Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Problem z odczytywaniem plyt cd:/ (https://forum.cdrinfo.pl/f28/problem-odczytywaniem-plyt-cd-62548/)

Cnot3k 19.02.2006 16:29

Problem z odczytywaniem plyt cd:/

strasnzie wolno odczytuje mi plyty cd:/ kopiowanie z plyty na dysk zajmuje ok. i nawte filmu pogladnac niemoge bo strasznie zacina:/ z plytami dvd wszytsko jest ok;/ i to juz na 100% niejest wina napedu bo na 3 probowalem :/ani tez nie systemu bo robilem ostatnio formata

drugi problem mam z nagrywarka dvd lite-on shm 160p6s kupilem ja wczoraj i niemoge zaaktualizowac firmware do zadnej wersji:/ a mam najstarsza:/
aha i na nagrywarcepsize ze to jest shm ale np juz w nero ze shw:/
a firmware probowlame do shw bo do shm niema

blagam pomocy!!

Bródka 19.02.2006 16:58

Z jakich plyt cd prubujesz odczytac te dane, na tloczonbych tez tak wolno odczytuje, zainstaluj sterowniki ASPI, wlacz DMA i tu masz tego firmware http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=17

Cnot3k 19.02.2006 19:31

Cytat:

Napisany przez Bródka
Z jakich plyt cd prubujesz odczytac te dane, na tloczonbych tez tak wolno odczytuje, zainstaluj sterowniki ASPI, wlacz DMA i tu masz tego firmware http://forum.rpc1.org/dl_firmware.ph...&manufactor=17

firmware juz zainstalowalem ale nadalnieche mi czytac plyt cd:/ obojetnie jakich :/ tzn czyta ale bardzo wolno a najdziwniejsze jest to ze w testach wychodzi wszystko : test robiony progrmame nero sr. predkosc odczytu to 37.91start 22.32koniec 50.23 uzycie cpu 1x 3% 2x 4% 4x 9% 8x 14% predkosc transferu 21mb/s czyli taknamoje oko wsyztsko ok

problem jest gdy np chce ogladnacjakis film gdy go wlcze(zplyty oczywscie) cdrom zaczyna sierozkrecac chodiz syzbko ale po ok. 10 sekundach zwalnia i szum maleje a film zaczyna sie scinac i niezaleznie od plyty cyz to jest plyta za 2zl czy za 50gr ani tez cyz tloczona cyz nie:/

Bródka 19.02.2006 20:12

Ilość załączników: 2
Włączyłes DMA i ASPI zainstalowales ?

Cnot3k 19.02.2006 20:45

Cytat:

Napisany przez Bródka
Włączyłes DMA i ASPI zainstalowales ?

wsyztsko tak jak na tych screenach jednak problem nadal wystepuje:/

Bródka 19.02.2006 22:05

To wlacz Nero cd-dvd speed i zeskanuj plyte pod katem jakosci nosnika i pokaz wynik graficzny

Cnot3k 19.02.2006 22:59

Ilość załączników: 1
plyta titanum cdr nagrana 10 minut temu zpredkoscia 24x

zaduzo bledow?? ale u kumpla np chodza normalni eplyty ktore u mnie sie zacinaja:/

Bródka 19.02.2006 23:29

No płytka nie wyglada najlepiej w szczegolnosci ze zostala nagrana z predkoscia 24x ale te plytki do dobry nie naleza, kup Verbatim AZO wypal cos na niej i zrob test, zobaczysz roznice, jak widzisz nero podaje jakosc dysku jako zero czyli do niczego, choc bledow c2 nie ale c1 jest duzo, jezeli mimo dobrego nosnika nadal jest problem to zanies nagrywarke do kumpla i przetestuj jezeli u niego jest to samo to proponuje serwis ale wedlug mnie jest to wina ewidentnie nosnika, choc przy tloczonych powinno byc ok, z reszta widze ze naped sie rozpedzil do maks predkosci, wiec zwalnianie podczas ogladania czy kopiowania filmu jest wina zlego nosnika

Cnot3k 19.02.2006 23:36

Cytat:

Napisany przez Bródka
No płytka nie wyglada najlepiej w szczegolnosci ze zostala nagrana z predkoscia 24x ale te plytki do dobry nie naleza, kup Verbatim AZO wypal cos na niej i zrob test, zobaczysz roznice, jak widzisz nero podaje jakosc dysku jako zero czyli do niczego, choc bledow c2 nie ale c1 jest duzo, jezeli mimo dobrego nosnika nadal jest problem to zanies nagrywarke do kumpla i przetestuj jezeli u niego jest to samo to proponuje serwis ale wedlug mnie jest to wina ewidentnie nosnika, choc przy tloczonych powinno byc ok, z reszta widze ze naped sie rozpedzil do maks predkosci, wiec zwalnianie podczas ogladania czy kopiowania filmu jest wina zlego nosnika

no tutaj faktycznie moze byc wina plyty ale dlaczego u kumpla dziala plyta ktora ma srednia bledow c1 ok 15 normalniea u mnie nie?? sprawdzalem wszytskie plyty z filammi i znalazlem jedna z srednia bledow c1ok0,8 bez c2 i wszystko bylo ok no ale nierozumie czemu:/ napewno tonieejst wina nepdu bo sprawdzalem na 2

Bródka 19.02.2006 23:44

Kazda nagrywarka inaczej odczytuje plyty, twoj kumpel ma taka sama co ty ?
Zmien nosniki na firmowe np. Verbatim, TDK to mysle ze bedzie ok
Tanie noniki maja to do siebie ze moga sie dobrze nagrac ale za tydzien juz plytka moze byc nie do odczytu

Cnot3k 20.02.2006 13:11

Cytat:

Napisany przez Bródka
Kazda nagrywarka inaczej odczytuje plyty, twoj kumpel ma taka sama co ty ?
Zmien nosniki na firmowe np. Verbatim, TDK to mysle ze bedzie ok
Tanie noniki maja to do siebie ze moga sie dobrze nagrac ale za tydzien juz plytka moze byc nie do odczytu

wlaśnie kupilem plyty dvd-r tdk i verbatima cd wiec zobaczymy jak to bedzie wygladac:) z tego co widze too plytki dysan sa tez bardzo dobre sprawdzam druga i srednia bledow c1 0.5 c2 0 a plytki spokojnie kolo pol roku maja

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 23:32.