Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f15/)
-   -   Problem Samsung SH-S182D (https://forum.cdrinfo.pl/f15/problem-samsung-sh-s182d-68110/)

seba_256 21.10.2006 22:34

Problem Samsung SH-S182D

Witam wszystkich!
Problem który mam z nagrywarką pojawiał sie juz na formu ale nie znalazłem niestety rozwiazania,dlatego pisze nowego posta. Mianowicie-nagrywarka nagrywa płyty lecz ich pozniej nie odczytuje(płyty nagrane przez nia czytaja inne odtwarzacze DVD), czyta natomiast orginalne płytki DVD. Instalowałem wszystkie stery w/g rad na forum tzn aspi, nowy bios SB02, kombinowalem z podłączeniami i nic. Sprzet jest nowy wiec prosze o rady.

VIZZARD 22.10.2006 01:09

Cytat:

Napisany przez seba_256
Witam wszystkich!
Problem który mam z nagrywarką pojawiał sie juz na formu ale nie znalazłem niestety rozwiazania,dlatego pisze nowego posta. Mianowicie-nagrywarka nagrywa płyty lecz ich pozniej nie odczytuje(płyty nagrane przez nia czytaja inne odtwarzacze DVD), czyta natomiast orginalne płytki DVD. Instalowałem wszystkie stery w/g rad na forum tzn aspi, nowy bios SB02, kombinowalem z podłączeniami i nic. Sprzet jest nowy wiec prosze o rady.

Problem często pojawiający się ostatnio na forum :czytaj:

Tyle, że nie tylko na Samsungach, ale i np. na Liteonach

Trudno wychwycić co jednoznacznie może być przyczyną takiego stanu rzeczy :idea:

Dzieje się tak na płytach zarówno DVD+R i DVD-R?

Jaki jest program nagrywający?

Czy w systemie jest zainstalowany Alcohol? Daemon Tools? Coś do wirtualnych napędów?

Prawdopodobnie przyczyną jest bajzel w systemie

Jakieś złe skojarzenia odtwarzania płyt typu DVD

Trzeba by zrobić porządek w rejestrze systemowym :taktak:

Spróbować ogólnie zminimalizować liczbę programów związanych z nagrywaniem i odtwarzaniem DVD zainstalowanych na dysku

Czy przy nagrywaniu zaznaczona jest weryfikacja nagrania?

Czy płyty przechodzą poprawnie weryfikacją kompilacji?

Czy tak jest tylko w przypadku filmów czy też w przypadku danych?

Czy podobnie jest w przypadku płyt CD?

Tak było od początku czy coś się stało?

Ect., ect.

:pytanie:

TU podobny problem i przypuszczam, że rozwiązanie będzie takie samo :czytaj:

:taktak:

seba_256 22.10.2006 07:53

Ilość załączników: 1
Program nagrywający - Nero, system jest "nowy" wczoraj był instalowany,w systemie nie mam zadnych Alkoholi,Demonów ect. Dzis sprawdziłem ze nie odczytuje rowniez cd-rw nagranych przez siebie a taka sytuacja miala miejsce od początku. Mysle ze moze to wina kabla ide postaram sie pozyczyc dzis inny. w załączniku dodaje plik informacyjny z nero.

seba_256 22.10.2006 10:04

niestety zmiana kabla IDE nie pomogła...

VIZZARD 22.10.2006 12:46

Cytat:

Napisany przez seba_256
niestety zmiana kabla IDE nie pomogła...

Nie wiem z jakim kablem kombinowałeś, ale...

Taśma IDE powinna być 80-żyłowa ATA-100/133

A konfiguracja podpięcia do IDE powinna wyglądać nie tak jak u ciebie:

Primary Master - Dysk twardy

Primary Slave - Samsung

Secondary Master - Pusty

Secondary Slave - Pusty

Tylko:

Primary Master - Dysk twardy

Primary Slave - Pusty

Secondary Master - Samsung

Secondary Slave - Pusty

:czytaj:

seba_256 22.10.2006 14:56

zmieniłem podłączenie - niestety bez rezultatu, taśma jest ata 100, 80 żyłowa, sprawdzę jeszcze dzis ten naped w innym komputerze, jesli nie pomoze wymiękam... to nie jest plug and play...

VIZZARD 22.10.2006 15:05

Cytat:

Napisany przez seba_256
sprawdzę jeszcze dzis ten naped w innym komputerze, jesli nie pomoze wymiękam... to nie jest plug and play...

To nie o to chodzi że to plug and play czy nie

Po prostu błąd który zrobiłeś to kupno tego modelu

Bo jak zacznie widzieć płyty to znowuż zaczną się problemy z jakością nagranych płytek :ysz:

W akcie desperacji spróbuj jeszcze odinstalować kanały IDE, niech system jeszcze raz je sobie wykryje

Nie wiem jakie ASPI dawałeś choć w systemie masz niby 4.60

Ale spróbuj jeszcze odinstalować te ASPI co masz, a zainstalować te z paczki ForceASPI1.7

Tak jest deinstalator i instalator

A jaką masz w ogóle płytę główną? :pytanie:

seba_256 22.10.2006 15:15

mam płyte dosc wiekowa soltek sl75drv4. Sprawdzilem ustawienia programem zalączonym do płyty głowniej i pokazuje mi ze dvd pracuje na dma33 (dysk twardy dma100) dziwne jest to ze nie pokazuje ze tryb dma100 moze byc dostepny przy napedzie dvd, to moze problem tkwi w sterech płyty?

seba_256 22.10.2006 15:40

na koniec pytanie :-)....
na jaki napęd warto zamienic tego samsunga,postaram sie go zamienic (naped w podobnej cenie) ? odnosnie jakosc samsunga sugerowalem sie rankinkiego chipa ale jak widac to lipa...

Mich@ł 22.10.2006 15:59

Cytat:

Napisany przez seba_256
na koniec pytanie :-)....
na jaki napęd warto zamienic tego samsunga,postaram sie go zamienic (naped w podobnej cenie) ? odnosnie jakosc samsunga sugerowalem sie rankinkiego chipa ale jak widac to lipa...

Pewnie, że lipa.
Jest osobny temat o doborze nagrywarki.
Ja polecam Pioneera 111 (mimo, że go nie mam, choruję na niego :szczerb: )

VIZZARD 22.10.2006 16:07

No i nie będzie pokazywał więcej niż 33MB/s bo właśnie Samsung pracuje na UDMA-2 :taktak:

Ale warto sprawdzić jeszcze na innej taśmie, a nóż widelec...

Przy starszych płytach mogą być też takie klocki

Sprawdź na stronie producenta masz ostatni bios jaki był do płyty głównej

I tak samo ze wszelkimi sterami

A co do innego napędu to w czołówce są:

Pioneer 111

BenQ 1655

Asus 1608P3S

Liteon 165H6S

Samsung S182M... :fiu:

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:47.