![]() |
Jaki program
Proszę o polecenie dobrego prostego (jestem początkującym} i najlepiej polskojęzycznego programu do obróbki zdjęć
|
polskojęzyczny to on nie wiem czy jest - może gdzieś jest spolszczenie?
ja używam wersji ENGLISH i nie narzekam - wszystko jasne domyślnie :) a mówie o programie http://www.irfanview.com/ a jeszcze nie powiedziałem, że jest całkiem za free :serdusz: :respect: |
Jest spolszczenie, na stronie komputer świata na przykład. :taktak:
|
Dzięki wypróbuje
|
Jedyne co jest świetne w tym programie to resize fotek - można je pomniejszyć bez szkody dla jakości. Z wcześniejszymi programami, z którymi się spotkałam albo nie było takiej możliwości albo po prostu ta funkcja była zbyt trudna do wyszukania i też niełatwa w korzystaniu. Tylko mam jeszcze pytanko, co jeszcze ten program potrafi? Ed hunter - z jakich funkcji najczęściej korzystasz? A może jeszcze jakiś program do skanowania fotek, żeby nie trzeba było ciągle przenosić?
|
właśnie zmiana rozmiaru - można robić hurtowo, zmieniając nazwy...
kadrowanie, redukcja czerwonych oczu, zmiana kolorów.... ogólnie do wszystkich podstawowych prostych zabiegów. |
Jeżeli jesteś mało wymagający i bardzo początkujący jak ja polecam PHOTO FILTR 6.1 Niezbędnik Komputer Swiat Nr.2/2005.Mnie wystarcza.
|
Dzięki Przetestuje
|
Cytat:
To prawda, że na początek to program dobry - no i po polsku, za darmo. Tylko tak naprawdę jest to bardziej przeglądarka plików graficznych z możliwością podstawowej edycji (niestety ostatnie wersje mają wadę - nie mogę z nich drukować - i chyba nie tylko ja..) Prawdę mówiąc ja też jakiś czas temu szukałem prostego programu tego typu - i ostatecznie zostałem przy tym - oraz także przy polecanym PHOTO FILTRE 6.1 - na pewno bardziej rozbudowany, ale też trochę bardziej skomplikowany. Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
|
Muszka troche uproscila, ale pisze dobrze
wez np jakis komiks i zmniejsz o powiedzmy20% w jakims programie - napisy przestana byc czytelne ta sama operacja w irfanie daje o wiele lepszy rezultat oczywisci w programach typu photopaint mozna uzyskac podobne lub lepsze rezultaty, ale to juz jak strzelanie z armaty do komara :) |
A czy ktos wie jak zmienic rozmiar/rozdzielczosc kiku(nastu) plikow na raz, hurtowo?
Z gory dzieki za odp. :piwo: |
Ja polecam Adobe Photoshop Elements... uważam, że jest najlepszy do obróbki amatorskiej. Wada - nie ma wersji PL (chyba).
|
czero - w zasadzie kazda normalna przegladarka zdjec to potrafi
na przykladzie irfana wlaczasz irfana wciskasz t zeby miec miniaturki wciskasz b zeby miec batch dialog czyli hurtowe operacje dodajesz zdjecia ktore chcesz zmienic w opcjach wybierasz resaiz i podajesz parametry - czy d konkretnych rozmiarow, czy procentowo, czy zachowac aspect ratio czy nie start (albo go - jakos tak) po chwili w wybranym wczesniej folderze docelowym masz komplet miniaturek w opcjach programu write/jpeg masz mozliwosc wlaczenia/wylaczenia zachowywania infa plikow typu exif w batch dialog masz jedna ciekawa opcje - delete original - zastanow sie czy ja wlaczac ;) |
Obecnie mam FastStone Image Viewer i jestem o wiele bardziej zadowolony z niej niz z infrana itp, bo sie przyzwyczailem do "darmowej" wersji acdsee i ta przegladarka jest do niej podobna i mila w obsludze.Oczywisccie za darmo do uzytku domowego, bez nag screenow itp
|
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:59. |