Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Off topic (https://forum.cdrinfo.pl/f5/)
-   -   Juz niedlugo uwolnimy sie od elektrowni! (https://forum.cdrinfo.pl/f5/juz-niedlugo-uwolnimy-sie-od-elektrowni-81323/)

nimal 09.02.2009 02:37

a czy ja napisalem, ze maja sie pokrywac? napisalem, ze jezeli w tym samym miscie maja byc oba te srodki transportu, to nie ma bata - beda sie w pewnych miejscach sieci przecinac/krzyzowac
wiec dla rozwiazania tego problemu... patrz moj poprzedni post

ed hunter 08.02.2009 18:14

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1002552)
A w jakim mieście jeżdżą i tramwaje, i trolejbusy?

Takim miastem była kiedyś Warszawa. A ja się pytam.

Wawelski 08.02.2009 18:02

Cytat:

Napisany przez ed hunter (Post 1002549)
Daj mi takie zdjęcie, gdzie się trolejbus z tramwajem mija,

A w jakim mieście jeżdżą i tramwaje, i trolejbusy?

ed hunter 08.02.2009 17:56

Daj mi takie zdjęcie, gdzie się trolejbus z tramwajem mija,

Cytat:

Napisany przez Wawelski (Post 1002543)
Jaki sens ma pokrywanie się trakcji tramwajowej i trolejbusowej? Musiałyby jeździć tak samo i stawać na tych samych przystankach - to jak już jest i trakcja, i tory to taniej w eksploatacji wychodzi tramwaj.

Tramwaje często jadą pasem zieleni albo obok ulicy. Skrzyżowaniami i rondami tramwaje jeżdżą zazwyczaj zupełnie inaczej niż pojazdy nieszynowe.

Jak dotąd CNG i LPG w autobusach to IMO najlepsze rozwiązanie.

Jeszcze taki pomysł przyszedł mi do głowy, że autobusy elektryczne mogłyby móc podpinać się do trakcji, która byłaby pociągnięta tam, gdzie spędzają najwięcej czasu (pętle, zajezdnia, centrum gdzie krótkie odcinki zajmują dużo czasu). Wtedy mogłyby tam ładować akumulatory, a koszt budowy byłby stosunkowo niewielki. I aku mogłyby być mniejsze, jakby co pół godziny albo i częściej były w zasięgu zasilania.

macie Panie prawie 100% racji.

Wawelski 08.02.2009 17:40

Jaki sens ma pokrywanie się trakcji tramwajowej i trolejbusowej? Musiałyby jeździć tak samo i stawać na tych samych przystankach - to jak już jest i trakcja, i tory to taniej w eksploatacji wychodzi tramwaj.

Tramwaje często jadą pasem zieleni albo obok ulicy. Skrzyżowaniami i rondami tramwaje jeżdżą zazwyczaj zupełnie inaczej niż pojazdy nieszynowe.

Jak dotąd CNG i LPG w autobusach to IMO najlepsze rozwiązanie.

Jeszcze taki pomysł przyszedł mi do głowy, że autobusy elektryczne mogłyby móc podpinać się do trakcji, która byłaby pociągnięta tam, gdzie spędzają najwięcej czasu (pętle, zajezdnia, centrum gdzie krótkie odcinki zajmują dużo czasu). Wtedy mogłyby tam ładować akumulatory, a koszt budowy byłby stosunkowo niewielki. I aku mogłyby być mniejsze, jakby co pół godziny albo i częściej były w zasięgu zasilania.

nimal 08.02.2009 17:19

jezeli dalo by sie zrobic wspolna trakcje dla trolejbusow i tramwai to by nie bylo problemy - przeciez trakcje tramwajowe tez sie przycinaja - sa to odcinki, na ktorych na dlugosci nastu cm jedna liniia nie ma zasilania (jakis porcelanowy czy plastikowy lacznik - ja sie na tym nie wyznaje) i tramwaj przelatuja ta odleglosc sila rozpedu
to samo mozna by bylo zastosowac na skrzyzowaniach drog trolejbusowych i tramwajowych (tylko by musialy kozystac z sieci o tej samej specyikacji, dzieki czemu zreszta budowa trakcji byla by nawet tansza)

Banana Coctail 07.02.2009 22:02

Cytat:

Napisany przez Diabolique (Post 1001074)
wiec dlaczego do tej pory nie bylo zadnego zamachu stanu, rewolucji, ewolucji, owulacji ... ? widac to ludziom do konca nie przeszkadza :)

Bo za PRL wrog byl oczywisty, teraz trudno dojsc od ataku na kogo/co wyjdzie owa zmiana najlepiej:P

sobrus 03.02.2009 14:19

mały problem póki jedzie, gorzej w razie wypadku...

Human 03.02.2009 14:13

przy akumulatorach dzisiejszych istnieje jeszcze ryzyko smierci, poprzez miniaturyzacje zmniejsza sie grubosc izolatorow miedzy celami,ktore z czasem ulegaja przebiciu co powoduje eksplozje, sa juz ofiary smiertelne komorek, wybuchajace iphone,laptopy ale czy ktos chcialby jechac autobusem,samochodem ktorego cale podwozie to akumulator.

Diabolique 03.02.2009 14:11

wiec dlaczego do tej pory nie bylo zadnego zamachu stanu, rewolucji, ewolucji, owulacji ... ? widac to ludziom do konca nie przeszkadza :)

a wiadomo cos na temat rozmiarow ww baterii? zeby nie byla to wielkosc cegla -jako bateria do komorki ;]

sobrus 03.02.2009 10:15

bo nasi politycy są niezbyt rozgarnięci i "rękę wolnego rynku" przeczytali jako "wolną rękę".
I teraz róbta co chceta.
Byle tylko zarobić na bezradnych idiotach zwanych społeczeństwem.

rycho 03.02.2009 10:06

Zgadzam się z Tobą. Socjalizm albo śmierć.
A tak poważnie coś ta czarodziejska ręka wolnego rynku nie zadziałała..

ed hunter 03.02.2009 10:03

Jestem trzeźwy i trzeźwo myślę, że rządy bufetu się kiedyś skończą w Warszawie, i wtedy zacznie się robić co innego niż przepędzanie i niszczenie kupców, zabudowywanie parków apartamentowcami i sponsorowanie stadionów prywatnym firmom.

prometeusz 03.02.2009 10:01

Tu jest elektrownia - nietrzezwym wstep wzbroniony:D

rycho 03.02.2009 09:51

Też jesteś nietrzeźwy?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:15.