Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Finereader word i rosyjski tekst (https://forum.cdrinfo.pl/f5/finereader-word-rosyjski-tekst-58752/)

sono 18.11.2005 18:38

3 rozy tak zrobiłem nic nie dało dzisiaj sciągam service pack 2 do offica może to coś pomoże a w FR 8 masz rosyjski słownik ściągnąc go można z strony FR. FR 6 nie maił możliwości rozpoznawania rosyjskich znaków nawer z service packiem 2 chyba ze był ukryty bo taż szukałem. Czekam ne e-mail od nich.

bgn 18.11.2005 11:43

Cytat:

Napisany przez sono
Kiedy zmieniam czcionki w FR większośc ma rosyjskie znaki {arial, Time new roman }ale są i takie gdzie wyświetlają sie tylko kwadraciki

tego nie rozumię - zmieniam czcionki. Jezyk wybiera sie przed skanowaniem tekstu ( wczytaniem obrazka z tekstem) , a nie poźniej. Po przejsciu skanera matryca zeskanowanego znaku zamieniana jest na odpowiedni font ( w duzym uproszczeniu) i na ekranie pojawia się tekst. Odinstaluj FR, zainstaluj ponownie poprawnie trzymajac w napedzie oryginalna plytka tak dlugo jak trzeba, zainstaluj wszystkie jezyki ktorymi bedziesz sie poslugiwal, odpal FR wybierz jezyk rosujski i wtedy wczytuj tekst ze skanera lub obrazka ( bo nie wiem co tam masz). Przy ruskich bukwach przy korzystaniu ze skanera bardzo pomocne jest zwiekszenie rozdzielczosci z wymaganego 300 na 400 lub wiecej w zaleznosci od wielkosci i "wyraźności" tekstu. Po wczytaniu tekstu do FR nie uzywaj slownika bo go nie masz tylko przeslij tekst do worda i ewentualnie popraw pojedyncze bukwy ( wczesniej zainstaluj rosyjska klawiature). Zmiane fontow mozesz robic tylko w wordzie, ale przy pakiecie dla krajow europy srodkowej i wschodniej w gre wchodzi tylko arial, times nr i courier inne nie, chyba że masz od kogos z rosji przeslane i zainstalowene inne kroje fontow

andrzejj9 17.11.2005 17:27

Jeśli masz oryginalne oprogramowanie to jak bym po prostu zadzwonił do producenta FineReadera (ewentualnie napisał maila) i się dokładnie dowiedział, w czym może być problem. Bo w ten sposób, zwłaszcza na odległość, to możemy sobie gdybać..

sono 17.11.2005 17:13

kiedy tekst FR chce zkopiowac do PDF wyskakuje komunikat
"This text uses characters not supported by standard fonts. These characters not be displeyed. It's recommendet to use system fonts."

Podajcie adresy forum gdzie moge znaleśc odpowiedz na pytanie mam coraz mniej czasu na przetłumaczenie tego tekstu.

sono 17.11.2005 14:58

Cytat:

Napisany przez bgn
ale w dalszym ciagu nie odpowiedziales na postawione pytanie - czy po przejsciu skanera po stronie lub wczytaniu obrazka z tekstem rosyjskim FR wyswietla ci tekst cyrylica. Bo jesli wszystko jest legalne to jedyna przyczyna jest brak matryc rosyjskich fontow w FR ( recognita) i tedy nie widac ich tez w FR lub niewlasciwa lub uszkodzona czcionka w wordzie ( to latwo sprawdzic wymieniajac fonty na np.arial)

Kiedy zmieniam czcionki w FR większośc ma rosyjskie znaki {arial, Time new roman }ale są i takie gdzie wyświetlają sie tylko kwadraciki

bgn 17.11.2005 12:42

Cytat:

Napisany przez sono
Jest to legalna wersja FR i worda

ale w dalszym ciagu nie odpowiedziales na postawione pytanie - czy po przejsciu skanera po stronie lub wczytaniu obrazka z tekstem rosyjskim FR wyswietla ci tekst cyrylica. Bo jesli wszystko jest legalne to jedyna przyczyna jest brak matryc rosyjskich fontow w FR ( recognita) i tedy nie widac ich tez w FR lub niewlasciwa lub uszkodzona czcionka w wordzie ( to latwo sprawdzic wymieniajac fonty na np.arial)

sono 17.11.2005 11:34

Jest to legalna wersja FR i worda

bgn 17.11.2005 11:26

Cytat:

Napisany przez sono
Jest to time new roman w readerze i wordzie. Kiedy skanuje polski tekst też jest time new roman i z łatwością przenosi do worda, angielski włoski też sprawdzałem jest wszystko prawidłowo tu musi chodzic coś o konwersje cyrylicy. Aby finereader rozpoznawał rosyjskie wyrazy należy zainstalowac recognition russia byc może jest tu przyczyna.

a po przejechaniu skanera przez tekst widzisz w FR rosyjski tekst wyswietlony cyrylica? Bo jesli tak i zainstalowane sa fonty dla europy srodkowej i wschodniej, a Word nie jest wersja angielska z dogranymi polskimi fontami to by oznaczalo, ze masz cos pokopane w FR - np. niekoniecznie legalna wersje i to co widzisz to jest wersja demo, bo takie sa ograniczenia

sono 17.11.2005 11:16

Jest to time new roman w readerze i wordzie. Kiedy skanuje polski tekst też jest time new roman i z łatwością przenosi do worda, angielski włoski też sprawdzałem jest wszystko prawidłowo tu musi chodzic coś o konwersje cyrylicy. Aby finereader rozpoznawał rosyjskie wyrazy należy zainstalowac recognition russia byc może jest tu przyczyna.

andrzejj9 17.11.2005 10:21

No to w takim razie rzeczywiście wszystko zainstalowane jest prawidłowo.. Jedyna rzecz, jaka mi jeszcze przychodzi do głowy, to że może po zapisaniu tekstu z finereadera jest on wyświetlany za pomocą jakiejś domyślnej czcionki, która nie ma rosyjskich znaków. Może sprobuj ją jeszcze zmienić?

sono 17.11.2005 10:11

Mam wszystko zainstalowane moge pisac po rosyjsku.
Problem polega na przeniesieniu tekstu z finereadera 8 do worda jak i htmla oraz tłumacza polsko-rosyjskiego. Z witryn rosyjskich mam możliwośc przeniesienia tekstu do worda i tłumacza. Cos może byc z kodowaniem nie mam pojęcia.

andrzejj9 17.11.2005 09:41

Piszę z pamięci, ale w Panelu Sterowania i opcjach regionalnych powinieneś mieć taką możliwość.

Z tym, że nie jestem pewien, jak to wygląda w przypadku języka rosyjskiego, bo nigdy takiego nie instalowałem. Na pewno można tak zainstalować chiński/japoński więc podejrzewam, że inne też, ale pewności nie mam.

sono 17.11.2005 08:34

A jak je zainstalowa w windzie xp jak tam wogule są

andrzejj9 17.11.2005 08:24

Cytat:

Napisany przez sono
gdzie znajde rosyjskie czcionki

Na płycie z Windowsem prawdopodobnie.

sono 16.11.2005 18:44

gdzie znajde rosyjskie czcionki

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 15:22.