Forum CDRinfo.pl

Forum CDRinfo.pl (https://forum.cdrinfo.pl/)
-   Napędy optyczne Blu-ray, Ultra HD Blu-ray, HD DVD (https://forum.cdrinfo.pl/f107/)
-   -   Zanim kupisz Bluray przeczytaj!!! (https://forum.cdrinfo.pl/f107/zanim-kupisz-bluray-przeczytaj-81884/)

andrzejj9 09.12.2011 19:04

Akurat ta reguła w przypadku Blu-ray niekoniecznie ma zastosowanie. Piracki film włączasz i oglądasz, oryginalny włączasz, klniesz, zastanawiasz się, co do .... nie działa i.. ostatecznie instalujesz AnyDVD HD, żeby ominąć te wszystkie ...... zabezpieczenia. Sprawdzone w praktyce ;)

M@X 08.12.2011 23:28

W razie czego jest jeszcze AnyDVD, ktore w locie zdejmuje zabezpieczenia, ale nie wiem czy akurat HDCP rowniez.

I nie badz taka pesymistka - ludzie placacy za oryginalne produkty zawsze w koncu osiagna efekt, podczas gdy piraciarz zawsze bedzie kombinowal miesiac by oszczedzic 5 zlotych a i tak efekt niepewny ;-)!

KompuMama 08.12.2011 23:15

O boże, pięknie dziękuję, mam nadzieję, że kupno odpowiedniego kabla wystarczy, początkowo się przeraziłam gdy trafiłam na to forum i przeczytałam tematy mówiące, że najwyraźniej sam odtwarzacz + monitor + program nie wystarczą by odtworzyć oryginalny film...raz jeszcze dziękuję :)

seoman 08.12.2011 20:51

Masz jak piszesz podłączony komputer monitorem przez DSUB a DSUB nie przepuszcza HDCP.

Musisz połączyć komputer i monitor kablem DVI lub HDMI lub DP co zresztą masz napisane : "This content is only allowed on a digital output. Ensure your display device uses a DVI, HDMI or DisplayPort connector. - (Error Code = 0121)"

KompuMama 08.12.2011 19:41

Witam!
Przepraszam z góry, że pierwszy post piszę i pierwsze co to proszenie o pomoc ale jestem pod kreską. Myślałam, że sobie poradzę, że w końcu dla kogoś kto chce kupić oryginalne - to nie będzie miał problemów - ale jak widać najwyraźniej się przeliczyłam i potwierdza się (mam nadzieję, ze nie) to że najlepiej to film po prostu ściągnąć z internetu (choćby te 8GB filmy) :ysz:

Ale o co chodzi -otóż, chcąc oglądać ulubione filmy w najlepszej możliwej wersji, zakupiłam (z braku 40" tv, i proszę mi nie pisać komentarzy, że "trzeba było tv...") do swojego komputera odtwarzacz BR Samsung SH-B123L/RSBP. Przyszedł, sprzęt zainstalowałam, komputer go wykrywa, a monitor to Acer G245H (z obsługą HDCP). Komputer 6-rdzeniowy, monitor wyświetla te 1080, a urządzenia te połączone są ze sobą kablem d-sub (z przejściówką d-sub--dvi-d pomiędzy kablem, a komputerem), sam monitor posiada również wejście dvi-d.

Rzecz w tym, że po włożeniu filmu BR do odtwarzacza, uruchamia się CyberLink lu-Ray Disc Suite (który to rzekomo powinien odtworzyć mój film), klikam play iiiii...raz że pojawia się informacja że film nie współpracuje z myszką, ok, a zaraz po tym full stop i poniższa informacja:

This content is only allowed on a digital output. Ensure your display device uses a DVI, HDMI or DisplayPort connector. - (Error Code = 0121)

Run the BD Advisor tool for more information.

...i tu moje pytanie, czy tu chodzi o kabel? Czy coś innego, co powinnam była zrobić??:(

(chciałam załoyżć nowy temat, jednak u tu poległam, za kazdym razem po kliknięciu "Rozpocznij nową dyskusję" otrzymuję białą stronę a tematu nie ma...)

Domi731 03.03.2011 14:16

latez dokladnie , jak kopiuje filmy czy z kamery czy z plyt BD to nie mam zamiaru je nagrywac na DVD , mam pelno filmow na DVD i ten format do filmow juz dawno umarl w moim przypadku obraz fakt jest podbijany ale przy BD nawet nie postoi dlatego jak ktos chce po paru latach wlaczyc sobie film dany z kolekcji i niechce sie martwic o jakosc to tylko Blu-Ray ! Wyobrazcie sobie odpalic film na DVD i BD na TV 50 cali jak zaloscie wyglada dvd a jak powala BD .

Nie wspominajac juz o 3D na BD

latet 03.03.2011 14:04

Cytat:

Napisany przez sobrus (Post 1148877)
Płytki BD nie wymrą, bo są bardzo przydatne do video. Jak ktoś ma stacjonarny odtwarzacz BluRay i kamerę HD to nie ma nic lepszego.

A nawet jeśli ktoś (np. ja) nie ma odtwarzacza blu-ray, ale ma kamerkę HD i (co nie takie oczywiste) - używa jej :-)

Standard blu-ray jest obecnie jedynym prawdziwym standardem jeśli chodzi o video HD. Pomimo jeszcze niezbyt dużego rozpowszechnienia. Po prostu żadnego innego standardu takiej "wagi" nie ma.

Jeśli dziś robię film HD z zamiarem takim, aby za 10, 15, 20 lat moja rodzina mogła go sobie bezproblemowo odtworzyć - to w zasadzie muszę go zapisać w formacie blu-ray.

latet

sobrus 03.03.2011 13:54

Płytki Esperanza 25GB są po 4.99zł/sztukę (palą sie nieźle).
Wychodzi 500GB za 100zł więc dość tanio w porównaniu do HDD. Ale szału nie ma.

Płytki BD nie wymrą, bo są bardzo przydatne do video. Jak ktoś ma stacjonarny odtwarzacz BluRay i kamerę HD to nie ma nic lepszego.

rcobex 03.03.2011 10:47

Cytat:

Napisany przez Domi731 (Post 1148847)
Kolego wyzej po 1 plyty 50GB dawno nie kosztuje 50zł tylko 20-30zł po 2 sa plyty 25GB jak bys niewiedzial wielce ktore kosztuja po 6-7zł
Poza tym do archiwizacji jak juz piszesz to moze i nie jest dobre ale ja nie korzystam z plyt BD do archiwizacji danych tylko do filmow . Wiec nie pisz bredni bo zal mi czytac takie wypociny najpierw sprawdz ceny itp a potem pisz pozdro

Ile drogi kolego kosztuje nagrywarka ? Najtańsza tyle co dwa dyski 1TB. A na najgorszych płytach to chyba raczej mało kto nagrywa. Sprawdziłem na allegro, przyznaję że nigdy nie kupiłem nośnika Blu-Ray, lecz nie rozumiem po co ten sarkazm ? Nikt ci nie karze czytać moich postów, wyraziłem tylko swoje zdanie, nie rozumiem oburzenia. :nie:

Domi731 03.03.2011 09:40

Kolego wyzej po 1 plyty 50GB dawno nie kosztuje 50zł tylko 20-30zł po 2 sa plyty 25GB jak bys niewiedzial wielce ktore kosztuja po 6-7zł
Poza tym do archiwizacji jak juz piszesz to moze i nie jest dobre ale ja nie korzystam z plyt BD do archiwizacji danych tylko do filmow . Wiec nie pisz bredni bo zal mi czytac takie wypociny najpierw sprawdz ceny itp a potem pisz pozdro

rcobex 03.03.2011 02:25

Co do opłacalności BR to bym tak nie popadał w zachwyt. Miałem kupić jakiś miesiąc temu nagrywarkę Blu-Ray do peceta, przeliczyłem i stwierdziłem że to się kupy nie trzyma - jak dla mnie.
Płyta kosztuje - wiadomo ile. Obojętnie jaka, weźmy tanie jakieś Panasonic 50GB za 50zł minimum, zapis pojemnościowy ogromny. Ze cztery takie nośniki i mamy dysk 750GB-1TB. Archiwizacja na stałe ze znacznie wiekszą szybkością dostępu. Nie wspomnę o przeliczniku do płyt DVD, które na dzień dzisiejszy zabijają nadal nowe/stare technologie ceną urządzeń i nośnika.

Moim zdaniem jak Blu-Ray nie rozwinie skrzydeł w przeciągu 2 lat, umrze śmiercią naturalną. A szkoda, bo mam na niego ochotę.

Patrix 11.02.2011 16:16

Wpisałem coś tam i znalazłem kabelki jedynie z CEC a nie o to chodzi.
Napisz jaka firma kabla np...

crowbme 11.02.2011 15:35

Cytat:

Napisany przez Patrix (Post 1144854)
HDCP został złamany, teraz tylko czekać na odpowiednie kabelki z mikroprocesorami i problem całkowicie zniknie :P

Takie kabelki już dawno są w sprzedaży, wystarczy chwile poszukać w serwisie aukcyjnym ;). Kupiłem, używam i nie narzekam :)

Patrix 11.02.2011 15:11

HDCP został złamany, teraz tylko czekać na odpowiednie kabelki z mikroprocesorami i problem całkowicie zniknie :P

latet 11.02.2011 11:01

Cytat:

Napisany przez ktos (Post 1011337)
Witam!
Piszę tego posta ku ostrzeżeniu innych potencjalnych kupujących sprzęt Bluray nagrywarkę lub odtwarzacz.
Jeśli chcesz kupić napęd Bluray tylko do archiwizacji i kopiowania własnych archiwów to nie musisz się niczym przejmować. Jeśli natomiast chcesz oglądać filmy bądź inne materiały w formacie HD to dobrze się zastanów czy masz odpowiedni sprzęt. Co ważne, nie jest tu istotne czy masz odpowiednio mocną kartę graficzną, procesor itp. Problem jest gdzie indziej. Technologia HDCP poważnie utrudniła mi możliwość obejrzenia filmów w hd. Na czym polega problem? A no na tym, że strumień wideo który jest wysłany z twojej nagrywarki/odtwarzacza jest zabezpieczony technologią HDCP przed nieautoryzowanym kopiowaniem ale co gorsze także przed legalnym odtwarzaniem na legalnym sprzęcie. Abyś mógł obejrzeć film na swoim sprzęcie muszą być spełnione 3 warunki:
1. Odtwarzacz zgodny z HDCP- to akurat z założenia jest spełnione,
2. Karta graficzna zgodna z HDCP- to praktycznie z każdą nową kartą jest spełnione (koniecznie sprawdź przy zakupie).
3. Monitor z wejściem cyfrowym dvi zgodny z HDCP (musi być spełnione). Jeśli Twoje wejście w monitorze to HDMI najprawdopodobniej Sprzęt jest zgodny z założenia ze złośliwym HDCP. Zawsze sprawdź zgodność w danych technicznych sprzętu.

E tam, też mi problem. Wystarczy zainstalować darmowy MakeMKV, poczekać tę godzinę czy coś i masz plik .mkv w jakości identycznej z oryginałem Blue-ray, który sobie oglądasz bez żadnych ograniczeń.

Wszystkie czasy w strefie CET. Aktualna godzina: 07:31.