Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   MP4 vs iPOD (https://forum.cdrinfo.pl/f5/mp4-vs-ipod-67616/)

andrzejj9 05.03.2008 11:19

Raczej tylko IAudio wchodz***261; w gr***281; jako konkurencja. Ale z kolei ja nie mia***322;em jeszcze okazji ich przes***322;ucha***263;.

kizio 04.03.2008 16:24

Osobi***347;cie Clixa2 slysza***322;em tylko raz i to kr***243;tko ale jako***347;***263; jest jak dla mnie bardzo dobra. Nie s***322;ysza***322;em odtwarzacza kt***243;ry ma lepsz***261; jako***347;***263; ale s***322;ysza***322;em ma***322;o odtwarzaczy wi***281;c nie wykluczone ***380;e s***261; lepsze.

andrzejj9 04.03.2008 15:56

Cytat:

Napisany przez kizio (Post 905505)
imho nie warto. Chcesz odtwarzacz multimedialny? Kup iRiver clix2 i słuchawki Creative Zen Aurvana - imho taki zestaw jest jednym z lepszych. Jeżeli masz mało pieniędzy to lepiej kup jakis zwykły dobry odtwarzacz mp3.

A to potwierdzony naukowo zestaw? :>

Pytam serio, bo ostatnio nabyłem irivera s10 i muszę przyznać, że nie jestem do końca zadowolony z jakości. Mój stary odtwarzacz (coś tam i790 czy jakoś tak) pod względem jakości dźwięku jest zdecydowanie lepszy i chyba pomimo jego małej pamięci (tylko dlatego chciałem wymienić) do niego wrócę. Nie mówiąc już o dyktafonie, który w tym starym jest po prostu rewelacyjny, a w s10 co najwyżej średni.

Ale s10 miał być mały, więc mogę niektóre rzeczy mu wybaczyć. Myślę natomiast również o kupnie trochę większego, z dużą ilością pamięci i pod uwagę biorę także właśnie clixa2. Trochę przyznam jednak się spażyłem na jego "młodszym bracie"..

kizio 04.03.2008 01:21

imho nie warto. Chcesz odtwarzacz multimedialny? Kup iRiver clix2 i s***322;uchawki Creative Zen Aurvana - imho taki zestaw jest jednym z lepszych. Je***380;eli masz ma***322;o pieni***281;dzy to lepiej kup jakis zwyk***322;y dobry odtwarzacz mp3.

manjok 04.03.2008 00:11

Witam
zastanawiam sie czy warto kupic mp4 digital za 99 zł . Podaje link
http://www.allegro.pl/item317306945_..._warszawa.html
Wyświetlacz 1.8 42Gb wszystkie pierdoły z mp4. Czekam na odp.

REi 23.09.2006 18:06

Cytat:

Napisany przez AleX69
to ciebie teraz ponioslo ...
Zen Vision:M 30gb 1199+przesylka
iPod Photo/Video 30Gb 1308+przesylka

gdzie tu taniej?

Zen Vision:M widzialem w Vobisie po 1290 i w tym samym Vobisie iPod Video 1269pln czyli tyle ile deklaruje polski dystrybutor na stronie - www.apple.com.pl wiec nie wiem skad ty te ceny wzioles.

[EDIT] ok co sklep to inna cena widze :| wiec postanowilem posprawdzac w US i fakt przyznaje sie do bledu, ZEN jest 5$ tanszy. Co nie zmienia faktu ze iPod z HDD jest uczciwa propozycja i nie jest drozszy od konkurencji.

AleX69 23.09.2006 16:47

to ciebie teraz ponioslo ...
Zen Vision:M 30gb 1199+przesylka
iPod Photo/Video 30Gb 1308+przesylka

gdzie tu taniej?

REi 23.09.2006 16:30

Cytat:

Napisany przez AleX69
ja nie krytykuje ipod'a nano - stwierdzam fakt ... ipod nie jest jedynym odtwarzaczem mp3 na rynku
dwa trzy lata temu posiadanie jego laczyla sie ze snobizmem kupujacego

powtorze raz jeszcze - ipod nie jest wart swojej ceny

No nie jest jedyny, nie jest tez moze dla kazdego najlepszy - wszystko zalezy od oczekiwan kupujacego. Ale nie wiem co ty z ta cena - iPody z HDD maja najlepszy wspolczynnik Cena/Jakosc - a po niedawnej obnizce cen kosztuja teraz taniej niz wyroby Creativa a jakoscia wyprzedzaja je o lata swietlne - w przypadku playerow z HDD iPod jest najlepszy wyjsciem... no chyba ze komus zalezy na radju :D

AleX69 23.09.2006 16:19

ja nie krytykuje ipod'a nano - stwierdzam fakt ... ipod nie jest jedynym odtwarzaczem mp3 na rynku
dwa trzy lata temu posiadanie jego laczyla sie ze snobizmem kupujacego

powtorze raz jeszcze - ipod nie jest wart swojej ceny

REi 23.09.2006 16:10

@ndy ja tylko mowie ze milo wiedziec ze ma sie cos co moze kiedys sie przydac :P
Chce tylko uswiadomic was ze iPod to nie jeakies urzadzenie tylko dla wybranych a bardzo konkurencyjny produkt w odniesieniu np do iRivera (lepszy stosunek cena/gb, swietne wykonanie itp), nie wiem jak iPod Nano ktorego tutaj AleX69 krytykuje bo nigdy nawet sie nim nie zainteresowalem. Jak dla mnie to najlepszy player z HDD na rynku - ma przewage nad oboma bezposrednimi konkurentami (gra lepiej od Creativa Vision M i zapewnia lepszy stosunek cena/jakosc/funkcjonalnosc niz iRiver H10) szanse go przebic ma M$ Zune jednak nie mozna byc pewnym czy sie przebije czy zaniknie o nim sluch jak o Gigabeat S

andy 23.09.2006 15:24

@REi ale po co DAC o parametrach, kt***243;rych w 100% nie wykorzystasz ? To tak jakby much***281; zabi***263; ze stingera...

REi 23.09.2006 13:04

Ale ja nie twierdze ze dostaniesz dokladnie tyle samo na wyjsciu -_-' chodzi mi o to ze player z lepszymi parametrami moze nie osiagnie dokladnie tych parametrow ale napewno osiagnie wyzsze parametry niz ten z gorszym DAC.

Arepo 23.09.2006 10:39

Po pierwsze to coś Ty taki nerwowy ?, przecież rozmawiamy tutaj sobie w celach rozrywkowych. Jeśli uważasz, że w playerach mp3 za jakość odpowiada tylko DAC to dla mnie OK. Każdy ma swoje zdanie i ja to szanuję. Z tego co piszesz wynika jednak, że system taki jak w przenośnym odtwarzaczu jest dużo lepszy niż w kartach muzycznych. Bo przecież nie ma tam żadnych zakłóceń i jak sobie wlutuję DAC o parametrach 130 dB to tyle też będę miał na wyjściu. W takiej sytuacji już dawno standardowe karty muzyczne odeszły by w niepamięć, a w każdym studiu byśmy widzieli zewnętrzną kartę zasilaną jak to piszesz ze stabilnego źródła.

Dałem artykuł o kartach muzycznych bo dla mnie podobieństwo obu konstrukcji jest bardzo duże, w przenośnych odtwarzaczach zastosowano tylko większy stopień integracji i uproszczeń niektórych rzeczy. Między innymi również z tego powodu musi się to odbić na jakości generowanego dźwięku.

Pozdrawiam

REi 23.09.2006 03:22

Czlowieku... zasilanie karty moze powodowac problemy poniewaz sam komputer jest zasilany ze zewnetrznego niestabilnego zrodla zasilania i kazdy "pik" ktory przejdzie przez zle zaprojektowany uklad zasilania karty powoduje zaklocenia, niestety iPod nie uzywa zewnetrznego zrodla zasilania a kozysta ze stalej w swoich parametrach baterii, dlugosc sciezek itp i owszem ma znaczenie bo jak wiemy z fizyki zmienne w czasie pole magnetyczne wytwarza prad w przewodnikach ktory moze znieksztalcic sygnal ale... w odtwarzaczach nie ma miejsca gdzie te znieksztalcenia mogly by wystapic bo dac i wzmacniacz siedza w jednym ukladzie wiec miedzy nimi nic sygnalu nie zakluci, przed dac sygnal jest cyfrowy (tez trudno go znieksztalcic) a po jest jakied 5cm miedzianego przewodnika do gniazda sluchawkowego - juz wieksze przeklamania wystapia w kablu sluchawkowym.
iPod to sprzet main-stream a ty rzucasz artykulem o kartach dla Pol-pro, sa oczywiscie sprzety super - wzmacniacze lampowe ze zlotymi sciezkami ktore na dodatek sa ekranowane - widzialem takie bajery ale gdzie z tym do odtwarzaczy mp3?

Arepo 23.09.2006 02:06

Ilość załączników: 1
Cytat:

Napisany przez REi
... zdekodowany sygnal z procesora glownego w postaci cyfrowej trafia bezposrednio na DAC ze zintegrowanym wzmacniaczem a potem prosto do sluchawek sluchawek, po drodze nie ma nic innego wiec nie ma po co porownywac tego do skomplikowanej budowy karty dzwiekowej.

Czyli tak samo jak w karcie dźwiękowej, zobacz na rysunek, tor zaznaczyłem linią zieloną, zakładając, że do karty podłączam dźwięk w postaci cyfrowej i wyprowadzam go w postaci analogowej do słuchawek, to po drodze mam tylko procesor DSP i DAC ze zintegrowanym wzmacniaczem. To o czym pisze gość w artykule czyli zasilanie karty (odtwarzacza), układ ścieżek, ułożenie elementów itd. dotyczy tak samo obydwu rzeczy.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 16:54.