Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   optymalna prędkość nagrywania DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f28/optymalna-predkosc-nagrywania-dvd-61891/)

Atlantis 20.02.2006 20:44

Cytat:

Napisany przez processor
Atlantis, to nie jest dobrze nagrana płytka.

Czyli co? Wyrzucić i nagrać jeszcze raz, czy do przyjęcia, chociaż nie do końca zadowalające? Z tego co widzę, to rzeczywiście ta nagrywarka o wiele lepiej radzi sobie z plusami...
Odnośnie pytanie basti86... Kupiłem ostatnio cake Verbatimów DVD+R Advenced AZO 16x. Skoro doszliśmy do wniosku, że na 812S płytki 8x najlepiej nagrywać 4x, to jak powinienem postępować z szesnastkami? Też 4x czy całe 8x?

SpeedFreaK 18.02.2006 19:00

Atlantis, to nie jest dobrze nagrana płytka.

basti86 18.02.2006 13:58

a ja mam pytanie z jaka predkościa polecacie nagrywać płytki dvd+r digital movie verbatim 4x na nagrywarce liteon 812s z biosem 832s oczywiscie booktype na dvd-rom czy zmniejszyc predkosc czy wypalac 4x?

Atlantis 17.02.2006 18:55

Hmm... a właściwie jak to jest ze standardem? Mówi się, że wartość PI Errors nie powinna być większa niż 280 - zgodnie ze standardem. Chodzi o wartość maksymalną czy średnią? Nagrała mi się tak płyta z filmem (nośnik Verbarima "-" certyfikowany właśnie do nagrywania filmów, tania ta płyta nie jest... ;P), że:

PI Errors
Średnio: 73.07
Maksimum: 359
Całość: 1089063

PI Failures
Średnio: 0.23
Maksimum: 6
Całość: 4329

Nero dał 77 Disc Quality

Co mam o tym myśleć? Niby wiadomo, że 812S gorzej obie radzi z minusami, ale czy mam się cieszyć z takiego wyniku jeśli chodzi o film DVD?

Atlantis 11.02.2006 05:39

Hmm.. a jakie są zalecane maksymalne wartości dla PIF? Jeśli CD-DVD Speed day 90 Disc Quality, to dobrze? ;)
Co mam myśleć o następującym wyniku:

PI Errors
Maksimum: 13
Średnio: 3.35
Total: 31075

PI Failures

Maksimum: 4
Średnio: 0.03
Total: 376

Wykresy wyglądają dosyć gładko, w przypadku PIF jedna "kreska" na 4, cztery na 3, kilka na 2 i reszta na jeden. Mam rozumieć, że płyta wypalona całkiem dobrze? ;) (TDK DVD+R 8x nagrana w 4x)

ed hunter 06.02.2006 22:47

no to plusy nagrywane 4x sprawdź SONY DVD+R 8x D11 :spoko:

Atlantis 06.02.2006 22:41

Cytat:

Napisany przez ed hunter
jak najbardziej dobre spostrzeżenia...................tylko od kiedy Masz osiemsetdwunastkę???

Wiesz, że nawet nie pamiętam... Może dwa lata, może mniej... Kupiłem ją kiedyś za 400 zł w sklepie. Jeśli chodzi Ci o jakośc nagrywania minusów, to przez dłuższy czas wystarczyło mi, że się weryfikują i czytają, dopiero teraz zaczynam się jeszcze dodatkowo martwić tym, żeby były jak najlepsze wyniki w teście na ilośc błędów. :)

ed hunter 06.02.2006 21:38

Cytat:

Napisany przez Atlantis
Na razie moje obserwacje wskazują, że lepiej nagrywają się plusy od minusów, dlatego przerucam się na te płytki. Brakuje mi jednak czasu i szkoda nośników na dokłądne testy, więc wolę przyjąć lekki margines błedu i zdać się na opinię bardziej doświadczonych użytkowników - wygląda na to, że optimum to 4x. :)

jak najbardziej dobre spostrzeżenia...................tylko od kiedy Masz osiemsetdwunastkę???

Atlantis 06.02.2006 21:30

Na razie moje obserwacje wskazują, że lepiej nagrywają się plusy od minusów, dlatego przerucam się na te płytki. Brakuje mi jednak czasu i szkoda nośników na dokłądne testy, więc wolę przyjąć lekki margines błedu i zdać się na opinię bardziej doświadczonych użytkowników - wygląda na to, że optimum to 4x. :)

Popielaty 06.02.2006 20:24

Ostatnio zauważyłem następującą prawidłowość / napędy Benq 1640, Benq 1650 / mimo iż testy /wykresy/ płytek palonych x8 wyglądają bardzo dobrze płytki nie bardzo chcą się czytać na kilku stacjonarnych DVD /Thomson , Samsung itp/ natomiast palone x4 / mimo iż wykresy wyglądają gorzej / czytają się bez zająknięcia. Po tych moich ostatnich przypadkach z płytkami palonymi x8 wszystko palę x4 i w testy nie wnikam poniważ problemy z odczytem zmalały.

panTOMas 06.02.2006 18:58

Nie chciałem sugerować, że masz problemy ze sprzętem. Jedynie podzielić się obserwacją, że na tym samym modelu nagrywarki, biosu i tych samych nośnikach efekty bywają czasem różne i najlepiej przetestować to samemu.

Atlantis 06.02.2006 17:44

Cytat:

Napisany przez panTOMas
Byłbym ostrożny z zakładaniem, że skoro model, firmware i nośnik są takie same, to efekt końcowy musi być zbliżony. W grę wchodzi jescze wiele innych czynników, jak konfiguracja sprzętowa, stan systemu, czy w końcu inywidualne różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami sprzętu.

System działa u mnie sprawnie, a w trakcie nagrywania staram się wyłaczyć wszystkie obciążające procesy. Co do konfiguracji, to komputer jest względnie nowy, z cała pewnością lepszy niż zalecany przez producenta nagrywarki.
Tak więc nie sądzę, żeby te minimalne różnice miały aż tak wielki wpływ na wynik, zwłaszcza negatywny wpływ...

panTOMas 06.02.2006 17:34

Cytat:

Napisany przez Atlantis
Tyle tylko, że jeśli już ktoś przeprowadził testy na takim samym sprzęcie jaki sposiadam, przy użyciu takiś samych nośników jakich używam, to niby czemu miałbym wyważać otwarte drzwi, marnować czas i płytki nagrywając to samo dziesiątki razy?
Mam rozumieć, że jednak istnieje największe oprawdopodobieństwo, że optimum to 4x? ;)

Byłbym ostrożny z zakładaniem, że skoro model, firmware i nośnik są takie same, to efekt końcowy musi być zbliżony. W grę wchodzi jescze wiele innych czynników, jak konfiguracja sprzętowa, stan systemu, czy w końcu inywidualne różnice pomiędzy poszczególnymi egzemplarzami sprzętu.

ed hunter 05.02.2006 13:09

Cytat:

Napisany przez Atlantis
Tyle tylko, że jeśli już ktoś przeprowadził testy na takim samym sprzęcie jaki sposiadam, przy użyciu takiś samych nośników jakich używam, to niby czemu miałbym wyważać otwarte drzwi, marnować czas i płytki nagrywając to samo dziesiątki razy?
Mam rozumieć, że jednak istnieje największe oprawdopodobieństwo, że optimum to 4x? ;)

w przypadku tej nagrywarki (LiteOn 812S) i w miarę dobrych nośników DVD+R optimum to 4x ;)

testowałem to setki razy na tej nagrywarce, chyba na wszystkich istniejących biosach i mogę się pod tym podpisać.

Ed. :P

Atlantis 05.02.2006 07:30

Cytat:

Napisany przez slawekj
Wszystko zależy od napędu i nośnika.
Należy wykonać dziesiątki próbnych nagrań tym samym plikiem i porównać.
[...]
Na pozostałych napędach tylko metodą kolejnych prób można dobrać właściwą strategię i prędkość do konkretnej płytki i nośnika.
:)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:49.