![]() |
Cytat:
|
Skończyły się moje problemy z przegrzewaniem komputera i innych elementów - odkurzyłem wnętrze ( pomimo tego, że nie było zbyt dużo kurzu ), a przede wszystkim wentylatory: procesora i zasilacza. Temperatura proca nie przekracza teraz 46 stopni C, a dysków 47 stopni C.
Nie myślałem, że ma to takie znaczenie - nadmieniam,że mój zestaw ma tylko jeden rok i ostatni raz był czyszczony pół roku temu. Dzięki wszystkim za pomoc. |
w pewnym momencie mobile mialy niskie vcore - pozniej to juz nie wiem co sie tam dzialo
|
Cytat:
|
No mozliwe - moj komp stoi w sumie w czesci biurka ktora jest od nigo o jakies 5 do 10cm szersza wiec nie ma bokiem obudowy swobodnego dostepu do powietrza.
|
Cytat:
|
ja mam taka bude wiec przeciagow w niej nie brak :D
|
A64 3000+ 2400MHz 1,45V otwarta "buda" (w***322;a***347;ciwie nigdy jej nie zamyka***322;em :D ) ch***322;odzony AC Freezer 64
w pokoju ~32 stopnie CPU 100% http://img50.imageshack.us/img50/987...ciazonywp1.jpg bezczynno***347;***263; http://img50.imageshack.us/img50/981...ryidleeyl9.jpg przy tep. otoczenia 22-25 stopni procesor ma proporcionalnie o 10 stopni mniej :D |
no coz wszelkie obserwacje wskazuja na to ze jednak programy pod winda pokazuja cpu external temperature. po szybkim resecie odczyt external temp oraz wynik z sandry (lub podobnego programu) zawsze sa praktycznie takie same.
z drugiej strony zaden program pod windows nigdy nie pokazal mi temperatury powyzej 59C (nawet mimo najwiekszego obciazenia i najgorszego upalu, zapchania radiatora przez kurz itp. tak ze komp sie sam wylaczal na skutek dzialania ABS), podczas gdy w BIOSie temperatury ABS siegaly ok 70C. Byc moze funkcja zczytywania temperatury z diody na procku jest malo popularna, przynajmniej w przypadku prockow AthlonXP i obslugujacych ich plyt glownych. Diode taka posiadaja tylko ostatnie modele tych prockow, a system ABS jest dostepny chyba tylko na plytach solteka (moze sa odpowiedniki u innych producentow) . To by tlumaczylo dlaczego popularne oprogramowanie tego nie obsluguje. |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
nadruk na laminacie a dokladnie 5 sygnatura okresla temperature dopuszczalna przez producenta ... AXDA 3200 D K V 4 E Kod:
R 70C |
roznica jest, poniewaz BIOS podaje obie temperatury - i odczyt z czujnika z plyty (i ten pokrywa sie z odczytami z programow), i odczyt z czujnika na procesorze (nie widzialem programu ktory ta temperature podaje, jedynie chyba program producenta mobo, ale ja go nie uzywam).
Czujnik na procesorze jest bezposrednio powiazany z systemem ABS (Anti Burn Shield), ktora automatycznie wylacza lub resetuje komputer w przypadku jego przegrzania. Co do A64, to watpie zeby dalo sie nawet nim uzyskac tak niskie temperatury. Na pewno nie w upaly. Oto link do screena z biosu : http://img291.imageshack.us/img291/1...7061556jx8.jpg (sorry za jakosc ale aparat mi sie zepsul i zrobilem telefonem). Programy typu sandra wypisuja tylko "CPU External temperature". Prawdziwej temperatury nie podaja. Olbrzymia roznica w temperaturach External a ABS na obrazku spowodowana jest tym, ze procesor momentalnie nagrzal sie do temperatury typowej dla BIOSu, podczas gdy czujnik na plycie (razem z calym radiatorem na procku) dopiero wedruje ku temperaturze docelowej (gdzies ok 46C). Cala operacja od restartu do zrobienia zdjecia trwala kilka gora kilkanascie sekund. |
Cytat:
bios obciaza procesor i to wcale nie malo stad roznica miedzy idle w windzie a biosem |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:58. |