![]() |
Problem z nagrywarką nec dvd rw ND 4550A
Witam! Dostałam nagrywarkę parę miesięcy temu i spisywała się w miarę normalnie.Nie wszystkie płyty nagrywała ,ale cóż... takie życie.Ważne ,że jakoś sobie radziła z dvd (najczęściej były to Verbatiny). Nagrywarki urzywałam sporadycznie.Dziś wystąpił taki problem: nagrałam płytkę i potem chciałam ją skopiować na dysk.Dałam kopiuj i się okazało że jednego z filmów nie może skopiować bo wystąpił błąd. Wzięłam drugą płytkę ( na szczęście miałam RW ) i wystąpił taki sam problem. Jeden film się dało skopiować, drugi NIE ! , trzeci pozwolił się z powrotem nagrać na dysk bez problemu. Powtórzyłam takie " badanie" z pięć razy .Zawsze z takim samym wynikiem. Jedne filmy dawały się kopiować inne nie .Wreszcie trafiłam na wasze forum i znalazłam taki program który pokazuje błędy .Nero CD speed wykazał < Błąd -UNRECOVERED READ ERROR (031100) >Jeśli opisałem problem nieco chaotycznie przepraszam ,ale mam nadzieję że i tak zrozumiecie. Jeszcze jedno : mam w komputerze odtwarzacz dvd i w nim te płyty zachowują się dokłanie tak samo
|
a co to za wspania***322;e p***322;yty? :>
wywali***263; i kupi***263; Verbatimy RW :taktak: |
Właśnie na nich nagrywam.Mam do dyspozycji dwie .To nie problemy z płytami.
|
Witamy na forum :)
Cytat:
Jak mo***380;esz to zr***243;b skan p***322;yty dvd nagranej wcze***347;niej i najlepiej wstaw na forum wyniki . ps. wszystko ma prawo si***281; zepsu***263; :> |
Ilość załączników: 1
W tej chwili zrobiłam skan płyty( trzech).Mam nadzieję,że o to Ci chodziło.Zamieszczam .Ps Ta płyta chodzi i da się kopiować.Nagrałam ją wczoraj rano
|
A to płyta nagrana przed momentem
|
I jeszcze płyta niewiadomego pochodzenia( najtańsza ) nagrana przed miesiącem.Chodzi
|
ja obstawiam na za szybko/ kiepsko wypalone płyty + stary firmware nagrywarki
zaktualizować firmaware nagrywarki [najlepiej nieoficjalny] używać dobrych płyt i nie nagrywać za wolno ani za szybko kupić parę dobrych płyt i nagrać filmy jeszcze raz Cytat:
|
|
Pobierz t***261; wersj***281; http://www.cdrinfo.pl/download/2244015436 i zr***243;b test "jako***347;***263; dysku"
ale i bez tego wida***263;, ***380;e jest problem, nawet na p***322;tyach nagranych wcze***347;niej. nowsze oprogramowanie http://www.cdrinfo.pl/hardware/5078140914-NEC-ND-4550A @joujoujou by***322;e***347; szybszy :) |
Deckard i Rork dzięki za podpowiedzi.Mam biosa 1.06. Widziałam nowsze np.1.08.Byłam o krok od ich pobrania ,ale ....:P .Tyle się naczytałam ,że żle zrobiona aktualizacja może zakończyć "życie " nagrywarki ,że się wystraszyłam.Weszłam na dział o biosach (czytałam instrukcję jak założyć) i boję się ,że z nerwów zrobię coś nie tak..Gdybyś(cie ) mogli napisać "łopatologicznie ) co i jak, byłabym wdzięczna.Przy okazji wasza odpowiedż doda mi odwagi.
|
Cytat:
wyjąć płytę z nagrywarki klik w plik klik w przycisk Flash poczekać aż skończy restart cieszyć się :w00t: |
dodam jeszcze raz że operacja ta nie gwarantuje że te płyty będą Ci chodzić ,raczej na pewno nie będa ;)
ale flash biosu na pewno poprawi zapis płyt :) nec jest kiepskim czytnikiem i możesz spróbować na innym napędzie zgrać zawartość no i na przyszłość radzę zastosować sie do mojego wcześniejszego posta :D |
DECKARD oto obrazek testu tej płyty.Trwało nieco bo cały czas mam błąd przy zapisywaniu bezpośrednio z programu cdspeed.Musiałam używać painta ale jakoś wyszło.Nie wiem ,czy to ważne ,ale podczas robienia testu ocena jakości zaczęła się od 80% i szybko spadła do zera.
|
Dvd+rw widzialem na verbatimie jakosc 64 i plyta byla do odczytu bez najmniejszego problemu poniewaz plyty rw maja inna strukture ta niestety nadaje sie do kosza
A tu masz test jakosc dvd-r philipsa lightscribe nie jest to moze najlepsza plyta ale ale jesto to jedna z lepszych plytek i wlasnie mniej wiecej takie powinny byc plytki |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:09. |