają się właśnie od kierunkowego. saloniki mają np.: 2310 XXX XXX :smoczek: |
no to teraz co nie bedzie cennika rozmow miedzymiastowych ??? No bo skad mam wiedziec ze dzwonie do innego miasta ??? Zreszta mnie to nie dotyczy bo mam tylko tel. komorkowy, ale tak z ciekwosci pytam.
|
|
Juz w okresie wakacyjnym w Antyradiu bylo o tym, wiec dla mnie zadna nowosc :)
A i tak w domowki nie dzwonie, bo drogo wychodzi :P |
Cytat:
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 05:25. |