![]() |
Cytat:
Start -> Uruchom -> CMD -> wpisz Defrag. wyświetli Ci się lista z jakim parametrem odpalić defragmentację. Mozesz ja wymusic ;) powodzenia |
Cytat:
Jeśli dobrze pamiętam, później jakiś czas po formacie jak robiłem było ok (chyba) a ostatnio dawno nie robiłem - ale jak puściłem scandiska to też kilka razy zaczynał od nowa - chyba jakiś śmieć siedzi w kompie - ale nic go nie może wykryć (Arcabit, Spybot czy Ad-Aware ...). Albo w jakiś ustawieniach coś to powoduje ... Pozdrawiam ro29 EDIT: jak dobrze pójdzie to może w niedzielę wezmę się za począdki na kompie - to zobaczymy jak to będzie |
Cytat:
|
Witam !
Cytat:
I jakoś nie zrobiła na mnie wielkiego wrażenia - może dlatego, że przyzwyczaiłem się już do FF - a na początku też mnie drażnił. Natomiast, czy jest szybsza - może troszke - choć po ostatnim sprzątaniu FF nie najgorzej sobie też radzi - więc wyraźnej różnicy nie widzę ... Ale dzięki za linka !! Pozdrawiam ro29 |
Polecam SeaMonkey.
www.seamonkey.pl To dawne Mozilla Suite pod nowa nazwa. Wiele ludzi twierdzi ze dziala szybciej od FF, zwlaszcza od 1.5. Mozliwosci ma takie same jak FF1.5 (przeciaganie kart, wyswietlanie SVG) i dziala na najnowszej odslonie silnika Gecko z 30 stycznia. Dodatkowo ma duzo wiecej opcji konfiguracji w porownaniu z FF (w FF liczy sie glownie latwosc obslugi wiec wiele rzeczy zostalo ukrytych, oczywiscie zalezy kto co woli). Co dziwne mimo ze wraz z przegladarka odpalany jest np. klient poczty (bardzo dobry! polecam. Wlasciwie jest to wbudowany Thunderbird) , wcale nie zajmuje wiecej RAMu niz FF. |
Witam !
Cytat:
I teraz też czasem tak jest - tylko po prostu o ile jeszcze niedawno było to w miarę do wytrzymania - to od kilku dni stało się problemem. Jak już wspominałem - wyłączenie wspomnianego procesu dużo pomogło - ale mam wrażenie, że jeszcze jakieś śmieci gdzieś siedzą. Co do stron Interii - to może to byś właśnie to - tam jest duzo animacji właśnie we Flash'u chyba - więc chyba stąd takie obciążenie. Skoro to muli na prockach 2 GH, to co ja mam powiedzieć ;) Cytat:
Natomiast ostatnio żadnych wtyczek do FF nie instalowałem. Pozdrawiam ro29 |
Cytat:
Którą wersję Foxa masz? Ja np. duże obciążenie pamięci miałem przed wersją 1.5. Problem ten wtedy był poruszany na forum mozilli, ale nie znalazłem wtedy konkretnej odpowiedzi. Z najnowszą wersją nie mam tych problemów, więc jednak chyba doszli problemu. Innym powodem może być jakaś niedopracowana lub źle współpracująca wtyczka... :| |
@ro29
wysokie zuzycie procesora jest spowodowanie reklamami i innymi syfami zrobionymi we flashu. Otworz sobie naraz kilka stron z www.filmweb.pl to zobaczysz jak muli... nawet na prockach 2GHz+. Od paru dni (odkad jade na SeaMonkey) pozbylem sie wtyczki flash. Na razie jakos zyje :D Btw wydaje mi sie (i nie tylko mi) ze SeaMonkey jest troszke szybszy niz firefox. Znany mi jest przypadek kiedy zrobiona we flashu reklama w Gadu-Gadu zzerala prawie 100% czasu procesora Athlon 1Ghz. |
Cytat:
Raczej nie pomogło. Tzn. - znalazłem później proces, który mi najbardziej obciążął kompa - nawet jak nie był Internet włączony - Rundl32 - udało mi się go usunąć z autostartu (po wielu mękach i wyłączaniu różnych rzeczy - chyba ostatecznie pomogło wyłączenie Tweak Ul z autostartu właśnie) - i jest ogólnie dużo lepiej - ale jeszcze nie tak idealnie jak chyba powinno być (czyli jak bywało jeszcze niedawno ). Z tego co wyczytałem w Google to mógł być jakiś trojan, który mi to włączał itd. Planuję także defragmentację dysku - tylko, że obawiam się, że może być znowu z tym problem, bo jak kiedyś robiłem to jakiś program powodował, że startowało to ileś razy od nowa... Choć defragmentacja raczej pomoże na ogólną prędkość działania, a nie na same obciążenie procesora. Pozdrawiam ro29 |
Chcesz usunac IE czy silnik IE? W nLite to 2 rozne opcje. Katalog IE mozna pewnie bez problemu usunac natomias silnik IE to inna sprawa (i pewnie zajmuje wiecej niz te pare MB).
Silnik IE od dawna jest czescia windows (i zapewne tworzy go kilkanascie plikow dll w system32). Mozna go usunac ale niektore (moze nawet wszystkie) programy domyslnie przyjmuja ze jest zainstalowany. Czesc z nich tak jak napisali przedmowcy moze sie nie uruchomic. Nikt (lacznie z autorem nLite) nie zaleca jego usuwania. Co do FF to bardzo rzadko mozna trafic na strone nieprawidlowo wspolpracujaca z ta przegladarka. Od trzech lat uzywam Mozilli (teraz Seamonkey) i nie przypominam sobie strony zle dzialajacej. To naprawde rzadkie przypadki. Nawet strony microsoftu dzialaja OK. Z mojego doswiadczenia Mozilla dziala bez zarzutow z mBankiem, Inteligo i Pekao24. |
|
Witam !
Cytat:
Dysk 40 GB mały - mhmm - ja to mam rzeczywiście mały i brak mi na nim czasem miejsca - bo mam 8,4 GB - i myślę, że najwyższy czas lekko zmodernizować komputer, właśnie też ze względu na dysk - taka 40 GB by się przydała (ew. 80) :) A tak na poważnie w podstawowym temacie - nie warto i nie radzę odinstalowywać IE - po pierwsze to problematyczne, po drugie może spowodować wiele komplikacji, a po trzecie - po prostu jest niezbędny. Np. niektóre strony albo wcale albo z błędami działają pod FF i Operą. IE jest także wykorzystywany przez inne programy - więc jest po prostu potrzebny. Natomiast co do banków - pod FF działa zarówno Inteligo, a wiem, że też Lukas Bank. W kwestii zapamiętywania haseł - nigdy nie stosuję tej opcji - po to jest hasło, że ja je mam znać, a nie komputer - szczególnie, takie jak do banku. Natomiast wygodną bardzo opcją w FF, jest fakt, że zapamiętuje on nazwy użytkowników, identyfikatory itd. Z moich doświadczeń wynika, że FF jest lepszy niż Opera - tzn. pod Operą część stron otwiera się z błędami - albo po prostu wygląda "dziwnie". Tylko czemu od kilku dni FF chodzi mi tak ociężale, a teraz gdy to piszę mam obciążenie procesora do 100%, z czego ponad 50% zajmuje mi FF ?? Mam otwarte 3 panele. I jeszcze zauważyłem, że niektóre strony - jak Interia - strasznie wpływają na żużycie procesora ... Pozdrawiam ro29 |
biorąc pod uwagę, że folder IE ma u mnie rozmiar 1.84MB to jeszcze wywalając wszystko z nim związane z systemu ile można zaoszczędzić miejsca....4MB???
naprawdę warto ^_^ :spoko: mały dysk jest wystarczającym powodem :hahaha: ;p |
[
Cytat:
.................................................. .................................................. No juz nie rob ze mnie takiego "wiekowca"dawno zapomnialem jak wyglada Wind.98 mam XP Po prostu ma maly HDD(40GB) i co jakis czas przenosze przez PM 8.0 po 1GB z innej partycji,wiadomo co róż cos nowego trzeba zainstalowac.pozdro. :piwo: Zostawie to wszystko tak jak jest. ;) A co do Inteligo to wszystko dziala,ale....przylogowaniu musze wpisac haslo recznie,bo te niby zapamietane przez FF jest niepoprawne,i wten sposob sie zablokowalem wczoraj. |
Cytat:
Do BPH możesz użyć spokojnie Mozilli. Jak znajdę potrzebną jej wtyczkę do podpisów, którą kiedyś wydębiłem od obsługi, to ją tu wrzucę. A tak wracając do głównego tematu: Skoro @Ostryga27 chce usunąć IE tylko ze względu na te kilka MB, to prawdopodobnie używa Windows 98. Jeśli tak, to rozwiązanie jest TUTAJ. Wtedy jednak warto. |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:30. |