![]() |
w Warszawie nie ma fotoradar***243;w, ale b***281;dzie miasto wielkiego brata...:|
Cytat:
|
Cytat:
Taaa.. karac tych co pozyczyli, szczegolnie wypozyczalnie... karac rodzicow ze daja samochody dzieciom... co do jazdy 50km nad limit.... ja dostalem mandacik za jazde 60km wicej niz dozwolone... jechalem po drodze na ktojer byly takie dziury ze normalnym samochodem zawieszenie dawno mozna zgubic.. jechalem swoim UAZ'em... 80km/h .... Tak straszne przekroczenie... moglem spowodowac wypadek... bo na drodze sa dziury.... ale ze 100m dalej mozna jechac 90 to sie nie liczy.... zamknac mnie za takie przekroczenie.. zamknac i zabrac prawko... bo moglem rozjechac zajaca... (droga w polu) |
Nie demonizujmy tak tego przekraczania prędkości :)
Jeżdże samochodem od 5 lat z prawkiem (będzie z 8 w sumie). Zawsze byłem szybki, niektóry mówią, że za szybki. Sprawa wygląda tak, że nie spowodowałem żadnej stłuczki lub wypadku. A jeżdżę sporo. Ograniczenia prędkości interpretuje bardzo swobodnie i dowolnie... zależnie od sytuacji na drodze. Zdarza sie, że jade 2-3 razy szybciej niż można, ale także tylko 20 km/h więcej... Mam pewne zasady, których przestrzegam i one moim zdaniem mają największy wpływ na bezpieczeństwo jazdy: - nie wyprzedzam na czwartego - nie wyprzedzam na mostach z 1 pasem ruchu w jedną strone - nie wyprzedzam na skrzyżowaniach i przejściach dla pieszych :) I jeszcze jedna ważna rzecz... trzeba znać granice swoich umiejętności i możliwości samochodu. Wtedy wszystko będzie oki. |
To ze wszyscy ***322;amia przepisy nie znaczy ze ty tez musisz.
Jakis przymus jest ? Jezeli na tych lubiacych predkosc nie dzialaja rozne zdjecia z wypadkow czy prezentacja przygotowana przez policje co sie ostatnio pojawila to juz nic nie zadziala. No moze jak straca przez kogos innego jakas bliska osobe z rodziny, lub asami zawinia, tylko ze wtedy juz jest za pozno. Niestety ludzie przeceniaja swoje zdolnosci. Przeciez nikt z tych co zgineli nie myslal ze zginie, myslal ze mu sie uda, tak samo jak dziesiatki razy wczesniej. Gdyby jeszcze nie gineli w wypadkach inni tylko sam sprawca to ok, ale tak nie jest. Chyba warto byc kilka minut pozniej w domu niz kilkadziesiat lat wczesniej na cmentarzu. Kierowcy rjdowi tez maja wypadki na rajdach a chyba nikt z nas nie moze sie rownac z ich umiejetnosciami, to chyba daje do myslenia ? Ja jestem za jak najsurowszym karaniem tych przekraczajacych predkosc, a juz 40-50 km to masakra. A niech cos sie stanie przed naszym samochodem, ile czasu na reakcje zostalo ? A co do karania zawsze wlasciciela samochodu bez wzgledu na to kto prowadzil - 100% akceptacji. Trzeba brac odpowiedzialnosc za to ze sie komus pozyczylo auto. Tu dla mnie nie ma zadnej dyskucji, nie ufasz to nie pozyczasz i tyle. :) |
jazda na pami***281;***263; to pierwszy stopie***324; do grobu. znaki drogowe s***261; po to aby je czyta***263; a ***380;e cz***281;sto s***261; z***322;e...jak kto***347; je***378;dzi***322; w latach osiemdziesi***261;tych to wie co to z***322;e oznakowanie na drogach...potrafi***322; by***263; wykop w dwupasm***243;wce oznaczony noc***261; dech***261; pomalowan***261; w samoobron***281; ale nie odblaskow***261; farb***261;...na tak***261; dewiz nie by***322;o...ciekawe, bo Czesi mieli...mo***380;e wi***281;cej broni Arabom sprzedali...
co do instruktor***243;w prawa jazdy - to ostatnio taki imbecyl obtr***261;bi***322; mnie osobi***347;cie (kierowa***322;a kursantka) ***380;e jad***261;c na rowerze i chc***261;c praktycznie skr***281;ci***263; w lewo (bo droga g***322;***243;wna skr***281;ca***322;a w prawo) zje***380;d***380;am do lewej kraw***281;dzi jezdni. (( czyli ju***380; uczymy na pocz***261;tku, rowerzysta tw***243;j wr***243;g, za***a***263; *****..:wsciekly: a ja jad***261;c na rowerze mam takie same prawa jak TIR do kt***243;rego ten fragles z nauki jazdy nie myknie, bo mo***380;e go przerobi***263; na fajn***261; paczk***281; sprasowanego z***322;omu. ale rowerzysta nic nie mo***380;e, trzeba zabi***263; najlepiej...w mord***281; takich la***263; i nie czeka***263; a***380; spuchnie. a je***347;li chodzi o pomiary radarowe w stolicy i okolicach to jest fair, bo s***261; znane miejsca, jak kto***347; nie wie to gapa :P http://www.ksp.waw.pl/?page=Structure&id=207 a je***378;dzi***263; 100% zgodnie z przepisami to si***281; nie da i by***322;yby jeszcze wi***281;ksze korki gdyby ludzie tak je***378;dzili. edit: oczywi***347;cie *****i co jad***261; slalomem mi***281;dzy samochodami 140 na godzin***281; pozbawia***322;bym prawka na zawsze. |
Nie widze problemu, je***380;eli s***261; 2 pasy w 1 strone. A widzia***322;em takie absurdy, jak zakaz wyprzedzania na dwupasm***243;wce (i wcale skrzy***380;owania/przej***347;cia dla pieszych w pobli***380;u nie by***322;o)
|
Cytat:
|
Cytat:
|
A Ty my***347;lisz, ***380;e egzaminatorzy z prawa jazdy prywatnie je***380;d***380;***261; zgodnie z przepisami?
Szanuje to, ***380;e masz swoje zdanie na ten temat. Zobaczymy jak Tobie si***281; trafi fotoradar i co b***281;dziesz wtedy m***243;wi***322; :D |
Cytat:
Cytat:
nawet mandatu za parkowanie nie dostałem :D |
Cytat:
Jecha***263; w mie***347;cie (na mo***347;cie kt***243;ry rok temu przeszed***322; gruntowny remont, p***322;yty betonowe , kt***243;re s***261; przykryte asfaltem) jedzie si***281; miodzio a jest ograniczenie do 40km/h i na dodatek zakaz wyprzedzania :| Wszyscy tam gnaj***261; (je***380;eli tak mo***380;na nazwa***263; jazd***281; z pr***281;dko***347;ci***261; 80km/h) A co do tego czy mi si***281; ***347;pieszy***322;o to owszem, ***347;pieszy***322;o mi si***281;. Nie jestem g***322;upi, ***380;eby je***378;dzi***263; po mie***347;cie (nawet jak s***261; do tego warunki a trzeba przyzna***263;, ***380;e Cz***281;stochow***281; coraz mocniej remontuj***261;) tyle ile maszyna daje (Octavia 1,6l; 104konie, max speed 190km/h). @Patrix nie wierz***281; w to, ***380;e je***378;dzisz zgodnie z przepisami. |
Cytat:
nie bronię bezsensownej czasami organizacji ruchu bo wtedy nawet chęć przestrzegania zasad czasem nie wychodzi. Cytat:
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Przykład pielęgniarek (podchodząc do tego pamięciowo): - prosta droga (znak do 40km) potem wyjazd z terenu zabudowanego (koniec ograniczenia 50km/h więc gaz do dechy...) - zakręt w prawo droga pośrodku lasu zakręt w lewo i mizerny na bokach most pewność siebie co było przed nimi tłumi czujność... dziura, ślizg, kiera w lawo, prawo, barierka... Gdyby nie jechały na pamięć byłyby przygotowane na więcej niespodzewanych sytuacji moim zdaniem. Zaś pamięć w sensie gdzie jaki znak jest typy skrzyżowań to owszem tu pamięć się przydaje - wiem po sobie np jak jade w mieście, które znam -inaczej sie jedzie niż "nowym" miejscu. Cytat:
Cytat:
gaz hamulec, gaz hamulec i na pierwszym biegu z piskiem do 50km/h i najtańsze panienki się na to łapią... dosłownie dzidek bmw |
Kilka różnych kwestii tu poruszyłeś - po kolei.
Cytat:
Cytat:
Druga sprawa to fakt, o którym również pisałem - dlaczego te przepisy są tak łamane. Otóż z dwóch względów, o których wspomniałem nawet w poprzednim (czy jeszcze wcześniejszym) poście. Po pierwsze dlatego, że znaczna większość ograniczeń jest ustawiana zbyt rygorystycznie - dość swobodnie można założyć, że (pomijając małe wioski, gdzie rzeczywiście 50 na godzinę jest uzasadnione, a nikt tyle nie jedzie tylko dlatego, że jest to teoretycznie trasa przelotowa między dwoma większymi miastami) prędkość 20-30 na godzinę powyżej ograniczenia jest zupełnie bezpieczne (pomijam przykłady, gdzie można jechać 2-3 razy więcej bo ktoś niepotrzebnie zostawił po remoncie znak). Tym samym w miejscu, gdzie ograniczenie rzeczywiście jest uzasadnione, nikt go nie będzie przestrzegał, bo w stu innych miejscach było inaczej. Druga rzecz to nieuchronność kar, a właściwie jej brak - na polskich drogach otrzymanie mandatu za łamanie przepisów traktowane jest jako pech, a nie normalne następstwo. Jestem w stanie w ciągu godziny znaleźć we Wrocławiu kilkaset samochodów jadących lub zaparkowanych nieprawidłowo, na które policja nie zwraca uwagi (mam wiele takich zdjęć). Co więcej - nierzadko policja nie tylko nie zwraca na to uwagi, ale sama tak robi! (też mam zdjęcia). Tym samym w świadomości kierowców utrwala się całkowicie uzasadnione przekonanie, że u nas przepisy można dowolnie łamać, a tylko od czasu do czasu może się coś wydarzyć i otrzyma się za to karę. Osobiście uważam, że jest to tragiczne.. Cytat:
Cytat:
|
Cytat:
Dla policji nic absurdalne nie jest znak stoi na nim co***347; pisze i sobie ***322;api***261; jeleni. Ja wiem, ***380;e Ty szukasz 'wybitnych' przyk***322;ad***243;w na pewno takie s***261; ale w wi***281;kszo***347;ci przypadk***243;w kierowcy pirac***261; wszystkie zasady. Trzech moich kumpli ju***380; nie ***380;yje (19/20 lat) czemu ? Czuli si***281; zbyt pewnie... jeden jecha***322; tylko 30km/h ponad ograniczenie... jazda "na pami***281;***263;" nie ma nic gorszego... Trzy piel***281;gniarki wpad***322;y w po***347;lizg Fiatem Brava bo na drodze dziura si***281; zrobi***322;a (przyk***322;ad jazdy na pami***281;***263;, droga niby prosta dobrze wiedz***261; co przed nimi) a ***380;e to by***322; most nad rzek***261;... wszystkie potopione. Nie wiem dlaczego inni w moim wieku tego nie widz***261; mo***380;e dla niekt***243;rych zbyt wcze***347;nie na prawko... |
Cytat:
a) nie zlikwiduje się wszystkich absurdalnych ograniczeń stawiając na ich miejsce potrzebne, ale rozsądne b) policja nie zacznie tych już właściwych rygorystycznie przestrzegać (bo nie ukrywajmy - na dzisiaj dostanie mandatu to pech, a nie nieuchronność kary). Dodałbym jeszcze c) gdybyśmy mieli autostrady, ale że rozmawiamy poważnie, to sobie daruję ;) |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 03:32. |