Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne CD (https://forum.cdrinfo.pl/f2/)
-   -   Lg 32x (https://forum.cdrinfo.pl/f2/lg-32x-8171/)

Micias 06.06.2002 20:46

Lg 32x

Panowie posiadam nagrywarke Lg 32x10x40 LG GCE-8320B z orfinalnym biosme w wersji 1.01 ponagrywałem troche płytek i sie zawiodłem bo nagrywała mi pełną 700 w okolo 4.15 min . Potem wymieniłem bios na 1.04 ale to też nic nie dało. Ostatnio skuszony waszymi pomysłami żeby sflaszować bios tym z nagrywarki LG GCE-8400B postanowiłem tak zrobić. Bios sflaszował sie wporządku , nero widzi ja jako 40x, patrze jeszcze do wlasciwosci systemu i wlanczam DMA ale po restarcie DMA sie nie wlaczylo , probowalem kilka razy i nic, powiedzialem trudno nie bede mial DMA ale za to mam z nagrywarki 32x nagrywarke 40x , ale po nagraniu kilku plytek stwierdzilem ze to naprawde lipa, nagrywarka nagrywa mi owszem 40x ale pelna 700 mb przez okolo 4.30 min, czyli jeszcze dluzej niz przy orginalnym firmwerze 1.01 , nie wiem czym to jest spowodowane, i o to moje pytania:
1. Co daje wlaczenie DMA w nagrywarkach ?
2. Co moze byc przyczyna ze nie moge wlaczyc DMA na mojej wypalarce ?
3. Dlaczego moja nagrywarka nagrywa tak dlugo plyty, slyszalem ze 32x powinna nagrywac gdzies tak okolo 3 min 650 mb ?
4. Czy ma ktos z was moze bioskik do lg GCE-8320B w wersji 1.01 bo chcialbym po tych wszystkich problemach powrocic do orginalnej wersji biosa ?

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi na moje pytania i watpliwosci, dzieki :)))

SoBal 06.06.2002 20:49

ad 1) Mniejsze obciążenie procesora
ad 2) bo lg 32x nie obsługuje DMA
ad 3) Może być to kwestia nośnika, bądź złego podłączenia napędu
ad 4) Teraz wszyscy tego szukają...

Micias 06.06.2002 20:55

Ale zdaje mi sie że jak mialem bios w wersji 1.01 to moglem wlaczyc DMA. Nagrywarke mam podlaczona na primary master na kontrolerze ata33 , posiadam plyte abita bx133raid, dysk mam podlaczony tasma ata 100 do kontrolera raid wbudowanego na plycie a nagrywarke mam na pierwszym kanalae ata 33 jako primary master , wiec chyba wszystko wporzadku, aha jak sprawdzalem nagrywarke w programie nero cd speed to maksymalnie osiagnela 24.10 x co jest kurka ?

Weron 06.06.2002 21:05

Cytat:

SoBal2k2 (06-06-2002 20:49):
Ale to wcale nie oznacza, ze nie mozna go wlaczyc.

Micias 06.06.2002 21:23

No to właśnie kurka jak go włączyć, jak wiesz jak to gadaj .

SoBal 06.06.2002 22:30

Weron : tak włączyć można, ale co to tak na prawdę da - skoro nagrywarka nie obsługuje tego trybu ?

Micias 06.06.2002 23:01

Panowie mam kolege ktory posiada taka sama nagrywarke z firmowym biosem w wersji 1.01 ale jak go mozna zgrac tego nie wiem , wie moze ktos z was bede bardzo wdzięczny.

dragal 06.06.2002 23:09

Wlaczenie DMA daje duzo,jak ktos ma taki sprzet moze sam sprawdzic.

A co do Twojego DMA Micias to moze masz jakas opcje w biosie odnosnie DMA, a czy przypadkiem nie masz Win XP ?

Micias 06.06.2002 23:18

Nie mam Xp, mam win98se

dragal 06.06.2002 23:24

no to sprawdz te ustawienia w biosie ( plyty glownej :) )

radoskur 07.06.2002 02:44

Cytat:

Ty *****u jak nie obsluguje DMA ty wogole jestes zielony w tym temacie, oczywiscie ze obsluguje natomiast sama nagrywarka chodzi w PIO-4, a DMA (to bezposredni dostep do pamieci) a tobie sie pomylilo z Trybem UDMA (a to jest calkiem cos innego).

Jezeli chodzi o to dlaczego sie nie moze zaloczyc DMA we wlasciwosciach urzadzenia, moze to byc spowodowane konfliktem z innym urzadzeniem. Ja np. kiedys mialem plyte ABIT KT7RAID + SB LIVE (pierwsza wersja) i tez mi sie nie chcialo zaloczyc DMA w nagrywarce i CD-ROMIE, wiec sprawdzilem jakie urzadzenie uzywa jakiego DMA i wylaczylem opcje SB DOS EMULATION w menadzeze urzadzen. I wszystko juz bylo spox

POZDRAWIAM

SoBal 07.06.2002 07:20

Cytat:

radoskur (07-06-2002 02:44):
Cytat:

Ty [html]<b>*****u</b>[/html] jak nie obsluguje DMA [html]<b>t</b>y[/html] wogole jestes zielony w tym temacie, oczywiscie ze obsluguje natomiast sama nagrywarka chodzi w PIO-4, a DMA (to bezposredni dostep do pamieci) a [html]<b>t</b>[/html]obie sie pomylilo z Trybem UDMA (a to jest calkiem cos innego).

Jezeli chodzi o to dlaczego sie nie moze zaloczyc DMA we wlasciwosciach urzadzenia, moze to byc spowodowane konfliktem z innym urzadzeniem. Ja np. kiedys mialem plyte ABIT KT7RAID + SB LIVE (pierwsza wersja) i tez mi sie nie chcialo zaloczyc DMA w nagrywarce i CD-ROMIE, wiec sprawdzilem jakie urzadzenie uzywa jakiego DMA i wylaczylem opcje SB DOS EMULATION w menadzeze urzadzen. I wszystko juz bylo spox

POZDRAWIAM
1) Bezproduktywne chamstwo, to oznaka braku szacunku do innych oraz zadufania - chłopie, wydaje Ci się że zjadłeś wszystkie rozumy ? Wiesz ze *** mozna zwrocic komus uwage w inny sposob niz tylko wyzywajac go ? Nie wiesz ? To sie ucz, bo inaczej zycie da Ci takiego kopa ze sie nie pozbierasz... Smutne...

2) zgadzam się, chodziło mi o UDMA - czy brak tej jednej litery to juz powowd do chamstwa ?

3) pozdrowienia możesz zachować - nie chce mi sie na Ciebie patrzeć ...

Weron 07.06.2002 16:30

Micias sprawdz w poprzednich postach napewno znajdziesz jakies celne uwagi.
Postow co do dma jest pelno pojawia sie tego kilka w ciagu tygodnia wiec uzyj opcji szukaj.(dragal nawet ci juz podpowiedzial sprawdz ustawienia w biosie)

A co do radoskura to kolego troche szacunku i kultury by ci sie przydalo i...

yoshi 07.06.2002 16:41

Radoskur ty sie powinienes nazywaz Rados****iel :) Takiego chamstwa jeszce nie widzialem gdzie ty sie chowales na ulicy ??? A i teraz do majoneza jak sie da wykasuj mu konto i zblokuj jego IP zeby wiecej nie macil spokoju tego FOROM!!!

Adik 07.06.2002 19:38

a co jeśli jast modemowcem, blokada IP nic nie da :( a poza tym pewnie już dawno dostał bana(na)

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 12:56.