Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Komputery - oprogramowanie i sprzęt (https://forum.cdrinfo.pl/f113/)
-   -   Jaka drukarka? (https://forum.cdrinfo.pl/f113/jaka-drukarka-64348/)

misiozol 09.05.2025 14:37

Zajrzyj na strone epsona i sam zadecydujesz, ja tam tylko podpowiadam.

chris996 08.05.2025 20:14

Cytat:

Napisany przez grzeniu (Post 1472948)
Te 130g nie wydaje się dużo, to raptem dwukrotność zwykłego papieru. Druk dwustronny wtedy był nie lada wyzwaniem, dziś to standard.

Wiem, że są drukarki, które mają tryb druku dwustronnego, w każdym razie to jednak papier fotograficzny, nie biurowy.
I CO WAŻNE: Chciałbym wydrukować sobie ulotki z mojej drukarki. W drukarni drukują minimum 50 szt. i jeszcze dostawa.
Cytat:

Napisany przez misiozol
Piszesz i masz
EcoTank ET-2860 lub tanszy brat EcoTank ET-1810. Albo kombajn do biura EcoTank ET-4810

Jeśli da radę na druku dwustronnym to super. Wydrukowałbym sobie ulotki w niewielkiej ilości sztuk.

misiozol 28.04.2025 12:49

Cytat:

Napisany przez chris996 (Post 1472944)
Dziwne, że taki zastój tutaj, ale jaka drukarka sprawdzi się w druku na papierze fotograficznym 130g? To jednak już wyższa liga papieru.
U mnie na atramentówce z trudem dałem radę, bo był to druk dwustronny,
także jedynie drukarka specjalnie dla papieru ulotkowego. Jeśli to nie koszt rzędu kilku tysięcy zł będzie super.

Piszesz i masz
EcoTank ET-2860 lub tanszy brat EcoTank ET-1810. Albo kombajn do biura EcoTank ET-4810

Mozna stosowac tansze tusze w butelkach, wydruk w jakosci 5,760 x 1,440 DPI , wspierana gramatura 64 - 300g/m2 , Bedziesz pan zadowolony :spoko:

grzeniu 27.04.2025 21:57

O widzisz, przypomniałeś mi. W opcjach wydruku ustawia się m.in. rodzaj i gramaturę papieru. Mój laser mono HP łyka papier do 170g (aż sprawdziłem) :O

Jarson 27.04.2025 21:53

Hmm, z mojej perspektywy to wygląda tak: w domu zwykła drukarka typu "Eko tank" czy tym podobna, gdzie można fabrycznie dolewać tuszu nie bawiąc się w zestawy CISS, zmienianie chipów itp., w dodatku taka, gdzie jeśli gąbeczka na nadmiar tuszu się zapełni, to po wyciśnięciu/wypłukaniu wystarczy potwierdzić ostrzeżenie a nie musieć wysyłać drukarki do serwisu :haha: Ja na przykład w domu korzystam z Canona G3060. Jeżeli do czegokolwiek taka drukarka to za mało - no to zamiast inwestować w półkę wyżej, wolę pójść do drukarni. I to zarówno jeśli chodzi o drukowanie dużo, dużego, czy bardzo ładnie.

Swoją drogą na tej wcale nie wiadomo jak bardzo zaawansowanej G3060 moja żona na ozdobnym papierze drukowała różne dyplomy itp. i wychodziło świetnie. Musiałem jedynie zmienić parametry bezpośrednio z ustawień drukarki, a nie programu, bo teraz "user friendly" interfejsy nie zawracają użytkownikowi głowy takimi opcjami jak "ustawienia zaawansowane", bo po co tak oczy straszyć :P

grzeniu 27.04.2025 21:45

Kiedyś, hen dawno temu, takie tekturki łykały atramentówki HP, np. moja HP840C. Wizytówki itp. spoko szły. Teraz stało się to problemem, bo dawno nie zerkałem w takie dane? Te 130g nie wydaje się dużo, to raptem dwukrotność zwykłego papieru. Druk dwustronny wtedy był nie lada wyzwaniem, dziś to standard.

chris996 27.04.2025 19:45

Dziwne, że taki zastój tutaj, ale jaka drukarka sprawdzi się w druku na papierze fotograficznym 130g? To jednak już wyższa liga papieru.
U mnie na atramentówce z trudem dałem radę, bo był to druk dwustronny,
także jedynie drukarka specjalnie dla papieru ulotkowego. Jeśli to nie koszt rzędu kilku tysięcy zł będzie super.

SEBAW 07.01.2023 15:06

Cytat:

Napisany przez loki7777 (Post 1457735)
Moze ta https://www.neonet.pl/urzadzenia-wie...p-1622we.html?
Nie ma bluetooth ale po co miala by miec? Chcesz z telefonu drukowac to masz apke brothera.

Nie potrzeba instalować apki Brothera na urządzeniach podpiętych do tej samej sieci. Wiem, bo sam posiadam drukarkę wielofunkcyjną Brothera. Windows, jak i Android sam wyszukuje drukarkę w sieci, bez pomocy aplikacji producenta. Do drukowania w androidzie najlepiej spisuje się Word (lepiej radzi sobie z różnorakimi dokumentami). A na PC/Laptopie z systemem Windows, to co komu się podoba. Apka przydaje się do spr. np. stanu tuszy, konserwacji, drukowania (choć tu mało jest opcji), skanowania (ale wydaje mi się, że można skanować za pomocą innych programów). Należy pamiętać, że na samym urządzeniu można sprawdzić stan drukarki i wykonać konserwację.

Brother posiada darmowe szablony do drukowania - KLIK.

- Deckard - 07.01.2023 13:23

Cytat:

Napisany przez ArnoldBoczek (Post 1457732)
Najpierw panikuje się nad kosztami tonerów, a później okazuje się, że prywatnie, to się drukuje 5 kartek na miesiąc...

Nie wiem ile będzie kartek drukowanych per msc - 150?

Nie jest to drukarka dla mnie.

Cytat:

Napisany przez misiozol (Post 1457736)
A ja sie spytam: w jakim celu potrzebujesz BT w drukarce ? To dość specyficzne.

Chodziło mi bardziej o łączność bezprzewodową, na poprzedniej stronie pisałem.

Chyba wybiorę Brother DCP-L2532DW, zobaczymy mam czas do wtorku.

misiozol 07.01.2023 12:26

A ja sie spytam: w jakim celu potrzebujesz BT w drukarce ? To dosc specyficzne.

loki7777 07.01.2023 12:23

Moze ta https://www.neonet.pl/urzadzenia-wie...p-1622we.html?
Nie ma bluetooth ale po co miala by miec? Chcesz z telefonu drukowac to masz apke brothera.

ArnoldBoczek 07.01.2023 11:18

Najpierw panikuje się nad kosztami tonerów, a później okazuje się, że prywatnie, to się drukuje 5 kartek na miesiąc...

grzeniu 07.01.2023 00:29

Ależ nie namawiam do firmy na 'K', chodziło tylko o ofertę. A oni mają przeważnie najbogatszą. Kupisz albo nie, u nich albo gdzieś taniej, co z reguły nie jest trudne.
Jakby bluetooth nie był konieczny...

- Deckard - 07.01.2023 00:13

Tak,zajrzałem ,choć Komputronik nie jest moim faworytem jeśli chodzi o zakup IT.

Co do wyboru to dupy nie urywa ,ale i tak jestem zaskoczony że coś jest ,szkoda że w kompaktowych wymiarach tylko hp

grzeniu 06.01.2023 23:17

No mają. Zajrzałeś tam w ogóle?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 06:29.