Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Homebrew (https://forum.cdrinfo.pl/f106/)
-   -   Exploit na ps2 slim (https://forum.cdrinfo.pl/f106/exploit-ps2-slim-78144/)

jarecki1000 10.10.2009 15:22

Dzięki, ale nie ma za co dziękować :)
Pozdrawiam

baad 28.09.2009 19:00

W końcu nie muszę przerabiać tej całej kolekcji płyt :)
Dzięki jarecki1000 niezły jesteś że to wykombinowałeś.

darek0920 27.08.2009 18:27

Sprawdzone i fakt działa(z włączoną kontrolą napędu w uLe):)ale z tym TOC to chyba tak nie do końca, bo niektore kopie z mniejszym TOC od oryginału się nie uruchamiały i pojęcia zielonego nie mam dlaczego.

jarecki1000 23.08.2009 15:28

Pewnie można było.. , przepraszam , ale bardzo rzadko (na razie ) mam dostęp do kompa i pierwszy raz jestem na forum :) Poza tym, jestem początkującym (mam konsolę od 3 miesięcy) i można powiedziec, że jestem laikiem w tych sprawach, ale jestem uparty i po przejrzeniu kilkunastu postów w sprawie ps2 i wyjaśnieniach przede wszystkim Twoich Berion, dzięki twojej płycie Esrpack6b i pożyczonej konsoli (przerobionej) od kolegi na 2 dni, kombinowałem aż się udało to wszystko co napisałem :) Teraz moja slimka (nie przerobiona) czyta mi w SMS mp3 i divx (uruchamiam konsolę z włożoną oryginalną grą, do przycisku np. O w padzie przypisałem SMS-a więc trzymam kółko przy uruchomieniu FMCB, startuje SMS, weryfikuje płytę, zatrzymuje ją i wtedy podmieniam ją na DVD z filmami w divx lub muzą mp3 i działa :))
A ULelfa sam sobie nazwałem Berion , jeśli ci to nie przeszkadza...
Pozdrawiam :)

Berion 23.08.2009 14:33

Cytat:

Napisany przez jarecki1000 (Post 1043110)
Witam Berion :) Przykro mi, że tak mnie potraktowałeś

Tak czyli jak? Pojawiasz się i coś oznajmiasz, nie podajesz żadnych konkretów, tylko numer GG. I jak to rozumieć? No właśnie - tak jak napisałem poprzednio. Powinieneś już wtedy napisać dokładnie to co w ostatnim poście i odbiór byłby zgoła inny. Zrozum, sieć jest pełna dezinformacji, wałkarzy i lamerii. Nie dałeś mi szans na to, aby nie wrzucić Cię do którejś z tych niechlubnych szuflad. ;]

Cytat:

naprawdę darzę Cię szacunkiem za te wszystkie programy do PS2, nawet uLE po odpaleniu u mnie nazywa się...Berion :)
Miło mi to słyszeć. A tego Beriona to sobie możesz zmienić w display name czy jakoś tak w CNFie. ;) Wpisałem tak bo nie lubię jak ktoś sprzedaje homebrew i moje skrypty na allegro.

- - -

Cytat:

Ale do rzeczy - mam zainstalowany fmcb z płyty elfpackr6b, skonfigurowany tak, żeby po wciśnięciu np. X odpalał się od razu uLE, więc wkładam oryginalną grę, odpalam konsolę (ps2slim z zaślepkami) trzymam X, uruchamia się uLE i u góry ekranu weryfikuje płytę, że jest to PS2DVD. Płyta się zatrzymuje, więc podmieniam ją na kopię np. innej gry, wchodzę do cdfs:0 i eksploruje pliki gry (już kopii !!). Najeżdżam na SLUSa czy SLESa i gra startuje.
A widzisz umknął Ci jeden bardzo ważny szczegół: blokady/hak. Teoretyzując to coś takiego rzeczywiście mogłoby być możliwe (niemożliwe na wersjach uLE bez skanowania nagłówków plików i bez kontroli płyty, czyli coś poniżej 3.41 o ile mnie pamięć nie myli).

PS: "cdfs:/", a nie "cdfs:0"

Cytat:

To wszystko :) Jak już mówiłem nie wszystkie mi tak startowały ale może to wina mojego oryginału ?(za mały TOC?)
Jeśli TOC oryg. < TOC kopii to na pewno.

Cytat:

Oczywiście, ESR jest świetny, mi po prostu z lenistwa nie chciało się robić kopi gry pożyczonej od kumpla i jej patchować, więc próbowałem i się udało :) Sprawdź :)
Nie jestem w stanie tego sprawdzić, ponieważ mam R2G, którego jedynym sposobem na wyłączenie jest odlutowanie zasilania ;] (muszę kiedyś sobie jakiegoś prztyka zrobić) i maltretować zębatki tacki.

W każdym razie wierzę, że to jest możliwe.

Cytat:

Powiem więcej - po odpaleniu konsoli z włożoną oryginalną płytą DVD z filmem i uruchomieniu uLE, (u góry menadżera plików weryfikuje płytę że jest to DVD) podmieniam ją na kopię gry (nie spatchowaną) i uruchamiam ESR i gra też odpala :)
To również mi się wydaje całkiem możliwe, ale podobnie jak poprzednio, sądzę że TOC tego DVD-Video musi być większy od TOC kopii.

- - -

Nie można było tak od razu? ;)

jarecki1000 23.08.2009 10:00

Witam Berion :) Przykro mi, że tak mnie potraktowałeś, naprawdę darzę Cię szacunkiem za te wszystkie programy do PS2, nawet uLE po odpaleniu u mnie nazywa się...Berion :)
Ale do rzeczy - mam zainstalowany fmcb z płyty elfpackr6b, skonfigurowany tak, żeby po wciśnięciu np. X odpalał się od razu uLE, więc wkładam oryginalną grę, odpalam konsolę (ps2slim z zaślepkami) trzymam X, uruchamia się uLE i u góry ekranu weryfikuje płytę, że jest to PS2DVD. Płyta się zatrzymuje, więc podmieniam ją na kopię np. innej gry, wchodzę do cdfs:0 i eksploruje pliki gry (już kopii !!). Najeżdżam na SLUSa czy SLESa i gra startuje. To wszystko :) Jak już mówiłem nie wszystkie mi tak startowały ale może to wina mojego oryginału ?(za mały TOC?)
Oczywiście, ESR jest świetny, mi po prostu z lenistwa nie chciało się robić kopi gry pożyczonej od kumpla i jej patchować, więc próbowałem i się udało :) Sprawdź :)
Powiem więcej - po odpaleniu konsoli z włożoną oryginalną płytą DVD z filmem i uruchomieniu uLE, (u góry menadżera plików weryfikuje płytę że jest to DVD) podmieniam ją na kopię gry (nie spatchowaną) i uruchamiam ESR i gra też odpala :) Acha, ja mam slimkę ale kolega ma grubą i odpala tak samo tylko trzeba ręcznie wysuwać tackę (nie używać EJECT), piszę to bo wiem, że masz grubąps :)
Co ty na to ? Pozdrawiam :)

Berion 22.08.2009 21:09

Przykro mi ale to niemożliwe. Po to jest ESR. To nie jest tylko kwestia weryfikacji nośnika w napędzie, tylko wielu, wielu niuansów.

Jest tylko jedna możliwość uruchomienia gry przez uLE, tylko jeśli zostanie uruchomiony przez ESR (wersja CLI - mc card lub wersja w GUI i wybór opcji Launch APP).

Innej możliwości nie ma i albo chcesz kogoś naciągnąć, albo nie wiesz co masz na karcie, albo chcesz wyłudzić szczegółowe informacje na temat działania ESR. :P

jarecki1000 22.08.2009 19:14

nie mam zamiaru nikogo naciągac na kasę, po prostu miałem czas i nie przerobioną konsolę(slimps2)... :spoko: Jezeli poprawnie zainstalowano na mc fmcbota, odpowiednio skonfigurowano, wystarczy uruchomić ulelfa z karty (przy włożonej do napędu oryginalnej grze(jakiejkolwiek)), gdy zatrzyma się płyta, podmieniamy ją na kopię , wchodzimy w ulelfie do menadżera plików na cdrom i odpalamy kopię gry ze SLUSA lub SLESA. To wszystko, FMCB + Ulelf działają podobnie jak SwapMagic. Jednak nie wszystkie gry chodzą, może jest to spowodowane różnicą TOC mojego oryginału (007 coś tam), być może po użyciu innego oryginału z większym TOC będzie chodziło więcej kopii :taktak:

joujoujou 22.08.2009 18:12

Tajemnica, albo naciąganie naiwnych na kasę. :D

darek0920 22.08.2009 18:09

Cytat:

Napisany przez jarecki1000 (Post 1042989)
na FMCB-cie i ulelf 4.38 można grac na kopiach bez potrzeby patchowania ESRem.
jest na to bardzo prosty sposób ale nie wszystkie gry chodzą.
Nie potrzeba SM
więcej informacji na GG 12343794

Hmm ??? no to podziel się z nami tą nowiną... no chyba że to tajemnica:rotfl:

jarecki1000 22.08.2009 17:37

na FMCB-cie i ulelf 4.38 można grac na kopiach bez potrzeby patchowania ESRem.
jest na to bardzo prosty sposób ale nie wszystkie gry chodzą.
Nie potrzeba SM
więcej informacji na GG 12343794

Berion 13.08.2009 00:15

Nie rozumiem tutaj czegoś:
Czemu odpalasz Swap Magic przez ESR? Dopiero do mnie dotarło. :P Bez sensu.

Uruchamiasz Swap Magic z płyty lub z karty pamięci (ażeby nie kraść... Zone Loader, jego niedoszły następca, z karty), potem odświeżasz TOC dowolną oryginalną grą o TOC większym niż TOC docelowej kopii, a dopiero potem podmieniasz płyty.

Wg. mnie to też bez sensu bo wygodniej jest przepalić te płyty niż mordować się ze swapowaniem i blokadami. :P

baad 12.08.2009 23:18

Tak mam swap magic się odpala i jak się zatrzymuje płyta i pojawi się ekran swap magica to podmieniam płytę i daję na botowanie i po tym migają kolory i zatrzymuje się na różowym te kolory to chyba coś od ESR (tak mi się wydaje).

Berion 12.08.2009 21:42

Blokady czujników masz zamontowane?

baad 12.08.2009 20:25

Witam jakieś pół roku temu zainstalowałem free mcboot+esr i co tam jeszcze było wszystko bardzo dobrze działa ale ciągle trzeba przegrywać i patch-ować gry. Postanowiłem ściągnąć swap magic i przerobiony obraz odpalić esr-em ładnie wczytuje podmieniam płytę na jakąkolwiek i kliknięci na swap(czy jakoś tak) migają kolory i pozostaje różowy. I tu pojawia się moje pytanie co mogę robić nie tak?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 13:13.