Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Vista wymięka... (https://forum.cdrinfo.pl/f5/vista-wymieka-63603/)

Patrix 18.03.2006 23:09

ale jaja...gnome ||

radosio 18.03.2006 22:25

Cytat:

Napisany przez Matefusz
Na początek wezmę Knoppixa. Zasysać z p2p czy jakiejś www?

dobry wybór na początek :spoko:
a jak ściagniesz to Twój wybór. mozesz z www

Matefusz 18.03.2006 22:22

Na początek wezmę Knoppixa. Zasysać z p2p czy jakiejś www?

radosio 18.03.2006 20:48

Cytat:

Napisany przez Matefusz
W sprawach linuxowych za bardzo obcykany nie jestem. Jaką dystrybucje polecilibyście mi? Jestem początkujący w tych sprawach. I gdzie szukać materiałów odnośnie pierwszych kroków w linuxie? Może jakieś linki?

na poczatek mały Quiz
na forum sie mówiło o tym tutaj i tutaj i jeszcze tutaj

Edit: opinii co to tego jaką distro wybrac jest tyle ile uzytkowników. kazdy poleci to czego uzywa ;)

Matefusz 18.03.2006 20:44

W sprawach linuxowych za bardzo obcykany nie jestem. Jaką dystrybucje polecilibyście mi? Jestem początkujący w tych sprawach. I gdzie szukać materiałów odnośnie pierwszych kroków w linuxie? Może jakieś linki?

Smartek 18.03.2006 17:58

Cytat:

Napisany przez nico88
dla mnie te wszytkie bajeranckie zabawy oknami sa do d....py po co komu cos takiego
chyba nie bedziesz siedzial i sie zachwycal okienkami, komp nie do tego sluzy

nie?
ja ciagle bym je sobie przesuwal ^_^

pepperman 18.03.2006 17:58

Cytat:

Napisany przez nico88
dla mnie te wszytkie bajeranckie zabawy oknami sa do d....py po co komu cos takiego
na nim sie pracuje
a nawet jesli za pierwszym razem ci sie bedzie to podobalo to po pewnym czasie bedzie to nudne a wrecz irytujace ale pokazuje to umiejetnosci prograsmistow

przyspiesza prace. wez za przyklad 3d flip w viscie. niby bajer, ale w ten spsob mozesz przelaczac sie pomiedzy oknami znacznie szybciej niz tradycyjna metoda .

nico88 18.03.2006 17:48

na nim sie pracuje
a nawet jesli za pierwszym razem ci sie bedzie to podobalo to po pewnym czasie bedzie to nudne a wrecz irytujace ale pokazuje to umiejetnosci prograsmistow

radosio 18.03.2006 17:39

Cytat:

Napisany przez ynsiwy
a ja mam takie pytanie, czy aby to odpalic musze instalowac ten system czy odpala sie to bezposrednio z cd? bo nie bardzo rozumiem :)

odpala sie z CD ;)

ynsiwy 18.03.2006 17:37

a ja mam takie pytanie, czy aby to odpalic musze instalowac ten system czy odpala sie to bezposrednio z cd? bo nie bardzo rozumiem :)

andrzejj9 18.03.2006 17:14

Cytat:

Napisany przez Smartek
andrzejj - kazdy linux sprawia takie wrazenie na poczatku..
winna jest rowniez wersja live - spore ograniczenie mozliwosci..

ja sie czystej plytki CD nie dorobilem :P

To wiem, bo parę razy się już od Linuxa odbiłem.. Ale generalnie poza tymi oknami system nie wydawał się mieć nic do zaoferowania. A dodatkowo zawieszające się średnio raz na minutę programy też niezbyt optymistycznie świadczyły o stabilności..

A tę płytkę to może ci pocztą podeślę, będzie szybciej ;)

ed hunter 18.03.2006 17:08

galaretowate okna klejące się do wszystkiego - brrrryyyyyyy..... :>

Smartek 18.03.2006 17:04

andrzejj - kazdy linux sprawia takie wrazenie na poczatku..
winna jest rowniez wersja live - spore ograniczenie mozliwosci..

ja sie czystej plytki CD nie dorobilem :P

andrzejj9 18.03.2006 16:38

Pobawiłem się jeszcze trochę i już starczy. Jedyne, co mi się w tym systemie podobało, to te 'latające' okienka. A to trochę za mało..

Problem z dźwiękiem w końcu rozwiązałem, ale mimo wszystko był on nienajlepszej jakości. Jak próbowałem odtworzyć jakiś filmik, to już wyraźnie komputer mulił, muzyki nie mogłem odtworzyć w ogóle, bo program się zawieszał. Stylu (wyglądu) również nie mogłem zmienić, bo zawieszał się system. Czcionka w Mozilii była ledwie czytelna i również nie dało się tego zmienić (jedynie powiększyć, ale to już była zdecydowanie za duża).

Nie udało mi się znaleźć innych kilka opcji/bajerów, które chciałem sprawdzić, a mianowicie - półprzezroczystości okien, funkcji, która jednym przyciskiej rozmieszczała je obok siebie oraz płynnego przechodzenia pomiędzy pulpitami.

Pierwsze wrażenie jest takie, że taki fajny graficznie bajer, ale mało funkcjonalny.

andrzejj9 18.03.2006 15:58

Cytat:

Napisany przez Reetou
Z tego LiveCD za bardzo się nie da. Przynajmniej ja nie potrafię ;)
Ale warto obejrzeć w działaniu - przyjemna rzecz.

No ja wlasnie z niego pisze.

Wyglada rzeczywiscie bardzo przyjemnie dla oka, ale u mnie jest sporo ograniczen. Nie mam dzwieku, nie moge sie dostac do zadnych zasobow na komputerze (ale moze taka uroda wersji Live?), w Mozilli nie mam polskich znakow i jakos dziwnie mala czcionke (to pewnie da sie zmienic).

Genralnie system jest ciekawy, ale szkoda, ze tak dlugo sie uruchamia..

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:41.