Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Wyznaczenie własnego przyspieszenia ;) (https://forum.cdrinfo.pl/f5/wyznaczenie-wlasnego-przyspieszenia-60251/)

malaczarna 30.12.2005 12:53

Cytat:

Napisany przez epol
???

tego nie trzeba rozumiec:) im sie juz w glowach poprzewracalo:)
trzeba tylko przyznac racje:) i powiedziec:" tak tak rychu, oczywiscie masz racje:)"

epol 30.12.2005 12:33

Cytat:

Napisany przez rycho
Jak chcesz zostać w przyszłości prezesem to połóż laskę na to zadanie i skoncentruj się na czym innym.
Jak nie chcesz zostać prezesem to też olej to zadanie.
Ważne jest zaliczać i na ZLOTY jeździć.
Chlać to co inni chleją i udawać SZWARCEGENERA.

???

rycho 29.12.2005 16:57

Cytat:

Napisany przez Posłany
Nie dodałeś o tym że to powinno być w próżni - bo tak to tarcie powietrza... ;)

Obliczę za pomocą wahadła matematycznego ;) Jest dosyć fajnie :D

g= 4 pi^2 l / T^2

Jak chcesz zostać w przyszłości prezesem to połóż laskę na to zadanie i skoncentruj się na czym innym.
Jak nie chcesz zostać prezesem to też olej to zadanie.
Ważne jest zaliczać i na ZLOTY jeździć.
Chlać to co inni chleją i udawać SZWARCEGENERA.

Posłany 29.12.2005 16:50

Nie dodałeś o tym że to powinno być w próżni - bo tak to tarcie powietrza... ;)

Obliczę za pomocą wahadła matematycznego ;) Jest dosyć fajnie :D

g= 4 pi^2 l / T^2

MQs 28.12.2005 00:49

Dla zachowania dokładności pomiaru proponuje skok nago przy bezwietrznej pogodzie i ciśnieniu 1000 hPa. a dodatkowo im większa wysokość tym dokładniejszy pomiar czasu :D ...no, chyba że wystarcza Ci marne 4 z pracy domowej :>

Posłany 27.12.2005 11:38

Dzięki, zupełnie zapomniałem o tym wzorze, asdfg ;)

Dziekuję wszystkim za pomoc ;)

Banana Coctail 27.12.2005 10:01

Moze wahadlo matematyczne lub fizyczne (ale do tego drugiego musisz byc juz dosc dobrze obeznany z fizyka). Jednak to nie bedzie zbyt dokladne wyliczenie dla duzych wychylen wahadla. Zostaje jeszcze wzor na sile ciezkosci i wzor powszechnego ciazenia Newtona. Porownaj oba wzory i wylicz male g.

asdfg 27.12.2005 02:47

Najprostszy sposób to chyba skorzystanie ze wzoru na drogę w ruchu prostoliniowym jednostajnie zmiennym, bez predkosci początkowej (spadnie swobodne)
S = a * t^2 / 2
gdzie S to będzie Twoja wysokość z której chcesz skakac :) a przyspieszenie ***8222;a***8221; to będzie poszukiwane ***8222;g***8221;
Zatem
g = 2 * S / t^2
Masa nie ma znaczenia. Zatem zamiast skakac z krzesla mozesz np wyrzucac jakies rzeczy przez okno i mierzyc czas po jakim spadna na ziemie :) Przyspieszenie ziemskie zalezy jedynie od szerokosci geograficznej, wysokosci nad poziomem morza i miejsca pomiaru. Podawna w ksiazkach wartosc g=9,80665 m/s^2 jest waroscia przyspieszenia ziemskiego na poziomie morza i na 45st szerokosci geogr.
Jest jeczcze kilka innych sposobow pomiaru przyspieszenia ziemskiego (np przy pomocy wahadla) ale to juz najlepiej skorzystac z www.google.com :)
Pozdro

Desden 27.12.2005 02:30

Cytat:

Napisany przez REi
przyznacie ze wynik ciekawy ^^

Zależy co robi ten nauczyciel po godzinach, jak takie zadania zadaje:D
ps.może sprząta :hmm:

REi 27.12.2005 02:16

My mielismy kiedys podobne zadanie tylko z obliczniem wytrzymalosci ludzkiego ciala.... po 45min obliczen wyszlo nam ze czlowiek moze upasc z 5 metrow nie uszkadzajac oraganow wewnetrznych. Wynik odnosi sie oczywiscie do upadku bez amortyzacji - czyli plackiem na beton.... przyznacie ze wynik ciekawy ^^

Posłany 27.12.2005 01:28

@kraluk: ja muszę skacząc obliczyć przyspieszenie ziemskie ;) Tak nam kazał :D Więc nie mogę stosować g~9,81m/s2 bo to mi ma wyjsc ;)

andrzejj9 27.12.2005 00:26

Wiesz.. jak skok z jednego metra nie będzie wiarygodny to zawsze możesz skoczyć z 10.. ;)

A serio to nie bardzo widzę to zadanie. Ja bym chyba wykorzystał nie do końca precyzyjne sformułowanie i wsiadł do samochodu, którym przyspieszyłbym do setki mierząc czas. No i z tego wyliczył przyspieszenie.

kraluk 27.12.2005 00:18

Cytat:

Napisany przez Posłany
A jak obliczyc predkosc w chwili spadnięcia np. z 1 metra? :D Bo czegoś mi tu brakuje...

O ile się nie myle, to się to oblicza ze wzoru (wzoru na prędkość podczas uderzenia w ziemię).

V = pierwiastek z 2gh

Gdzie g to przyspieszenie ziemskie, g ~10 m/s^2.

Nad resztą pomyślę jutro, dziś już nie mam sił :D

Posłany 26.12.2005 23:56

Wyznaczenie własnego przyspieszenia ;)

Elo!

Ostatnio przegięliśmy z fizyki i mamy zadanie :D Mamy wyznaczyć swoje przyspieszenie, a co za tym idzie przyspieszenie ziemskie ;) Mamy to zrobić DOŚWIADCZALNIE wraz z OPISEM jak tego dokonalismy... I za bardzo nie wiem jak to zrobić żeby łądnie było...
a= /\v / t
A jak obliczyc predkosc w chwili spadnięcia np. z 1 metra? :D Bo czegoś mi tu brakuje...
Pomóżcie bo jakoś niby proste zadanie a poradzic ze nie moge :d A tutaj z przyspieszenia nie moge korzystac, co za tym idzie z ciężaru też nie, jedynie z masy, czasu i drogi...

Pozdro. Ja w międzyczasie bedę próbował :D Może się okazać że moje pytanie było zbyt banalne nawet. Ale nawet jeśli tak to nadal nie wiem do końca jak to napisać ("Skakałem z odległosci 1m na ziemię, mierząc stukrotnie czas..." ?)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:20.