![]() |
Problem Samsung SH-S182D
Witam wszystkich!
Problem który mam z nagrywarką pojawiał sie juz na formu ale nie znalazłem niestety rozwiazania,dlatego pisze nowego posta. Mianowicie-nagrywarka nagrywa płyty lecz ich pozniej nie odczytuje(płyty nagrane przez nia czytaja inne odtwarzacze DVD), czyta natomiast orginalne płytki DVD. Instalowałem wszystkie stery w/g rad na forum tzn aspi, nowy bios SB02, kombinowalem z podłączeniami i nic. Sprzet jest nowy wiec prosze o rady. |
Cytat:
Tyle, że nie tylko na Samsungach, ale i np. na Liteonach Trudno wychwycić co jednoznacznie może być przyczyną takiego stanu rzeczy :idea: Dzieje się tak na płytach zarówno DVD+R i DVD-R? Jaki jest program nagrywający? Czy w systemie jest zainstalowany Alcohol? Daemon Tools? Coś do wirtualnych napędów? Prawdopodobnie przyczyną jest bajzel w systemie Jakieś złe skojarzenia odtwarzania płyt typu DVD Trzeba by zrobić porządek w rejestrze systemowym :taktak: Spróbować ogólnie zminimalizować liczbę programów związanych z nagrywaniem i odtwarzaniem DVD zainstalowanych na dysku Czy przy nagrywaniu zaznaczona jest weryfikacja nagrania? Czy płyty przechodzą poprawnie weryfikacją kompilacji? Czy tak jest tylko w przypadku filmów czy też w przypadku danych? Czy podobnie jest w przypadku płyt CD? Tak było od początku czy coś się stało? Ect., ect. :pytanie: TU podobny problem i przypuszczam, że rozwiązanie będzie takie samo :czytaj: :taktak: |
Ilość załączników: 1
Program nagrywający - Nero, system jest "nowy" wczoraj był instalowany,w systemie nie mam zadnych Alkoholi,Demonów ect. Dzis sprawdziłem ze nie odczytuje rowniez cd-rw nagranych przez siebie a taka sytuacja miala miejsce od początku. Mysle ze moze to wina kabla ide postaram sie pozyczyc dzis inny. w załączniku dodaje plik informacyjny z nero.
|
niestety zmiana kabla IDE nie pomogła...
|
Cytat:
Taśma IDE powinna być 80-żyłowa ATA-100/133 A konfiguracja podpięcia do IDE powinna wyglądać nie tak jak u ciebie: Primary Master - Dysk twardy Primary Slave - Samsung Secondary Master - Pusty Secondary Slave - Pusty Tylko: Primary Master - Dysk twardy Primary Slave - Pusty Secondary Master - Samsung Secondary Slave - Pusty :czytaj: |
zmieniłem podłączenie - niestety bez rezultatu, taśma jest ata 100, 80 żyłowa, sprawdzę jeszcze dzis ten naped w innym komputerze, jesli nie pomoze wymiękam... to nie jest plug and play...
|
Cytat:
Po prostu błąd który zrobiłeś to kupno tego modelu Bo jak zacznie widzieć płyty to znowuż zaczną się problemy z jakością nagranych płytek :ysz: W akcie desperacji spróbuj jeszcze odinstalować kanały IDE, niech system jeszcze raz je sobie wykryje Nie wiem jakie ASPI dawałeś choć w systemie masz niby 4.60 Ale spróbuj jeszcze odinstalować te ASPI co masz, a zainstalować te z paczki ForceASPI1.7 Tak jest deinstalator i instalator A jaką masz w ogóle płytę główną? :pytanie: |
mam płyte dosc wiekowa soltek sl75drv4. Sprawdzilem ustawienia programem zalączonym do płyty głowniej i pokazuje mi ze dvd pracuje na dma33 (dysk twardy dma100) dziwne jest to ze nie pokazuje ze tryb dma100 moze byc dostepny przy napedzie dvd, to moze problem tkwi w sterech płyty?
|
na koniec pytanie :-)....
na jaki napęd warto zamienic tego samsunga,postaram sie go zamienic (naped w podobnej cenie) ? odnosnie jakosc samsunga sugerowalem sie rankinkiego chipa ale jak widac to lipa... |
Cytat:
Jest osobny temat o doborze nagrywarki. Ja polecam Pioneera 111 (mimo, że go nie mam, choruję na niego :szczerb: ) |
No i nie będzie pokazywał więcej niż 33MB/s bo właśnie Samsung pracuje na UDMA-2 :taktak:
Ale warto sprawdzić jeszcze na innej taśmie, a nóż widelec... Przy starszych płytach mogą być też takie klocki Sprawdź na stronie producenta masz ostatni bios jaki był do płyty głównej I tak samo ze wszelkimi sterami A co do innego napędu to w czołówce są: Pioneer 111 BenQ 1655 Asus 1608P3S Liteon 165H6S Samsung S182M... :fiu: |
Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 00:47. |