![]() |
A tak z ciekawości zapytam - w przypadku piątego dysku skąd taka fala na wykresie? Testowany był dwa razy i zawsze tak samo było :). Wszystko z nim było ok?
|
nie sądzę aby dało się lepiej, jest bardzo dobrze - gratuluje :spoko:
miałeś szczęście, że mogłeś sobie potestować tyle tych dysków, zazwyczaj kupujący nie ma na to szans ... pozdrawiam |
No to RAID0 stoi :). Pierwszy raz coś takiego robiłem, wiec pewnie da sie lepiej, ale i tak jestem zadowolony szybkością (niestety jest głośniej niż mój dotyczczasowy Seagate 200 GB)
http://img401.imageshack.us/img401/5711/raiduv6.th.jpg Dla porównania mój dotychczasowy Seagate: http://img401.imageshack.us/img401/3...gatebn8.th.jpg |
Jednym słowem samsung robi sobie jaja.
|
mam 5 samsungów... testuje i dam wam znać co i jak :)
|
a faktycznie :taktak:
to moze powrót do korzeni zrobili :szczerb: tak czy inaczej - ja mam ten zły. Arepo też. |
Na moim z biosem xxx3 jest 16mb cachu więc raczej nie jest to 1TB. 32mb ma ten z biosem xxx2.
|
Jest jeszcze możliwość ze to model 1TB z zablokowanym jednym padniętym talerzem.
Lecz transfery jak ulał pasują do talerzy 250GB. Myśle ze Samsung miał tak duży popyt na model 640GB że nie nadążył z produkcją i postanowił sprzedawać 750tki które nie schodziły (bo wolniejsze i droższe) jako 640-tkę. Na podobny pomysł wpadła kiedyś motorola sprzedająć pełne MC68040 jako MC68EC040 (bez komprocesora i MMU), bo w końcu krzem kosztuje tyle samo... Tylko ze Motka dawała lepsze w cenie tańszego (posiadacze pierwszych A4000 pewnie byli zadowoleni :) ), a tu jest na odwrót. Istnieje też możliwość że BIOS xxx1 - dwutalerzowy oryginalny HD642JJ BIOS xxx2 - na bazie 750tki BIOS xxx3 - na bazie 1TB - lepsze transfery ale nie tak dobre jak xxx1. Tak czy inaczej - samsungowi ja juz podziękuje. A raczej szajsungowi. Szkoda że LG nie robi twardzieli, z ich produktów jestem zawsze zadowolony, a mam ich całkiem sporo od wielu lat. |
Raczej nie tyle bady co taniej produkować jeden typ talerza a mieć różne pojemności w ofercie trzeba. Dziś będę szykał 2 talerzowców, jeden już mam, potrzeba mi drugiego...
|
@Arepo
i ja też :szczerb: Następny dysk - byle nie samsung... za karę || Krótka wycieczka do komputronika ujawnia straszliwą prawdę: 32MB cache mają dyski 750GB i wyżej. Czyli nasze szajsungi to 3-talerzowe 750GB z zablokowaną częścią pojemności (bad sectory? moze stąd takie skoki w odczycie). Talerz 250GB - wydajność się zgadza idealnie. die samsung, die! Hej a moze zanieść go do sprzedawcy z tytułu niezgodności towaru z umową? Miał mieć 16MB cache a ma 32! |
Ilość załączników: 4
sprawdziłem co jest u mnie w HD Tune na Asus-ie A7N8X-E, burst nadal bardzo dziwny, ale nie obcięło tak płasko ...
Załącznik 51054 Załącznik 51058 Załącznik 51056 Załącznik 51057 podbudowałem się jednak bo mam 32 MB cache :banan2: :haha: pozdrawiam |
czyli ten co ma niby więcej cache działa wolniej, super :D
pozdrawiam |
|
Zadzwoniłem, sprowadzą kolejne dwa samsungi, wymienię ten świecący na żółto i słabszy wydajnościowo (notabene z Chin... sprawniejszy jest z Korei)
|
| Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 22:06. |