![]() |
Ilość załączników: 1
1. tak dokładnie Intel Matrix właśnie daje ta możliwość zrobienia na 2 dyskach fizycznych 2 macierze czyli można mieć Raid0 i Raid1 lub tak jak ja mam i ty chcesz mieć 2x raid0
ile dasz na pierwsza partycje twoja sprawa czym mniej tym lepiej szybciej będzie chodzić 2. ICH10R w twoim wypadku to nazwa mostka południowego który obsługuje dyski 3. a dlaczego masz odczuć spadek ? SATA to każde urządzenie jako master czuli nic z niczym nie koliduje oczywiście stery do MB najnowsze bios tak samo i stery do chipsetu tak samo ma się rozumieć Załącznik 50700 |
Czyli rozumiem ze powinienem zrobić tak
wpiąć 2 czyste jak łza dyski utworzyć macierz mającą np. 100GB po czym utworzyć druga która ma już resztę i na pierwszej zainstalować system a na drugiej co mi się chce? z tego co widzę moja płyta ma ICH10R cokolwiek to jest ... btw. jak wepne dysk inny poza macierzą to nie odczuje spadku prędkości ? |
Ilość załączników: 2
nie wiem czy się dobrze zrozumieliśmy
ja mam u siebie tak na 2x HDD mam postawione 2macieze Raid0 gdzie każda widziana jest jako dysk podstawowy podczas jak przesiadałem się na te samsungi zrobiłem tak ze miałem 1 macierz 640gb i zrobiłem partycje i wydajność była mniejsza o 20-30% dlatego mając kontroler ICH9/10R warto zrobić 2 macierze a dopiero na drugiej zrobić partycje żeby ta systemowa była najszybsza Załącznik 50696 Załącznik 50697 |
Ogólnie są 2 dyski i dwie partycje
SYSTEM - 150GB STORAGE - Reszta ~ jakieś 450GB Co prawda wszytko ładnie pozapychane jest tzn z 450 mam 50 wolnego i ponad 100 na systemowej |
Najlepiej nawet zrobić sobie 3 partycje.
1 Na system (mała ze 20GB). 2. Robocza z szybszego obszaru dysku (np 80GB). 3. Storage. Praca na drugiej partycji powinna być znacznie szybsza niż duże storage (lepsze transfery i czasy dostępu). Oczywiście jak ktos potrzebuje szybkiego I/O. |
1. włącz pamięć podręczną dla bufora to raz
2. po co zrobiłeś 1 partycje 640gb ? póki nie zapełniłeś dysku zrób 2 skorzystaj z Matix i zrób pierwsza tylko na system wedle upodobać 30-50gb a resztę na storage i powinno być cacy |
to jak ustawic taki raid ?
|
Ilość załączników: 1
|
są słabe :taktak:
pozdrawiam |
nie jestem fachowcem w temacie RAID-a ale te transfery to raczej słabe ....
jaki masz kontroler ..>? |
|
aaaa, skusiłem się na ten dysk, 140 zł to nie majątek ;) ...
powiem tak - rewelacja, average w granicach 96 MB/s i cichuteńko, polecam :spoko: pozdrawiam |
Nie wiem czy to by***322;o powiedziane gdzie***347;, ale na wszelki wypadek ***380;eby rozwia***263; w***261;tpliwo***347;ci:
Je***380;eli winda XP by***322;a zainstalowana w trybie IDE to po prze***322;***261;czeniu BIOSu w tryb AHCI/RAID si***281; NIE uruchomi. I wywali w najlepszym wypadku BSODA "not_accessible_boot_device" albo co***347; takiego. Trzeba zainstalowa***263; wind***281; od razu w trybie AHCI ze sterownikami z Matrixa podanymi z dyskietki. Lub zintegrowa***263; sterownik przy pomocy nLite. Lub pogrzeba***263; w rejestrze* jak kto***347; umie i dorzuci***263; sterownik iastor.sys do katalogu system32\drivers Nie wiem czy to dotyczy Visty - podejrzewam ***380;e nie, ale nie sprawdza***322;em. *Przyk***322;ad grzebania w rejestrze dla ICH9 bez R (czyli dev_2923 - akurat takiego ja mam) Uwaga: forum widze ze wstawia dziwne spacje kt***243;rch by***263; nie powinno Uwaga2: ICH9R to chyba dev_2922, ale nie wiem jaki jest efekt wklejenia tego na ICH9R (po zmianie deva oczywi***347;cie). Wi***281;c jakby kto***347; chcia***322; kombinowa***263; to na w***322;asne ryzyko :) Cytat:
edit: znalaz***322;em wpis dla ICH9R szukajcie go tutaj (registry fix) http://forums.hexus.net/hexus-hardwa...ch9-ich9r.html |
@demek
jak przestawiasz z sata na raid i podczas ***322;adowani windy s***261; artefakty i restart to mi sie tak dzia***322;o jak pr***243;bowa***322;em instalowa***263; inne stery do raid |
bo jak daje sata na raid to sie winda nie wlacza, laduje sie i reset
jmicron mam tylko do pata i opcji brak |
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 14:29. |