Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Nośniki optyczne (https://forum.cdrinfo.pl/f28/)
-   -   Nie czyta płyty pomożcie:( (https://forum.cdrinfo.pl/f28/nie-czyta-plyty-pomozcie-81758/)

saczek112 05.03.2009 14:21

Nie czyta płyty pomożcie:(

Ilość załączników: 1
Witam !!!
Mam taki mały problem .
A więc tak dostałem płytę od kolegi DVD +R 8,5GB x8speed extreme ((
Wkładam płytkę napęd coś tam buczy chwile i po chwili dopóki nie wyjmę płytki z napędu cały komputer się zawiesza. Co może być powodem tego że nie odpala a u kolegi płytka odpala . A napęd mam chyba dobry zrobiłem test i dałem do załącznika . Proszę o pomoc . Z góry dziękuje:ysz::(

yahol 05.03.2009 14:37

Masz badziewiastego Samsunga, z kiepska korekcja odczytu.
Probuje odczytac, mieli plyta i na koniec sie zawiesza.
Tak mniemam, przynajmniej.
Moze przeczysc laser (butelka z CO2)!!!!
Moze podmien naped...

saczek112 05.03.2009 14:46

hmm ale czyściłem płytą napęd 3 razy i rożnymi płytami czyszczącymi :( więc muszę napęd pożyczyć od kogoś i skopiować dane ... Dobra spróbuje ... A jeszcze pytanko jaki jest w miarę tani a dobry napęd ??

yahol 05.03.2009 15:04

Cytat:

Napisany przez saczek112 (Post 1008984)
A jeszcze pytanko jaki jest w miarę tani a dobry napęd ??

Każdy chwali to co ma :)
Ja mam LG i nie narzekam.
Inni chwalą Szajsunga, inni Pionieera.
IMHO wydaje mi sie, ze Pioneer jest w obecnej chwili na topie.

sobrus 05.03.2009 15:38

Po wielu przejściach IMO najlepsze są Pioneer i LG.
Nic innego nie kupuje.
W jakości zapisu lepszy pioneer w reszcie LG.
Chociaż mam 4163B i 112L i nie wiem która lepiej nagrywa. Obie sa super :)
Ale to zabytek , nowe LG bywają słabe w zapisie.

saczek112 05.03.2009 18:04

,,,,,

możecie zamknąć temat dziękuje za pomoc

ed hunter 05.03.2009 18:05

Cytat:

Napisany przez saczek112 (Post 1008984)
hmm ale czyściłem płytą napęd 3 razy i rożnymi płytami czyszczącymi :( więc muszę napęd pożyczyć od kogoś i skopiować dane ... Dobra spróbuje ... A jeszcze pytanko jaki jest w miarę tani a dobry napęd ??

po takich zabiegach pozostaje go zakopać w ogródku.

sobrus 07.03.2009 15:37

Podłącze się pod ten temat, bo badana płyta to Extreme DL.
Miał ktoś styczność z tymi płytami? Na allegro są bardzo tanie, poniżej 2zł za sztukę.
np tutaj:
http://www.allegro.pl/item565601310_..._promocja.html

Ludzie biorą po 5 cake. Warto? Oczywiście nie mówie tu o nagrywaniu dla x360 czy ważnych danych ;).

darolo1 15.03.2009 19:43

na "nie ważne dane" są dobre, ja tam nie testowałem DVD DL, ale CD-R po 45 gr właśnie extreme i świetnie się wypalają. nagrałem ze 25 płyt i każda chodzi. nagrałem też jedną DVD-R 4.7 GB i również świetnie chodzi, więc można przypuszczać, że DL będzie równie dobry.

EDIT. pierwsze extremy paliłem 1,5 roku temu a chodzą :D

Bródka 15.03.2009 20:58

Cytat:

Napisany przez darolo1 (Post 1011244)
na "nie ważne dane" są dobre, ja tam nie testowałem DVD DL, ale CD-R po 45 gr właśnie extreme i świetnie się wypalają. nagrałem ze 25 płyt i każda chodzi. nagrałem też jedną DVD-R 4.7 GB i również świetnie chodzi, więc można przypuszczać, że DL będzie równie dobry.

EDIT. pierwsze extremy paliłem 1,5 roku temu a chodzą :D

Nie no takie teksty to mnie rozwalaja ze sie swietnie pali nawet najgorsza plyta sie wypali gorzej z jej jakoscia i trwaloscia, zapodaj testy tych plyt, a po DL to nie spodziewaj sie rewelacji nie ma nic za darmo

darolo1 18.03.2009 09:26

Nosz kurde ale jak by się kiepsko wypaliła to chyba by już się po 1,5 roku popsuła? CD-playery czytają je znakomicie parę sekund i już muza leci. Dobra zapodam testy zaraz ale tam jest samo Audio-CD, może być?

sobrus 18.03.2009 09:43

Cytat:

Napisany przez Bródka
nawet najgorsza plyta sie wypali

Wcale nie byłbym taki pewien :D
Kupiłem dla testu płyty SHIVAKI DVD+R DL "8x compatible".
Cena 2,5zł w SKLEPIE :wow: ,

Do boju ruszyły nagrywarki Pioneer 112D@L 1.28 oraz LG 4163B z przedpotopowym A103.
Podobno RICOH D00;) Obie wykryły prędkości zapisu : 2.4x :ysz:. No ale dobra.
Optycznie - test zaliczony, wykonanie dobre.

Program: ImgBurn

Pioneer wypalił, ale już nie odczytał.
Po LG nie było nawet czego czytać (write error), choć zazwyczaj w beznadziejnych przypadkach radzi sobie lepiej od 112-tki.
Została mi jedna czysta płyta i nie wiem co z nią zrobić, bo juz nie mam innej nagrywarki :szczerb:
Może zmienie sobie prędkość nagrywania RICOH D00 w pioneerze i przepale ją @10x ||. Nie chce po dobroci to będzie pod przymusem.
-----

A na przykład "renomowane" :rotfl: X-DISC pale pioneerem @6x (chętnie bym 8x spróbował ale po co) i działają bardzo ładnie we wszystkich urządzeniach.

Teraz kupiłem Emtec. Jeszcze nie rozpakowałem, ale podejrzewam ze nośnik ten sam co X-DISC czy Omega - RICOH D01. Cena < 3zł/szt na allegro

Verby chodzą po 6zł, całkiem znośne płyty po 3zł, ciekaw jestem gdzie jest tzw "granica shivaki", poniżej której zejść sie nie da ;) Chociaż domyślam się ze mniej niż 3zł lepiej nie schodzić.
Ciekawią mnie jeszcze płyty na nosniku RITEK (Platinum, Traxdata) oraz z czego płyty robi Maxell (też kosztują 3zł, a firma przecież dobra).

darolo1 18.03.2009 10:09

No więc właśnie, kiedyś nagrałem coś na CD-R TITANUM i chwilę później nie mogłem tego odczytać. Moim zdaniem te Extreme to płyty jakości "znośnej" :D Palą się nieźle a jak na 45 gr są rewelacyjne. Syfne titanum kosztują 50 gr a są 1000 razy gorsze od tych Extremów. Co chcieć więcej za 45 gr?

sobrus 18.03.2009 10:12

Płyty Hawk to była rewelacja.
Na 10 płyt CD-R żadna sie nie wypaliła na żadnej nagrywarce :)
Wypalił się jeden DVD+R ale po pewnym czasie przestał działać.

darolo1 20.03.2009 14:14

a to ciekawe bo ja wypaliłem 10 hawków CD-R 4 lata temu i do dziś działają znakomicie. może ja mam szczęście?

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 11:30.