![]() |
Cytat:
Cytat:
|
Kontrolery IDE z natury nie lubia wysokiego FSB bez odpowiedniego dzielnika czestotliwosci. A spotkalem i takie co przy podniesieniu z 33MHz na 35 juz byly problemowe.
|
Cytat:
|
Podbijajac FSB na plytach z chipesem VIA automatycznie podnosisz taktowanie AGP/IDE ;>
|
Chyba rzeczywiscie plyta glowa pada. Skrecilem fsb na 133mhz i problemow z dyskiem nie ma....
|
Sprawdzam wlasnie dysk softem od WD. "Szybki" test nic nie wykryl teraz sprawdza sie "doglebnie". Pelny format nie wchodzi w rachube bo nie mam gdzie przekopiowac ponad 100GB waznych danych. PM w zyciu na mym dysku nie goscil, SMART OK. Dysk nie chrupie nie piszczy dziala od nowosci b. dobrze tylko teraz mu sie na fochy zbiera ;)
--edit-- wyniki testu Cytat:
|
To samo co napisa***322; @esem plus kolejny format z pod Paragon Hard Drive Manager z testem powierzchni(dok***322;adnie poka***380;e stan dysku) oraz kilkukrotnym pod***322;***261;czeniem i od***322;***261;czeniem dysku z poziomu tego programu.
Moim zdaniem odpu***347;***263; sobie low format. Edit.W***322;a***347;nie stwierdzi***322;em ,***380;e te***380; mam ten dysk.|| To chyba nie by***322;a udana seria.M***243;j od pocz***261;tku dziwnie si***281; zachowywa***322;, nie mog***322;em postawi***263; partycji(co chwile znika***322;y),i strasznie cha***322;asowa***322;(robi***322; tyr tyr tyr:D )ale jak si***281; dotar***322; to teraz wszystko jest O.K. |
Ja bym zrobil diagnostyke softem WD, np. z Hiren's BootCD.
|
Takie objawy może dawać też padająca MoBo :taktak:
Sprawdź błędy SMART. Czy przypadkiem nie formatowałeś tego HDD uzywając PM ??? Wdeki tego bardzo nie lubią :nie: Zaczął bym tak: pełny format (wraz ze zdjęciem i założeniem partycji) przy użyciu windy bądź oryginalnego softu WD, jak nie pomoże to ew. low format, też przy użyciu oryginalnego softu WD. :> |
Kontroler dziala 100% sprawnie, tasmy i molexy sprawdzalem przepinalem. Bios tez sprawdzilem.
|
je***347;li kontroler zainstalowany poprawnie a ta***347;ma i molex ok to nic innego nie przychodzi mi do g***322;owy
|
Problem z dyskiem WD1600JB (160GB) ATA
Witam, mam problem z dyskiem. Mam go juz pare lat, w biosie widzi go normalnie. Windows tez (prawie) dobrze go rozpoznaje. Prawie tzn po wlaczeniu komputera i zaladowaniu systemu dysku "nie widzi" trzeba wchodzic na menedzera urzadzen i "poszukiwac zmian sprzetu" aby dysk sie "odnalazl" :|
Ktos juz mial z takimi krzaczkami do czynienia? Co moze byc przyczyna takich przypadlosci? Czyzby dysk juz ostatnie tchnienie wydawal? :sciana: |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 20:17. |