Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Sprzęt audio do samochodu. Proszę o porady, fakty, uwagi. (https://forum.cdrinfo.pl/f5/sprzet-audio-samochodu-prosze-o-porady-fakty-uwagi-58947/)

CIAPEK 21.11.2005 20:16

Sprzęt audio do samochodu. Proszę o porady, fakty, uwagi.

Witam!
Już niedługo trafi w moje posiadanie samochód :) będzie to prawdopodobnie Golf III.
Ważną rzeczą będzie dla mnie sprzęt grający o którym mam małe pojęcie jeśli chodzi o Waty, moce i inne.
Chciałem abyśmy się zajęli najpierw radiem-niekoniecznie marką, ale typem, mocą aby spełaniało swoje zadanie.
Samochód ma podobno 4 głośniki, sam jestem ciekawy jak grają, ale docelowo chciałbym coś lepszego-z góry mówie, że nie zakładam zakupu jakiejś tuby basowej bo aż tak mocno mi nie zależy na jeżdżącej dyskotece ;) i żal mi po porstu miejsca w bagazniku dla takich bajerów, ale głośniki mają grać godnie.
Jaka moc radia? Wiem, że są jakieś oznaczenia typu 45W X 4 itp. na co zwrócić uwagę, a jak pisałem docelowo chciałbym wstawić tam coś mocnego.
Radio planuje jakieś firmowe mp3/wma z promocji w jakimś domu towarowym dostaniemy już coś za ok. 500 zł tak coś czuje i słyszałem.
Proszę wytłumaczcie mi o co chodzi i porównajcie.

ok... to jakie głosniki jak juz bede zmieniał docelowo? jednodrożne? dwudróżne? i jaka moc aby radio je udźwignęło - powtarzam, że 4. Firmy też mile widziane bo tutaj nie mam rozeznania.

Pozdrawiam i dziękuję :)

już nie mogę się doczekać autka ;) :jupi:

Wawelski 21.11.2005 20:41

Ile kasy?
Tak czy inaczej podstawa, to wytłumienie drzwi i pociągnięcie przyzwoitych kabli.
Niezbędne minimum to jakiś 900 pln - na wygłuszenie, używany tani (ale przyzwoity) wzmacniacz, używany przyzwoity kaseciak i nowe, przywoity, odseparowany zestaw głośnikó na przód (z tyłu to można instalować suba, wzmacniacz albo psa).

CIAPEK 21.11.2005 20:59

wzmacniacz chyba też nie wchodzi w gre-niesądze żeby był potrzebny. Chyba, że to na prawde aż tak wiele daje przy zwykłych głośnikach
Tłumienie fury? hmm ciekawe, ale chyba też narazie nie wchodzi w gre.
Wawelski zajmijy się najpierw radiem - to o co pytałem aby było ok pod następne modernizacje bo skoro jest tam para głośników to narazie pojeżdze na nich i wpakuje kase na doszlifowanie auta.
Jak mówiłem radia nie ma - więc na pewno je kupie na początku.

Wawelski 21.11.2005 21:16

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
wzmacniacz chyba też nie wchodzi w gre-niesądze żeby był potrzebny. Chyba, że to na prawde aż tak wiele daje przy zwykłych głośnikach

Nie wiem, co nazywasz zwykłymi głośnikami, a co niezwykłymi - w zwykłych wg moich definicji daje baaardzo dużo. W niezwykłych - nic nie daje, bo one grają same ;)
45 czy 50W mocy we wzmacniaczach wbudowanch w radyjko to marketing (tak jak PMPO w głośnikach komputerowych) - jeszcze nie widziałem takiego, gdzie nawet z danych producenta wynikałoby, że mają moc większą, niż 22W RMS na kanał. A i to jest sporo naciągane, przy sporych zniekształceniacha zazwyczaj. Do 1/3 skali (w modelach z wyższej półki może do 2/3 skali) potrafi to całkiem ładnie grać. Ale nie jest to głośno.

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Tłumienie fury? hmm ciekawe, ale chyba też narazie nie wchodzi w gre.

Nie fury, tylko drzwi. Tłumienie (nie myl z wyciszaniem) to podstawa. Wyciszenie i wygłuszenie całego autka jest jak najbardziej wskazane - ale już nie niezbędne. Słuchałeś kiedyś głośników wyciągniętych z dobrych kolumn? Grają badziewnie. Każdy głośnik średnio czy niskotonowy potrzebuje obudowy rezonansowej. W samochodzie trzeba okleić drzwi - żeby blachy nie wpadały w wibracje i żeby stworzyć komorę rezonansową (trzeba pozatykać otwory i sprawić, żeby blacha była cięższa - popukaj sobie w drzwi democara audio na targach CA i porównaj z odgłosem "zwykłych" drzwi). Powtarzam - to podstawa, bo głośniczki za 50 PLN zagrają w wytłumionych drzwiach dużo lepszy bas niż głośniki za 500PLN w niewytłumionych drzwiach.
Cena materiałów na oklejenie pary drzwi to jakieś 100PLN. Rolka taśmy dekarskiej 10m x 30 cm powinna wystarczyć na dosyć dokładne oklejenie a do tego trochę blachy, żeby usztywnić większe otwory (wskazane przynitowanie/przykręcenie do fabrycznej blachy i dopiero oklejenie).

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Wawelski zajmijy się najpierw radiem - to o co pytałem aby było ok

Zaczynasz od dupy strony - chcesz zamontować super hiper sportowy silnik do syrenki. Już zanim ruszysz chłodnica powie papapapa, chwilę potem skrzynia biegów, zawieszenie, elektryka itd. Radyjko jest najmniej ważne - a w razie pomyłki najłatwiej sprzedać z najmniejszą stratą (kabelków nie sprzedasz a głośniki używane z dużą stratą).

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
Jak mówiłem radia nie ma - więc na pewno je kupie na początku.

Kup jakąś przyzwoitą używkę kasetową za 100-200PLN z wyjściami na wzmak i albo gotowym, albo łatwym do dorobienia line-in (a za zaoszczędzone 500PLN dokup playerek mp3, a jeszcze lepiej wygłusz autko)

ynsiwy 21.11.2005 21:28

ja w Media Markcie widzialem promocje radia Clarion ( firma b.dobra:) ) i kosztowalo ok 500 zl. o mocy 4 x 50W, tyle ze bez mp3. Jednak z moich doswiadczen mp3 jest praktycznie niepotrzebne, bo gdy nagrywam sobie plytke do samochodu to przynajmniej wiem jakie mam 20 piosenek na Audio CD :) a nie przeszukuje krazka zeby znaleźć dany utwor :)

A co do glosników to na tył moga byc dwa owale 3 drożne, albo 2, Sony Xplode, jakies 200W, tylko ze by sie wzmak przydal :)

a to jest chyba to radyjko co widzialem:
http://www.pixmania.com/pl/pl/93216/...e-cd-db35.html

a głosniki takie:
http://www.megamedia.pl/rtv-car-audi...-xs-f6941r.php
lub takie:
http://www.megamedia.pl/rtv-car-audi...xs-gf5720i.php

Wawelski 21.11.2005 21:46

Cytat:

Napisany przez ynsiwy
A co do glosników to na tył moga byc dwa owale 3 drożne, albo 2, Sony Xplode, jakies 200W, tylko ze by sie wzmak przydal :)

Co do Clariona - się zgadzam - dobra firma.
Co do wzmaka - zgadzam się. Nawet, jak przyzwoitej marki ma napisane to samo, co radyjko (natenprzykład 50W) to zagra o niebo lepiej od radyjka.

Natomiast tym tekstem, to rozbawiłbyś do rozpuku wszystkie fora CA.
1. W żadnym wypadku x-drożne - to się nadaje do WT, ale nie do grania muzyki. Liczą się tylko głośniki odseparowane. Źródełka tonów wysokich muszą być nakierowane na uszy, muszą być przed głową i nie powinno być przeszkód między nimi a słuchającym - ineczej mają marne szanse na zbudowanie sceny a w drzwiach, to giną w dużej mierze w nogach. Czy zauważyłeś, że jak masz dobrze nagraną muzyczkę (jazz tu jest baaardzo dobrym testem) to jesteś w stanie, przy dobrym sprzęcie, z zamkniętymi oczami wskazać, gdzie jest trąbka, werbel czy gitara z dokładnością do centymetrów? A gdzie jest kontrabas czy inne źródełko głębokiego basu - to już tak niezabardzo?
2. W żadnym wypadku Sony - radyjka robią średnie, głośniki jeszcze gorsze. To co mają dobre, to marketing.
3. 200W - Nawet pod wzmaka, to już disco (chyba, że operujesz PMPO, mocą maksymalną czy innym dziwnym wynalazkiem). 2 x 100W RMS wystarcza w zupełności do autka osobowego.

Wawelski 21.11.2005 21:50

Aaaa. Owale. Czyli w półeczkę? Czy może polecasz umieścić to w drzwiach?
Odważyłbyś się to napisać na jakimkolwiek forum CA??

ynsiwy 21.11.2005 21:50

zgadzam sie z tym ze najlepiej było by kupić osobno głosniki nisko tonowe, plus tweetery itp. Ja tam nie jestem audiofilem i tylko co z wlasnych doswiadczen wiem, to na sam poczatek by wystarczylo :)

ynsiwy 21.11.2005 21:56

Cytat:

Napisany przez Wawelski
Aaaa. Owale. Czyli w półeczkę? Czy może polecasz umieścić to w drzwiach?
Odważyłbyś się to napisać na jakimkolwiek forum CA??

chyba raczej ze w pólke...:]
a co do forum, to w takich nie uczestnicze, bo jak napisalem nie jestem maniakiem car audio, a wiem jaki sprzet sam mam i inni znajomi i mi to wystarcza i uwazam ze w tym wypadku tez by starczyło!

epol 22.11.2005 16:19

Tez mysle nad kupnem radia do samochodu. Z tym, ze ja chcialem miec cos co by czytalo karty pamieci no i dzis przegladajac allegro natknalem sie na "cus" takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72955324
Co o tym myslicie?

ynsiwy 22.11.2005 16:28

Cytat:

Napisany przez epol
Tez mysle nad kupnem radia do samochodu. Z tym, ze ja chcialem miec cos co by czytalo karty pamieci no i dzis przegladajac allegro natknalem sie na "cus" takiego:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=72955324
Co o tym myslicie?

Ja osobiście nie miałem styczności z takim radiem. Co moge powiedzieć, ze kumpel kupił radio na Allegro, tez bezfirmowe MP3/WMA i grac gra, jednak jakość dzwieku i wykonania wiele pozostawia do zyczenia.
Moze warto by było dozbierać troche funduszy :) i kupic coś firmowego :)

Wawelski 22.11.2005 17:27

Nie słyszałem tego radyjka. Ale sądząc po gadżetach, cenie i marce - nie nadaje się do słuchania muzyki.
Mogę się oczywiście mylić - ale wolałbym jakiegoś sprawdzonego kaseciaka Clariona, Alpine czy Pioneera. Obstawiam, że nawet tani playerek MP3 podpięty do takiego kaseciaka zagra lepiej, niż to radyjko (już nie mówiąc o sytuacji gdy podepniesz iAudio X5 i puścisz nawet nie flac tylko mp3).

CIAPEK 22.11.2005 21:45

jutro otwierają Media Markt w Toruniu!!
Jest Pioneer DEH3700 za 350 zł! To chyba bardzo się opłaca, co sądzicie?
mam zamiar z rana sie wybrac przed praca.

pozdro

http://photos.allegro.pl/photos/oryg...34061/73406190

ynsiwy 22.11.2005 22:08

Ja uwazam ze dobre radio!

* Tuner D4Q Digital AM/FM RDS
* Odczyt CD/CD-R/RW/MP3/WMA/WAV
* Wzmacniacz 4 x 45W
* Korektor BTB
* 1 wyjście przedwzmacniacza typu RCA
* RDS (PI, PS, AF, TP/TA)
* ARC FM
* D4Q (ARC 5)
* Automatyczne wyszukiwanie najsilniejszych stacji (BSA)
* Szybki tuner z syntezatorem PLL
* Tłumik szumów pulsacyjnych (PNS)
* Pamięć 18 stacji (FM 1,2, ML)
* Pamięć najsilniejszych stacji (BSM)
* Cyfrowy filtr o 8x nadpróbkowaniu
* 1-bitowy przetwornik cyfrowo-analogowy
* Przewijanie w przód/tył
* Powtarzanie
* Przeszukiwanie ręczne/ścieżki
* Pamięć ostatniej pozycji
* CD Text
* Zielone podświetlenie klawiszy

Polecam:) tym bardziej ze taka promocja! :D

Wawelski 22.11.2005 22:16

Cytat:

Napisany przez CIAPEK
jutro otwierają Media Markt w Toruniu!!
Jest Pioneer DEH3700 za 350 zł! To chyba bardzo się opłaca, co sądzicie?
mam zamiar z rana sie wybrac przed praca.

Przyzwoite radyjko za świetną cenę.
Ale obawiam się, że żeby je dostać w tej promocji to musisz w ciągu 15 minut wyjść z domu i stać w kolejce do rana (jak pojedziesz przed pracą to będziesz przez kilka godzin czekał na wejście do sklepu) ;)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:32.