Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Automatyczna kopia pliku worda (https://forum.cdrinfo.pl/f5/automatyczna-kopia-pliku-worda-62387/)

andrzejj9 15.02.2006 16:03

Automatyczna kopia pliku worda

Wczoraj oficjalnie zacząłem pisanie pracy magisterskiej i żeby zapobiec potencjalnym przykrym niespodziankom w przyszłości, chciałbym się zawczasu zabezpieczyć.

Czy jest w Wordzie funkcja robienia automatycznej kopii pliku po każdej jego edycji do wybranego katalogu? Ewentualnie coś innego działającego w podobny sposób?

Maciej 15.02.2006 16:08

heee...

Narzędzia/Opcje/Zapisywanie ...

A to co znalazłem w Pomocy Worda...:

Automatyczne zapisywanie plików podczas pracy:

W menu Narzędzia kliknij polecenie Opcje, a następnie kliknij kartę Zapisywanie.
Zaznacz pole wyboru Zapisz informacje potrzebne do odzyskania pliku co.
Korzystając z pola minuty wprowadź wartość dla odstępu czasu, w jakim mają być zapisywane pliki. Im częściej pliki są zapisywane, tym więcej danych zostanie odzyskanych w przypadku wystąpienia przerwy w zasilaniu lub podobnej awarii w czasie, gdy plik jest otwarty.

prometeusz 15.02.2006 16:08

zakladka narzedzia/opcje/zapisywanie - tam sobie ustawiasz wszystko:)
edit
no nie zdazylem

Kasprzak 15.02.2006 16:12

nie chce powielac sposobu dotarcia do menu znowu...
ale wg mnie dobrym sposobem bedzie zgrywanie po kazdej edycji dodatkowo na PEN DRIVE`a (zajmuje to sekunde, a masz podwojne zabezpieczenie)

andrzejj9 15.02.2006 16:16

Nie wiem, czy mnie dobrze zrozumieliście. Mi nie chodzi o to, żeby Word automatycznie zapisywał mi dokument, nad którym w danym momencie pracuję w tym samym pliku, bo takie zapisy robię niejako automatycznie sam (ctrl+s to kombinacja, której już właściwie nieświadomie używam co kilkanaście sekund), ale żeby przy np. zamknięciu pliku automatycznie robił jego kopię zapasową w wybranym przeze mnie katalogu.

Jest taka funkcja w ustawieniach "Always create a backup copy" (mam angielskiego Office'a) i prawdopodobnie jest to to, o co mi chodzi, ale nie ma tu żadnych dodatkowych ustawień z nią związanych, np. wybrania katalogu, gdzie ta kopia będzie tworzona.

andrzejj9 15.02.2006 16:18

Cytat:

Napisany przez Kasprzak
nie chce powielac sposobu dotarcia do menu znowu...
ale wg mnie dobrym sposobem bedzie zgrywanie po kazdej edycji dodatkowo na PEN DRIVE`a (zajmuje to sekunde, a masz podwojne zabezpieczenie)

Widzisz, mniej więcej o to mi chodzi, tylko chciałbym, żeby Word robił to automatycznie. Wybrałbym sobie dla kopii katalog, do którego mam dostęp z drugiego komputera i będąc na nim przegrywał ten plik. W ten sposób miałbym kopię na drugim komputerze, co byłoby już wystarczającym zabezpieczeniem na jakieś nieprzewidziane sytuacje (łącznie z kradzieżą laptopa, której nie przewiduję, ale wszystko może się zdarzyć (odpukać..) ).

Maciej 15.02.2006 16:21

co to znaczy "robienia automatycznej kopii pliku po każdej jego edycji do wybranego katalogu" ?

napiszesz "a" czy "b" bo to już jest edytowanie dokumentu ...to ma zapisywać po każdym kilknięciu klawisza ?

andrzejj9 15.02.2006 17:09

Otwieram dokument, piszę w nim coś i zapisując zmiany jednocześnie zapisywane są one w jego kopii, która znajduje się w katalogu "x".

Kris 15.02.2006 17:19

http://www.gmayor.com/automatically_backup.htm

Jest tu makro, które zapisuje dokument, gdzie można wskazać katalog kopii zapasowej (dodatkowej).

PS. Ja swoją zapisywałem (codziennie) na CD-RW oraz na innej partycji.

andrzejj9 15.02.2006 17:35

Cytat:

Napisany przez Kristoferros
http://www.gmayor.com/automatically_backup.htm

Jest tu makro, które zapisuje dokument, gdzie można wskazać katalog kopii zapasowej (dodatkowej).

PS. Ja swoją zapisywałem (codziennie) na CD-RW oraz na innej partycji.

Dokładnie o coś takiego mi chodziło, dzięki serdeczne.

(swoją drogą szkoda, że Word nie ma czegoś takiego w funkcjach domyślnych..)

esem 15.02.2006 19:35

Oczywiście, że ma to w OPCJACH > zapisywanie... Wystarczy włączyć.
Natomiast nie należy włączać "szybkiego zapisywania" > jest wtedy w RAMie i dalej można już sobie samemu dopisać ciąg dalszy (nastąpi, po obudzeniu się z ręką w nocniku)...

andrzejj9 15.02.2006 21:32

Cytat:

Napisany przez esem
Oczywiście, że ma to w OPCJACH > zapisywanie... Wystarczy włączyć.
Natomiast nie należy włączać "szybkiego zapisywania" > jest wtedy w RAMie i dalej można już sobie samemu dopisać ciąg dalszy (nastąpi, po obudzeniu się z ręką w nocniku)...

Na stronie podanej wcześniej jest wyraźnie napisane, że Word nie posiada takiej funkcji. Ale nie znaczy to, że na 100% tak jest, więc jeśli wiesz, jak to dokładnie zrobić, to jak możesz to napisz. Tylko czy na pewno przeczytałeś, o co mi chodzi, bo już wcześniejsze odpowiedzi były nie do końca na temat.

ed hunter 15.02.2006 21:37

Word na 100% sam co jakiś czas zapisuje dokument na dysku - kiedyś miałem brak zasilania i straciłem tylko kilka minut pisaniny. nic nie ustawiałem.

andrzejj9 15.02.2006 21:56

Cytat:

Napisany przez ed hunter
Word na 100% sam co jakiś czas zapisuje dokument na dysku - kiedyś miałem brak zasilania i straciłem tylko kilka minut pisaniny. nic nie ustawiałem.

NIE O TO MI CHODZI!!

Ja chcę żeby Word zapisywał wszelkie zmiany jednocześnie w pliku, na którym pracuję plus w jego kopii. Żeby np. w sytuacji, kiedy przez pomyłkę (niemożliwe, ale nie o to teraz chodzi) skasowałbym plik główny, żebym miał jeszcze jego kopię. Wiem, że mogę to robić ręcznie, ale cały czas chodzi mi o zautomatywanie tej czynności. I właściwie odpowiedź już dostałem, ale wynika z niej, że Word sam nie jest w stanie tego wykonać.

BD 15.02.2006 22:08

Mysle, ze mozesz sie pobawic z harmonogramem zadan. Dodaj nowe zadanie ktore bedzie wykonywane po zamknieciu Worda. Zadanie powinno uruchomic jakis prosty skrypt i tyle.

Poza tym jak masz Nero to pobaw sie Nero BackItUp. Dodaj tam nowe zadanie, okresl co ma byc backupowane i gdzie oraz kiedy. Ja osobiscie uzywam tego rozwiazania i jestem bardzo zadowolony. Jak wiesz mam sporo danych na ktorych mi zalezy i nie moge sobie pozwolic na strate...

PS
Wg mnie w samym Wordzie (mam wersje XP) nie ma takiego rozwiazania zeby robil kopie.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 10:17.