![]() |
||
Nagrywarki |
Pliki |
Dyski twarde |
Recenzje |
Księgarnia |
Biosy |
Artykuły |
Nagrywanie od A do Z |
Słownik |
FAQ
|
||
|
|||||||
| Off topic Forum poświęcone wszelkim innym tematom. |
![]() |
|
|
Opcje związane z dyskusją | Tryby wyświetlania |
|
|
#1 |
|
BA/\//\/ED
Data rejestracji: 27.04.2003
![]() |
Wyznaczenie własnego przyspieszenia ;)
Elo!
Ostatnio przegięliśmy z fizyki i mamy zadanie Mamy wyznaczyć swoje przyspieszenie, a co za tym idzie przyspieszenie ziemskie Mamy to zrobić DOŚWIADCZALNIE wraz z OPISEM jak tego dokonalismy... I za bardzo nie wiem jak to zrobić żeby łądnie było... a= /\v / t A jak obliczyc predkosc w chwili spadnięcia np. z 1 metra? Bo czegoś mi tu brakuje...Pomóżcie bo jakoś niby proste zadanie a poradzic ze nie moge :d A tutaj z przyspieszenia nie moge korzystac, co za tym idzie z ciężaru też nie, jedynie z masy, czasu i drogi... Pozdro. Ja w międzyczasie bedę próbował Może się okazać że moje pytanie było zbyt banalne nawet. Ale nawet jeśli tak to nadal nie wiem do końca jak to napisać ("Skakałem z odległosci 1m na ziemię, mierząc stukrotnie czas..." ?)
|
| #ads | |
|
CDRinfo.pl
Reklamowiec
Data rejestracji: 29.12.2008
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Guru
Data rejestracji: 13.02.2003
![]() ![]() |
Cytat:
V = pierwiastek z 2gh Gdzie g to przyspieszenie ziemskie, g ~10 m/s^2. Nad resztą pomyślę jutro, dziś już nie mam sił
|
|
|
|
|
#3 |
|
the one
CDRinfo VIP
Data rejestracji: 08.12.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Wiesz.. jak skok z jednego metra nie będzie wiarygodny to zawsze możesz skoczyć z 10..
![]() A serio to nie bardzo widzę to zadanie. Ja bym chyba wykorzystał nie do końca precyzyjne sformułowanie i wsiadł do samochodu, którym przyspieszyłbym do setki mierząc czas. No i z tego wyliczył przyspieszenie.
|
|
|
#4 |
|
BA/\//\/ED
![]() |
@kraluk: ja muszę skacząc obliczyć przyspieszenie ziemskie
Tak nam kazał Więc nie mogę stosować g~9,81m/s2 bo to mi ma wyjsc
|
|
|
#5 |
|
ClassicGOD
Data rejestracji: 24.02.2004
![]() |
My mielismy kiedys podobne zadanie tylko z obliczniem wytrzymalosci ludzkiego ciala.... po 45min obliczen wyszlo nam ze czlowiek moze upasc z 5 metrow nie uszkadzajac oraganow wewnetrznych. Wynik odnosi sie oczywiscie do upadku bez amortyzacji - czyli plackiem na beton.... przyznacie ze wynik ciekawy ^^
|
|
|
#6 | |
|
-=Advokat^Diabła=-
Data rejestracji: 14.02.2005
![]() |
Cytat:
ps.może sprząta
|
|
|
|
#7 |
|
Nowy na forum
Data rejestracji: 17.04.2005
![]() |
Najprostszy sposób to chyba skorzystanie ze wzoru na drogę w ruchu prostoliniowym jednostajnie zmiennym, bez predkosci początkowej (spadnie swobodne)
S = a * t^2 / 2 gdzie S to będzie Twoja wysokość z której chcesz skakac a przyspieszenie ***8222;a***8221; to będzie poszukiwane ***8222;g***8221; Zatem g = 2 * S / t^2 Masa nie ma znaczenia. Zatem zamiast skakac z krzesla mozesz np wyrzucac jakies rzeczy przez okno i mierzyc czas po jakim spadna na ziemie Przyspieszenie ziemskie zalezy jedynie od szerokosci geograficznej, wysokosci nad poziomem morza i miejsca pomiaru. Podawna w ksiazkach wartosc g=9,80665 m/s^2 jest waroscia przyspieszenia ziemskiego na poziomie morza i na 45st szerokosci geogr.Jest jeczcze kilka innych sposobow pomiaru przyspieszenia ziemskiego (np przy pomocy wahadla) ale to juz najlepiej skorzystac z www.google.com ![]() Pozdro |
|
|
|
|
|
#8 |
|
Banned
Data rejestracji: 27.08.2003
![]() ![]() |
Moze wahadlo matematyczne lub fizyczne (ale do tego drugiego musisz byc juz dosc dobrze obeznany z fizyka). Jednak to nie bedzie zbyt dokladne wyliczenie dla duzych wychylen wahadla. Zostaje jeszcze wzor na sile ciezkosci i wzor powszechnego ciazenia Newtona. Porownaj oba wzory i wylicz male g.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
BA/\//\/ED
![]() |
Dzięki, zupełnie zapomniałem o tym wzorze, asdfg
Dziekuję wszystkim za pomoc
|
|
|
#10 |
|
Poważny używkownik
Data rejestracji: 16.02.2005
![]() |
Dla zachowania dokładności pomiaru proponuje skok nago przy bezwietrznej pogodzie i ciśnieniu 1000 hPa. a dodatkowo im większa wysokość tym dokładniejszy pomiar czasu
...no, chyba że wystarcza Ci marne 4 z pracy domowej
|
|
|
#11 |
|
BA/\//\/ED
![]() |
Nie dodałeś o tym że to powinno być w próżni - bo tak to tarcie powietrza...
![]() Obliczę za pomocą wahadła matematycznego Jest dosyć fajnie ![]() g= 4 pi^2 l / T^2
|
|
|
#12 | |
|
Guru
Zlotowicz
Data rejestracji: 16.01.2002
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
Jak nie chcesz zostać prezesem to też olej to zadanie. Ważne jest zaliczać i na ZLOTY jeździć. Chlać to co inni chleją i udawać SZWARCEGENERA. |
|
|
|
|
|
|
#13 | |
|
przeciętny zjadacz...piwa
Zlotowicz
Data rejestracji: 12.04.2002
![]() |
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Guru
Data rejestracji: 05.06.2005
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Cytat:
im sie juz w glowach poprzewracalo trzeba tylko przyznac racje i powiedziec:" tak tak rychu, oczywiscie masz racje "
|
|
|
|
|
![]() |
|
|