Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Temperatura Procesora !!! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/temperatura-procesora-66667/)

andrzejj9 22.07.2006 22:50

Cytat:

Napisany przez monmar1
Skończyły się moje problemy z przegrzewaniem komputera i innych elementów - odkurzyłem wnętrze ( pomimo tego, że nie było zbyt dużo kurzu ), a przede wszystkim wentylatory: procesora i zasilacza. Temperatura proca nie przekracza teraz 46 stopni C, a dysków 47 stopni C.
Nie myślałem, że ma to takie znaczenie - nadmieniam,że mój zestaw ma tylko jeden rok i ostatni raz był czyszczony pół roku temu.

Dzięki wszystkim za pomoc.

Różnie to bywa.. ja dokładnie wyczyściłem komputer ze 4 miesiące temu, a jak go kilka dni temu otworzyłem, to się przeraziłem.. Normalny kurz to jedno, ale już takie jego kłęby wyglądają nieciekawie..

monmar1 22.07.2006 22:34

Skończyły się moje problemy z przegrzewaniem komputera i innych elementów - odkurzyłem wnętrze ( pomimo tego, że nie było zbyt dużo kurzu ), a przede wszystkim wentylatory: procesora i zasilacza. Temperatura proca nie przekracza teraz 46 stopni C, a dysków 47 stopni C.
Nie myślałem, że ma to takie znaczenie - nadmieniam,że mój zestaw ma tylko jeden rok i ostatni raz był czyszczony pół roku temu.

Dzięki wszystkim za pomoc.

demek 21.07.2006 22:38

w pewnym momencie mobile mialy niskie vcore - pozniej to juz nie wiem co sie tam dzialo

Diabolique 21.07.2006 19:35

Cytat:

Napisany przez demek
na A64 to moze tyle maja ale nie na axp - chyba, ze na modelach mobile

na mobilach? czy na xp'kach o niskim vcore? a moze sie mysle i tylko mobile byly na 1.45V. niepamietam ...

REi 21.07.2006 19:16

No mozliwe - moj komp stoi w sumie w czesci biurka ktora jest od nigo o jakies 5 do 10cm szersza wiec nie ma bokiem obudowy swobodnego dostepu do powietrza.

andrzejj9 21.07.2006 18:56

Cytat:

Napisany przez REi
Mylisz sie - zawsze jechalem na otwartej obudowie a od czasu kiedy zamontowalem 2 dodatkowe wentylatory w budzie temp spadla o 5stopni a i tak w upaly procek dochodzi mi do 55 strpni :|

U mnie po otwarciu temperatura spada o 3 do 5 stopni mimo zamontowanych tych dwóch wentylatorów, o których wspominałem.. Ale to raczej po prostu indywidualne sytuacje, gdzie dużo zależy od konstrukcji samej obudowy, temperatury w pomieszczeniu, ruchów powietrza itp.

demek 21.07.2006 18:53

ja mam taka bude wiec przeciagow w niej nie brak :D

rork 21.07.2006 18:09

A64 3000+ 2400MHz 1,45V otwarta "buda" (w***322;a***347;ciwie nigdy jej nie zamyka***322;em :D ) ch***322;odzony AC Freezer 64
w pokoju ~32 stopnie
CPU 100%

http://img50.imageshack.us/img50/987...ciazonywp1.jpg

bezczynno***347;***263;

http://img50.imageshack.us/img50/981...ryidleeyl9.jpg

przy tep. otoczenia 22-25 stopni procesor ma proporcionalnie o 10 stopni mniej :D

sobrus 21.07.2006 18:07

no coz wszelkie obserwacje wskazuja na to ze jednak programy pod winda pokazuja cpu external temperature. po szybkim resecie odczyt external temp oraz wynik z sandry (lub podobnego programu) zawsze sa praktycznie takie same.
z drugiej strony zaden program pod windows nigdy nie pokazal mi temperatury powyzej 59C (nawet mimo najwiekszego obciazenia i najgorszego upalu, zapchania radiatora przez kurz itp. tak ze komp sie sam wylaczal na skutek dzialania ABS), podczas gdy w BIOSie temperatury ABS siegaly ok 70C.

Byc moze funkcja zczytywania temperatury z diody na procku jest malo popularna, przynajmniej w przypadku prockow AthlonXP i obslugujacych ich plyt glownych. Diode taka posiadaja tylko ostatnie modele tych prockow, a system ABS jest dostepny chyba tylko na plytach solteka (moze sa odpowiedniki u innych producentow) .
To by tlumaczylo dlaczego popularne oprogramowanie tego nie obsluguje.

Weron 21.07.2006 17:30

Cytat:

Napisany przez M@X
Moja 40'ka i 160'ka Seagate maja obecnie 44 i 51. Nie wiem czy to dobrze czy zle.

Producent podaje max 60 w ktorych moze dysk bezkonfliktowo dzialac, znaczy nie powinno nic sie stac. Wiec powinno byc ok.

demek 21.07.2006 17:17

Cytat:

Napisany przez sobrus
roznica jest, poniewaz BIOS podaje obie temperatury - i odczyt z czujnika z plyty (i ten pokrywa sie z odczytami z programow), i odczyt z czujnika na procesorze (nie widzialem programu ktory ta temperature podaje, jedynie chyba program producenta mobo, ale ja go nie uzywam).

Czujnik na procesorze jest bezposrednio powiazany z systemem ABS (Anti Burn Shield), ktora automatycznie wylacza lub resetuje komputer w przypadku jego przegrzania.
Co do A64, to watpie zeby dalo sie nawet nim uzyskac tak niskie temperatury. Na pewno nie w upaly.

Oto link do screena z biosu :
http://img291.imageshack.us/img291/1...7061556jx8.jpg
(sorry za jakosc ale aparat mi sie zepsul i zrobilem telefonem).

Programy typu sandra wypisuja tylko "CPU External temperature". Prawdziwej temperatury nie podaja.
Olbrzymia roznica w temperaturach External a ABS na obrazku spowodowana jest tym, ze procesor momentalnie nagrzal sie do temperatury typowej dla BIOSu, podczas gdy czujnik na plycie (razem z calym radiatorem na procku) dopiero wedruje ku temperaturze docelowej (gdzies ok 46C). Cala operacja od restartu do zrobienia zdjecia trwala kilka gora kilkanascie sekund.

tu sie lekko mylisz bios i programy zczytuja temp jednakowo - jesli masz odpowiednie zabawki to zobacz ile komp ciagnie pradu w biosie a ile w stanie idle - dojdziesz wtedy do wniosku, ze w biosie wystepuje tzw lekki stress

M@X 21.07.2006 17:10

Cytat:

Napisany przez REi
Tez tak uwazam - nawet moj znany przecie z grzania sie Segate ST380021A (ten obity blacha) nie przekroczyl nigdy 38stopni - normalnie ma 34.

Moja 40'ka i 160'ka Seagate maja obecnie 44 i 51. Nie wiem czy to dobrze czy zle. Dziala. Ja wychodze z zalozenia ze "ma dzialac", dlatego wkurzaja mnie pecety cholernie... Konsole wlacza sie i dziala...

AleX69 21.07.2006 16:24

Cytat:

Napisany przez monmar1
Mam do Was pytanie:

Nie wiem czy są powody do paniki ale podczas intensywnego korzystania z komputera zauważyłem, że procesor ( ATLON 64 3000+ ) rozgrzewa się u mnie do temp. 75 stopni C !!!!!
Temperatura dysków twardych wynosi wtedy około 55 stopni C.
Dzieje się tak gdy gram w sieci np. w grę COD 2.

Czy powinienem coś zrobiś aby zwiększyć chłodzenie ?
Czy takie temperatury to normalne zjawisko ?

sprawdz oznaczenia na procku ... amd'ki wytrzymuja od od 70C do 100C
nadruk na laminacie a dokladnie 5 sygnatura okresla temperature dopuszczalna
przez producenta ...
AXDA 3200 D K V 4 E

Kod:

R  70C
V  85C
T  90C
S  95C
Q 100C

http://www.amd.com/pl-pl/assets/cont..._Rev05_POL.pdf

sobrus 21.07.2006 15:49

roznica jest, poniewaz BIOS podaje obie temperatury - i odczyt z czujnika z plyty (i ten pokrywa sie z odczytami z programow), i odczyt z czujnika na procesorze (nie widzialem programu ktory ta temperature podaje, jedynie chyba program producenta mobo, ale ja go nie uzywam).

Czujnik na procesorze jest bezposrednio powiazany z systemem ABS (Anti Burn Shield), ktora automatycznie wylacza lub resetuje komputer w przypadku jego przegrzania.
Co do A64, to watpie zeby dalo sie nawet nim uzyskac tak niskie temperatury. Na pewno nie w upaly.

Oto link do screena z biosu :
http://img291.imageshack.us/img291/1...7061556jx8.jpg
(sorry za jakosc ale aparat mi sie zepsul i zrobilem telefonem).

Programy typu sandra wypisuja tylko "CPU External temperature". Prawdziwej temperatury nie podaja.
Olbrzymia roznica w temperaturach External a ABS na obrazku spowodowana jest tym, ze procesor momentalnie nagrzal sie do temperatury typowej dla BIOSu, podczas gdy czujnik na plycie (razem z calym radiatorem na procku) dopiero wedruje ku temperaturze docelowej (gdzies ok 46C). Cala operacja od restartu do zrobienia zdjecia trwala kilka gora kilkanascie sekund.

demek 21.07.2006 15:29

Cytat:

Napisany przez sobrus
Natomiast zastanawia mnie jedna rzecz. W pokoju mialem wtedy ok 31C. W budzie bylo 39C. Tak wiec jakim cudem niektorzy maja procki na poziomie ok 4xC w stresie na air cooling...?. To u mnie niemozliwe mimo 8cm wiatraka, bo tyle to ma powietrze chlodzace!. Co wiecej, odczyt z plyty na poziomie powiedzmy 55C (w upalny dzien w stresie) oznacza ze na procku mam ok 65C i tyle pokazuje BIOS po szybkim restarcie (bo programy zazwyczaj odczytuja temperature CPU z czujnika na plycie, a nie rzeczywista temperature z czujnika na CPU).

na A64 to moze tyle maja ale nie na axp - chyba, ze na modelach mobile

bios obciaza procesor i to wcale nie malo stad roznica miedzy idle w windzie a biosem

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:58.